2020. szeptember 26., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jusztina nevű olvasóinkat.  Holnap Adalbert napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gátfelújítók nettó tizenötmillió forintért bérlik ki a volt Szeviép-telepet

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. Október 26.

A volt Szeviép-telep bérbeadásán nettó tizenötmillió forintot keres a vészesen eladósított Csongrádi Városellátó Intézmény. A Közgép Zrt. egyik konzorciumi társa ugyanis – a bő másfél milliárd forintba kerülő gátfelújítás idejére – bérbe veszi az önkormányzat által az év elején nettó huszonnyolc millió forintért megvásárolt ingatlant. A kilenchónapos igénybevétel során a bérlő még ahhoz is hozzájárul, hogy az intézmény eközben a telepen tovább végezze az eddigi tevékenységét, így a betonelemek gyártását is. Kőrösi Tibor – kártyajáték-hasonlattal élve – tizenkilencre lapot húzott, s az új lapja épp egy kettes lett, így e kört megnyerte. Igaz, információink szerint az eredményt – szerencsére – nem csak a „lapjárásra” bízta, az ügy sikere érdekében a lehetséges bérlővel ugyanis komoly egyeztető-tárgyalásokat folytatott.

A volt Szeviép-telep bérbeadására kiírt pályázatról szóló cikkünket a szép emlékű szegedi humorista, Boncz Géza egyik kedvenc viccével kezdtük. A történet folytatatását a szintén szép emlékű Hofi Géza kedvelt viccével nyitjuk: „Moszkva szívében, verőfényes őszi időben sétálgat Lenin elvtárs, meg két ember. Lenin elvtárs hirtelen odalép egy gyermekével nézelődő asszonyhoz, lehajol a fiúcskához, mosolyogva megsimogatja a fejét, majd vidáman léptekkel tovább ballag. A két bőrkabátos kísérője közül az egyik nyomban az asszony előtt terem, és megszólítja: – Látja, látja elvtársnő! Lenin elvtárs milyen kedves, aranyos és vidám ember! Idejött, megsimogatta a kisfiú fejét, és még rá is mosolygott. Pedig le is lőhette volna!”

Mivel a mai prominens politikusok közül sokan nőttek fel a lenini eszméken, s a tanult módszereket manapság egyre többen újfent alkalmazzák Csongrádon is, leszögezzük: e történetnek véletlenül sincs köze – a sajtóhírek szerint – a Fideszhez és a Közgép Zrt.-hez igencsak köthető Simicska Lajoshoz, továbbá a csongrádi másfélmilliárdos gátfelújításhoz, valamint a november elsejétől bérbe vett Szeviép-telep ügyéhez.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület a legutóbbi rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az önkormányzat által megvásárolt volt Szeviép-telepet adja bérbe az azt kezelő és használó intézmény. Eme ingatlanhasznosítási módszert – törvényességi aggályokat említve – a két baloldali képviselő nem támogatta. Havasi Jánosné szerint ez esetben a tulajdonosnak, az önkormányzatnak kellett volna a pályáztatási eljárást lebonyolítania.

A pályázatot már a városellátó írta ki, s a héten, szerdán eredményt is hirdettek: az a cég nyert, amely – megfelelő ingatlan bérbevételére – korábban igényt nyújtott be az önkormányzathoz. A KÖTIVIÉP Kft. a gátfelújítást méterenként bő egymillió forintért elvégző Zsurmó Konzorcium egyik tagjaként, egyedüliként pályázott, s 2013. augusztusig nettó tizenötmillió forint bérleti díj megfizetését ajánlotta. Az üzletet a Csongrádi Városellátó Intézmény és a kft. megkötötte. A polgármester, Kőrösi Tibor a csütörtöki önkormányzati képviselő-testületi ülésen erről is tájékoztatta a képviselőket, s közben minősítette az ügyet a rendkívüli ülésen nem támogató két szocialista képviselő politikai magatartását. Kőrösi Tibor emellett az internetes naplójában szintén „odamondogatott” az aggályoskodóknak:

„Az év elején 28 millió forintért megvettük a telepet, így abból nem lett – a Kis-Tiszához hasonlóan – magántulajdon. Ebből az összegből vonjuk ki ezt a 15 millió forintot, továbbá a betonelem gyártás hasznát, illetve az idei Körös-toroki Napok parkolási díját. A bekerülési költség tehát kb. tízmillió forint. Azért a telepért, amiért néhány éve a Szeviép százmilliókat kért! Hihetetlen, de igaz, az elmúlt évtizedek legjelentősebb vásárlása történt, és máris itt a jelentős bevétel. (…) A bérbeadást a két ellenzéki képviselő – tartózkodással – nem szavazta meg. Tipikus reakciójuk: ha valami jó dolog készül, arra nem mondják, hogy nem, hanem próbálnak olyan részletet találni, amely miatt tartózkodhatnak. Másrészt, amikor kiderült, hogy egy üzleti lépéssel tizenötmillió forinthoz jutunk, nem akadt senki, aki azt mondta volna, hogy lám-lám, vannak itt sikertörténetek is. Mert bizony vannak. (…) Talán egyszer sikerül mindenkinek eljutnia arra a szintre, ha már elismerését kifejezni nem tudja, vagy nem ismeri azt a kifejezést, hogy köszönöm, akkor legalább az acsarkodást, és a hangulatkeltést mellőzi. Azt a mondást talán még ők is ismerik: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”


Az ügyben a csütörtöki testületi ülés után kerestük a két szocialista képviselőt. Kiss Péter a tegnapi soros ülésen nem vett részt, s telefonon sem tudtuk elérni. Havasi Jánosné ugyanakkor érdeklődésünkre elmondta: az, ha valaki ragaszkodik a törvények és a helyi rendeletek, így az önkormányzati törvény és a helyi vagyongazdálkodási rendelet betartásához, úgy tűnik, a polgármester szemében becsmérlendő személlyé válik. Mindehhez hozzátette: a városellátónak több tízmillió forint normatív támogatással már hónapok óta tartozik az önkormányzat. Úgy vélte, az intézményen nem jogilag és erkölcsileg aggályos módszerekkel, hanem az önkormányzati támogatás rendszeres átutalásával kellene segíteni. A bérbeadásnak egyébként Havasi Jánosné örül, s abban bízik, hogy „a másfélmilliárdos gátrekonstrukció során az országosan jól ismert cégcsoporttól nem csak ennyit kap a város”.

A képviselő ez utóbbi felvetéséről megkérdeztük Kőrösi Tibort. A polgármester elmondta: a konzorcium illetékes képviselőivel folytatott egyeztetések során nem csak a volt Szeviép-telepről, hanem csongrádi lehetséges beszállítókról is szó esett. Erről a város első embere részletesebb információkat nem kívánt elmondani, annyit azonban elárult, hogy a gátfelújítás során – megbízási, illetve vállalkozási szerződés alapján – helyi intézmények, vállalkozók, s cégek is remélhetőleg jól megfizetett munkához, megrendeléshez juthatnak. Hozzátette: továbbra is várja a két szocialista képviselőtől az erkölcsi elégtételt, amely akár csak egyetlen szó, egy nyilvánosan elmondott „bocsánat” is lehet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés