2020. június 03., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Klotild és Cecília nevű olvasóinkat.  Holnap Bulcsú napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepeltek az üvegházrendszerben (fotókkal)

Hírek - Gazdaság

FELGYŐ - 2011. Szeptember 25.

Hatalmas érdeklődés övezte a felgyői palántagyár tizenöt éves fennállása alkalmából tartott, partnertalálkozóval egybekötött nyílt napot. Az agrártárca szakállamtitkára, Czerván György az ünnepi beszédében Közép-Kelet-Európa legnagyobb palántanevelő komplexumának nevezte a Csongrád kistérségi céget, amely immár az üvegházrendszere méretei alapján is grandiózussá vált.

A kezdeti állapotokhoz képest a felgyői üvegházkomplexum gigantikussá vált. A mai, üvegházrendszerű palántanevelő létesítését másfél évtizeddel ezelőtt Dobos Ferenc egy félig álmatlan éjszakán gondolta ki. A cégvezető és tulajdonos a szombati partnertalálkozó megnyitóján elmondta: a beruházás megvalósítása, majd a folyamatos működtetése máig igen összetett, nehezen megoldható feladat. Dobos Ferenc kifejtette: sok kertész a "fóliás korszak" óta kitart mellettük. Közülük - a teljesség igénye nélkül - kiemelte Lantos Jánost, Nagyistók Andrást, Varga Istvánt, Solymosi Zsoltot és a Csenki fivéreket, akik jól emlékeznek még arra az időszakra, amikor az egykori palántanevelő elődjének számító fóliaházakban egyszerű gépekkel, rengeteg kézi munkával zajlott a termelés.

A felgyői üzemszerű, fólia alatti palántanevelést Dobos Ferenc még a Rijk Zwaan alkalmazottjaként 1993-ban kezdte. A tradicionális vetőmag előállító holland tulajdonosai akkoriban úgy gondolták, hogy Magyarországon is célszerűbb, s nyereségesebb lehet a vetőmagot palántává nevelve eladni. A kezdeti lépések igazolták a kezdeményezést. A ma már a Rijk Zwaantól függetlenül működő Grow Group Palánta Kft. ügyvezető igazgatója ezúttal sem titkolta, hogy az első lépések idején - pár évvel a hazai rendszerváltás után - igencsak meglepődött, amikor a holland befektetők ötéves tervet kértek tőle. Egyrészről az effajta terv miatt számára úgy tűnt, hogy "kísért a múlt szelleme", másrészt az előrelátás teljes mértékben lehetetlen volt, így a tervezés nem volt más, mint az álmok papírra vetése. S bár az első év még nem tükrözte a valóságot, a második esztendő végére már a valósághoz közelítettek az elképzelések. Máig tartják magukat az ötesztendős előretekintéshez, így minden évben egy újabb évet csatolnak az addigi tervhez.

A holland ötletadók másfél évtizeddel ezelőtt is jelezték Dobosnak, hogy a következő húsz évben a saját maga számára nem keres majd pénzt, viszont rengeteget kell dolgoznia, a bevételt pedig vissza kell forgatnia. A cégvezető elismerte: a mai gazdasági viszonyok között az sem kizárt, hogy a piacvezető szerepük megtartása érdekében a következő tíz évben is maximálisan a fejlesztésekbe forgatják a nyereséget.

Az 1997-ben felépített első egyhektáros üvegházba még részben a fóliák alól vitték át a palántákat. Azóta folyamatosan csak építenek és fejlesztenek, most épp egy hétezer négyzetméteres cabrio üvegházzal (kinyitható tetejű növényház, amely akár egy percen belül hagyományos üvegházzá zárható - a szerk.) bővítik a komplexumot. Jelenleg egy szezonban mintegy ezerkétszáz vevőnek legalább húszmillió palántát nevelnek. Másfél évtizede még ezerhatszáz ügyfélnek e palántamennyiség töredékét állították elő. A cégvezető szerint e számok is jól mutatják, hogy a kertészeti ágazat átalakult - többen megerősödtek, a nagyok tovább fejlődtek, a kisebbek közül pedig sokan befejezték a termelést.

A felgyői palántagyárban jelenleg még földgáz felhasználásával fűtenek, de az energia-felhasználás ésszerűsítésének a tervezése már elkezdődött, mégpedig a környezetbarát termálvíz-hasznosítás bevezetésével. E törekvést jelenleg a kutakból nyert víz kötelező visszasajtolása komolyan nehezíti, s el is lehetetlenítheti. A többnyire környezetszennyező technológiával előállított hatalmas energiamennyiséggel visszasajtolt víz felszínen hagyása - az eddigi mérési adatok szerint - a Dél-Alföldön nem környezetszennyező. A geológiai adatok szerint a vízkibocsátásból adódó termálvízbázis-vesztéstől sem kell tartani.

A Grow Group Palánta Kft. tulajdonosának és vezetőjének termálenergiával kapcsolatos üzenete ezúttal elsősorban Czerván Györgynek szólt. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja társaságában vett részt a cég rendezvényén. A kormány agrárgazdaságért felelős államtitkára az ünnepi beszédében a felgyői céget Közép-Kelet-Európa legnagyobb palántanevelő üzemének nevezte.

Czerván György hangsúlyozta: a magyar külkereskedelmi aktívum jelentős részét adja a mezőgazdaság. Mivel hazánk mezőgazdasági hasznosítású területének mindössze 1,4 százalékán termelünk zöldséget, s a szakág így is alapvetően meghatározó, az államtitkár szerint kiemelten fontos az ágazat fejlődésének kormányzati segítése. Mint mondta, tervezik a termálenergia kitermelését sújtó szabályozások mihamarabbi ésszerűsítését, de erről Felgyőn még nem árult el részleteket. (Mint az ünnepség utáni beszélgetések során hallottuk, az áttörést jelentő konkrét intézkedéseket várhatóan a január 25-én kezdődő harmincadik AGRO+MASHexpo megnyitóján jelentik be. - a szerk. )

A felgyői rendezvényen résztvevő kertészek az államtitkártól hallhatták, hogy a mezőgazdaság megsegítése érdekében egy magyar agrárbankot hoznak létre, ugyanis az eddigi tapasztalatok szerint a meglévő bankrendszer nem igazán hajlandó segítő kezet nyújtani a mezőgazdasággal foglalkozóknak. Ugyanakkor a feketegazdaságot is vissza akarják szorítani, ami a kertészeti ágazatban negyven százalékot is elérhet. Az Áfa-rendszer módosítása kapcsán az alapvető élelmiszerek Áfájának csökkentését készítik elő - jelentette be Czerván György.

Fotók: CsongrádiHírek.hu

 

A felgylői palántagyár mindinkább részt vesz a kistérség legkisebb falvának közéletében is. A Grow Group Palánta Kft. az idei felgyői falunap támogatója, az azt követő első lovasnapnak pedig a névadó szponzora volt.

Fotók: Huszka Vivien

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomments}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés