2022. május 23., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Dezső nevű olvasóinkat.  Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csongrád a passzívház technológia központja?

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 13.

A legszebb Tisza-parti kisváros rövid időn belül a passzívház technológia központjává válhat. Évtizedek óta a város nagyréti határszéle közelében, a csépai holtág mellett él Kormanik Ottó építészmérnök, aki néhány éve elhatározta, hogy a jövő építészeti technológiájának egyik központját Csongrádon valósítja meg.

A Kormanik és Társai Kft. ma beindította új, a későbbiekben a csongrádi passzív étterem és panzió építését is bemutató internetes honlapját. A cég tulajdonosa és vezetője, Kormanik Ottó kizárólag a gazdasági és az emberi kapcsolatai révén érte el, hogy Közép-Kelet-Európában az első passzívház technológiával létesülő komplex vendéglátó egység a legszebb Tisza-parti kisvárosban épüljön meg.

A beruházó a Turbó Kft., melynek tulajdonosa és vezetője, Kása István nemrég döntötte el, hogy felvállalja az úttörőszerepet, s az e területen még világszerte alig használt technológia alkalmazásával bővítteti a Kertvendéglőt a 120 férőhelyes rendezvényteremmel, valamint a 8 szobás panzióval.

A tervek szerint a beruházás ősszel megkezdődik, s – ha az időjárás és a hivatali elöljárók sem hátráltatják a kivitelezést – az első vendégeket idén Szilveszterkor fogadni tudják. Mivel a technológiát Nyugat-Európában is főként családi házak, s pár alkalommal intézmények esetében alkalmazták, arra számítanak, hogy a városban különleges, műszaki-építészeti szakmai turisztika is megjelenik. Feltételezik, hogy néhány évig az új passzívház és vendéglő a városba vonzza majd a külföldi és a hazai mérnököket, valamint az építtetőket egyaránt.

Annak érdekében, hogy a különleges technológia – amelyet az Európai Unió kormányai is mindinkább „a vállukra vesznek” – minél gyorsabban ismertté és elfogadottá váljon, a cég az internetes honlapján a legtöbb beruházását, így a csongrádit is folyamatában mutatja be. Kormanik Ottó szerint a képes-szöveges beszámolók révén mindenki számára egyértelművé válhat, hogy a passzívház technológiát a média feleslegesen misztifikálja túl, hiszen az nem más, mint egy, a természettel nagyon szorosan kapcsolatban lévő műszaki megoldások sokasága.

A Kormanik és Társai Kft. Csongrádon sem csak beszél a munkahelyteremtésről, hanem cselekszik is. A cég új honlapján megtalálható kapcsolati információk szerint a csapatuk mintegy fele csongrádi, sőt a honlapjukat is egy csongrádi vállalkozói csoport készíti. Érdeklődésünkre, miszerint a munkahelyteremtés, valamint a technológiai fejlesztés e városba orientálása kapcsán együttműködő partnerre leltek-e a város vezetésében, Kormanik Ottó diplomatikusan csak ennyit mondott: „A Kormanik és Társai Kft. a jövő technológiáját alkalmazza, s a munkatársaink minden erejükkel és tudásukkal a minőségi feladatellátásra, s kizárólag arra koncentrálnak.”

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés