2020. július 14., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Örs és Stella nevű olvasóinkat.  Holnap Henrik és Roland napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adózzunk pár percet a sárgacsekk adójának

Hírek - Szubjektív

Miután az állami költségvetésben keletkezett szakadék részbeni betöltésére – a Matolcsy György nevével fémjelzett Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére, a parlamenti képviselők kétharmadának támogatásával – a kormány bevezette a lakossági átutalásokat terhelő „sárgacsekk-adót”, a csongrádi önkormányzat továbblépett, s a közműszolgáltató cégével épp most tér át az immár adóbevételt eredményező sárgacsekkes rendszerre. A víz- és a szennyvízdíj beszedésére a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft-nél „pénzbehajtási hadrendbe” állítják az új számlázási rendszert, s egyúttal bevezetik a sárgacsekket, amelyet a csongrádiak a két ünnep között vehetnek a kezükbe. E lépéssel a város vezetői legalább három legyet ütöttek egy csapásra.

Egyrészt megszűnik két-három munkahely (az eddigi feladatukat elvesztik a díjbeszedők, bár a mérőóra leolvasását valakikkel továbbra is el kell végeztetni), s ezzel tovább növelik Csongrádon a munkanélküliséget. Másrészt a számlázás és az átutalás drágításával – közvetetten – tovább sarcolják a lakosságot. Harmadrészt jelentősen megnövelik a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. kiadásait.

Ma egy sárgacsekkes postai pénzbefizetési tranzakciós költsége átutalásonként mintegy százötven forint, melyet növel még az új adó mértéke, vagyis az átutalás értékének másfél ezreléke (ha a minisztérium által tervezett bevétel nem realizálódik, a kormányzat további emelést helyezett kilátásba, a „Matolcsy-sarc” mértéke később elérheti a két ezreléket is).

A számla előállításának, kézbesítésének költsége egyenként minimum ötven forintra taksálható. Ez csongrádi viszonylatban a víz- és szennyvízszolgáltatás esetén (havi számlakibocsátással kalkulálva) évente száz-százhúszezer számlát jelent. A lakosság mintegy fele átutalással (banki beszedési megbízással) bonyolítja a díjfizetést, ám a postai úton fizetők esetében a költség legalább számlánként további százötven forintot emészt fel. (Ráadásul ennek a költségnek egy jelentős része indokolatlanul sok felesleges szemetet is termel, amely korántsem a hangoztatott környezettudatos létformát szolgálja, hiszen a számla mérete összességében az eddiginek legalább s háromszorosára nő, melyhez most még jön alkalmanként egy boríték, s egy-egy esetleges kísérőlevél is.)

A lakosság jelentős része eddig a befizetéseit közvetlenül a cég pénztárában, vagy a díjbeszedőnél teljesítette. Mostantól a postai átutalással fizető ügyfelek után a kft. jelentős összegű szolgáltatási díjat fizet a kézbesítésért, de e költség továbbhárításra pillanatnyilag nincs törvényes lehetősége – bár kétség sem férhet hozzá, hogy a többletkiadást más címen áthárítják majd, hiszen e cég éves szinten összességében közel tizenötmillió forint nem tervezett többletkiadást már nem bírna el.

A személyes díjbeszedői kontaktus alkalmazása helyett a hasonló, személytelen rendszert bevezetők eleddig az országban mindenhol tapasztalták, hogy megnövekedtek a kintlévőségeik. A díjfizetési elmaradások a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. gazdálkodásában már eddig is súlyos gondokat jelentettek, s – a gazdasági leépülés és a fokozódó elszegényedés következtében – jövőre eme intézkedés nélkül is kétségtelenül minden eddiginél nagyobb méreteket öltött volna a díjtartozás.

Fontos megjegyezni: az akár tizenötmillió forintot is elérő többletkiadás nyolc-tíz ember munkabére lehetne, ami egy elszegényedő kisvárosban nyolc-tíz család számára a túléléshez alapvető segítséget jelenthetne.

Bizonyára a város vezetői részéről napvilágot látnak majd az újabb vélemények, s állítások arról, hogy „nincs ok az aggodalomra, hiszen a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. ismét nyereséges évet zár”, de az e véleményt hangoztatók az elmúlt évi eredmény kapcsán is elhallgatták, hogy az – árbevétel arányában elhanyagolható – eredményt a cég úgy érte el, hogy sem a ”lepukkant” fürdőben, sem a víz- és szennyvízrendszeren nem végzett el olyan karbantartási munkákat, melyek elmaradása a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetik, vagyis a cég gyakorlatilag a jövőjét éli fel.

Nemeskéri-Orbán István

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés