2020. augusztus 06., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Berta és Bettina nevű olvasóinkat.  Holnap Ibolya napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A karácsonyfa ruhájának története

Hírek - Szubjektív

A fenyő mindig a béke szimbóluma volt, a mécses meggyújtása pedig a fény felé áradó emberi tisztelet kifejezése. Valamikor a téli napforduló idején is fenyőágat helyeztek a lakóház gerendájára, fagyönggyel díszítették, életfának is nevezték. Együtt élt a szintén gerendára függesztett rozmaring-nyárfa-kökényággal is, amiket dióval, almával, mézeskaláccsal díszítettek. A karácsonyfa tulajdonképpen Skandináviából ered. Az első tudósítás a tizenötödik században jelent meg róla Sebastian Brant feljegyzéséből. Magyarországon eleinte csak a jómódúak engedhették meg maguknak a karácsonyfa állítást. Az első fát feltehetően Brunszvik Terézia, a kisdedóvók megalapítója, Beethoven távoli kedvese tizenkilencedik században, Aszódon állította.

A karácsonyfa ruhája először teljesen természetes anyagokból készült: dió, alma, toboz, habcsók (ma reneszánszát éli), szentkép lógott az ágakon. A diót kályhaezüst festékben megforgatták, aranypapírral becsomagolták. Az ügyes női kezek hálót horgoltak neki, a horgolt díszek ma is divatba jöttek. Különösen a gyerekek körében voltak népszerűek a papírdíszek, amit a nagyobbak már el tudtak készíteni az iskolákban is. Kivágó lapokat használtak, a legnépszerűbb talán a hosszú karika fűzér volt.

A szaloncukrot régen a fa díszítéséhez alkalmazták. Az első szaloncukrok csak cukorból készültek, valamennyit ezüst-fehér selyempapírba csomagolták, akasztójukat cérnából hurkolta a varrótű. Később megjelentek a ma is használatos vékony drótakasztók. A szaloncukor pedig egyre finomabb lett: kezdetben csokoládé bevonatot kapott, majd nagy újdonság lett a finom zselés töltelék. Innentől kezdve megszámlálhatatlan, finomabbnál finomabb töltelék került a színes csomagokba, és már jó ideje egyre kevesebb helyen díszítik a fát, inkább alatta pihennek, fogyasztásra várva.

Fontos és szép díszítés volt a csiptetős gyertyatartó, melybe vékony gyertyát helyeztek. Nehéz volt feltenni, vigyázni kellett nagyon lángjára.

Új állomásnak tekinthető a vékony, törékeny üvegből készült színes díszek megjelenése. Ki ne emlékezne a gömbökre, angyalra, hóemberre, az angyalhajban végződő kismadarak farkára, manókra, az elmaradhatatlan csúcsdíszre és a csillogó sújtásokra. Dobozban árulták a díszítéshez tartozó csokoládédíszeket is. Az ágak hótakarójának hangulatát sok helyen vatta ráhelyezésével oldották meg.

Később divatba jöttek az egy színnel megoldott díszítések. A gömbök már nem voltak törékenyek, díszes műanyagból készültek. Hozzájuk tartozott a hasonló színű gyöngysor, harangsor, szalagok sokasága –a műanyagtól egészen a szatén, selyemszalagok választékáig. Azután színpárok kezdtek kialakulni. A kék leggyakrabban az ezüsttel társult, a piros pedig az arannyal. Közben újdonságnak számított a hagyományhoz visszatérő mézes és szalmafonat díszítés. Megjelent a fehér. Ha jól tudom, most a rózsaszín–lila a divatos, de mindez fehér műanyag karácsonyfán is elképzelhető. Mert praktikusságuk miatt tért hódítottak a minden évben felállítható műkarácsonyfák is, melyek közül néhányan kifehéredtek, beszíneződtek. Az élőfenyő szépségét, frissességét és illatát azonban sosem tudják kiszorítani. Egyébként a fenyőfák is különbözőek, tartósabb a hosszabb, elegánsabb és kecsesebb a rövidebb tűfenyő, de a királynőjük feltehetően az ezüstfenyő lehet.

A karácsonyfa ruhájának történetében azt láthatjuk, hogy az egyszerű, természetes és vallásos tartalmú kultusz felől fokozatosan itt is az üzlet, a fogyasztás felé haladunk. Nincs ebben sem különleges, a karácsonyfa is a világunkhoz tartozik. De ezen kívül rengeteg karácsonyi ajándéktárgy, apróság is fokozza a hangulatot.

Bálint Sándor mondájában az Úr imígyen áldotta meg a fenyőfát:

„Soha ne hullasd el a leveleidet. Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt. Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.”

Boldog karácsonyt!

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés