2020. január 25., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Pál nevű olvasóinkat.  Holnap Vanda és Paula napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rokkant ország és csendes népirtás

Hírek - Szubjektív

A Kádár-korszakban az emberek sokat dolgoztak, de hozzá kellett szokniuk a – mondhatni – nem korrekt megoldásokhoz is, melyhez a társadalom hallgatólagosan elfogadását adta. A munkás a gyári munka mellett fusizott, sokszor a gyárból hazacsempészett anyagot használta fel a maszekmunkái során. A parasztember véletlenül sem csak a tsz-fizetésből élt, engedett kiskapu volt a háztáji növénytermesztés és állattenyésztés. Szentes a paprika és pulyka, Csanytelek a karalábé, Csongrád a szőlő hazája volt. Szezonális munka idején minden erőt ide összpontosítottak. Az értelmiségnek volt a legkevesebb lehetősége, rájuk hárult az ideológiai, úgynevezett társadalmi munka ingyen elvégzése. Nem véletlen, hogy az emberek jól elhasználódtak, nem egy műszakban dolgoztak. Ezért is igazságtalan most ezt a korosztályt hátrányos helyzetbe hozni, mert a szocializmust jórészt ez a korosztály cipelte a vállán.

A tisztességes munkából adódó tisztességes megélhetés tehát már ebben a történelmi korban sem volt mindenkinél köszönőviszonyban. Ezért nem volt meglepő, hogy a rendszerváltás utáni években – a munkanélküliség megjelenésével párhuzamosan – tömegek vették igénybe a leszázalékolás lehetőségét. Hangsúlyozom, hogy ezúttal nem a teljes vagy részleges munkaképtelen állampolgárokra gondolok. Itt is meg ott is fájt, a vizsgálatok is mutattak ki valamit. A megoldás kézenfekvő volt. A leszázalékolás biztos havi jövedelmet jelentett a következő időszakos vizsgálatig. Mellette természetesen még jutott kapacitás némi munkára is. Így eztán lassan előállt az a torz helyzet, hogy a leszázalékolt és még mellette munkát végző ember adott esetben több jövedelemmel rendelkezett, mint az egyszerűen aktív dolgozó.

A döntés mindenkinek saját kezében volt. Elsősorban nem az embereket kell hibáztatni. A választást lehetővé tették a politikusok, az orvosok. Nagyon ritkán hallani olyan esetről, hogy a szakorvosokat, akik a szakvéleményt kiállították, utólag felelősségre vonták volna, pedig kenőpénz is csúszott a zsebekbe jócskán. Az orvosok hallgatnak. (Mindez olyan természetes volt, mint amikor az elektroműszerész a Gelkából leselejtezett motort a délutáni fusizás alatt beépítette a centrifugába, vagy a kereskedő felvásárolta a szomszéd termését, s a Bosnyák téri nagybani piacon többszörös áron eladta. Mert ebből voltak az igazi jövedelmek.) Mindebből egyenesen következik, hogy ezek után nem érezték magukat az emberek csalónak.

A rengeteg adósság és a gazdasági helyzet további romlása világossá tette, hogy ez így nem mehet tovább. Emelni kell a nyugdíjkorhatárokat, fel kell számolni a hatalmas rokkantsági állományt. 2010-ben az EU-n belül kimutatták, hogy Magyarországon minden második ember dolgozik. Korhatár alatt körülbelül 400 000 rokkant nyugdíjas létezik, mely arány egyenesen riasztó, az aktív dolgozókhoz képest különösen. A kormány elhatározta a felülvizsgálatot, amitől 150 milliárd megtakarítást remél, valamint legalább 200 000 ember visszatérítését a munka világába.

Talán korrektebb lett volna mindezt közölni a választások előtt, de hát ugye ezt még leírni is nevetséges. Pedig nem is képzelik a politikusok, hogy a legegyszerűbb ember is mennyire átlátja már ezt a labdapuffogtató helyzetet, amikor csak a térfél változik, és nem hiteles már lassan semmi.

A mobilitást, a kiszámíthatatlanságot ilyen szinten – minden területen – már alig lehet elviselni. Percembereket kreálnak belőlünk, totális kaotikus világba kényszerülünk. Korrektebb lett volna vastag margót húzni, és innentől kezdve nagyon megszigorítani a leszázalékolás kérdését. Gyors, átgondolatlan intézkedések következtek. Vitathatóvá vált a szerzett jogok kérdése. Többen utaltak már a Legfelsőbb Bíróság Kfv. III. 27. 919/1997 rendeletére, miszerint a véglegesnek minősülő egészségromlás nem vizsgálható felül, mert szerzett jogokat sért.

Munka-szimulátort állítottak be, ami átfogó, többórás vizsgálatra képes, tesztelni tudja a fizikai és szellemi állapotot oly részletességgel is, mint például emelőképesség, húzóerő, monotónia-tűrés. Segítő szándéknak nevezik, mert akár 13 ezer munkakörben is tud eligazodást nyújtani. Mégis előálltak drámai helyzetek. Akit előző rokkantállapota után vissza akarnak téríteni a munka világába, nem tud elhelyezkedni, ugyanis a kicsattanó egészségesek számára sem kellő nagyságú ez a világ. A rehabilitációs lehetőségek száma sem elegendő. A munkahelyek inkább fizetnek rehabilitációs hozzájárulást, olyan szigorúak a rokkantak alkalmazási feltételei, és a munkahely nem ezt a megoldást kívánja választani, amikor válogathat az egészséges munkaerőkben.

Rokkant ellátásra csak az jogosult, aki 60 százalékban, vagy még kevésbé egészséges. Természetesen léteznek fellebbezések. Azonban az újabb vizsgálati időpont távoli, egyáltalán olyan hosszadalmas az ügyintézés átfutási ideje, mint szokásosan más területeken. A munkaügyi bíróságokon akár két-három évig is elhúzódhat a vitás kérdések eldöntése, azonban addig az ellátás szünetel. Nem kell bizonygatni, hogy az élet kritériumai ezen a területen nem megadottak.

Az utcán új holokausztról beszélnek. Az tény, hogy létezik direkt népirtás, ezekről szépen megemlékezünk. Például egy népcsoport fegyveres kiirtása. Létezik azonban indirekt népirtás is, amikor a társadalom olyan helyzetet teremt, hogy az ország nem lesz élhető, sok ember elpusztul, vagy hazáját elhagyja. Több módon, több eszközzel elérhető.

Megjelent augusztus 28-án egy vastag betűs közlemény: követelik a 2011. évi CXCI. törvény http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=143417.580810 visszavonását. Sok ember élethelyzete oly reménytelen, hogy nincs belőle kiút. A közlemény kiadója: „MSZF Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoportja” http://arokkantisember.blog.hu/ .

Néhány héttel korábban a szervezők elálltak attól a szándéktól, hogy a visszaminősített, jövedelem nélküli rokkantakat öngyilkos akcióra a parlament elé hívják. Végül nem akarják az elkeseredést életellenessé fokozni. Egyelőre.

Toldi Zsuzsanna http://www.facebook.com/zsuzsa.toldi

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés