2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhúztak... (3.)

Hírek - Szubjektív

Bácsi Tamás a Batsányi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hajdani diákja. Nyolcosztályos gimnazista volt. Családjával – egy lehetőségeket rejtő jobb élet reményében – nemrégen Kanadába ment, ahonnan most hazatoloncolják. Tamás született tehetség, aki még keresi a helyét a világban – hamarosan ismét a szülőhazájában.

Énekórára csendes fiú érkezett a terembe osztályával. A legszélső padban helyezkedett el, jobbról, az ablak mellett. Láttam rajta, hogy alig várja az óra végét, amikor a zongorához ülhet. Nemcsak ő várta a pillanatot, hanem mi is. Ha énekeltünk, fegyelmezetten dalolt, hetedikes fiú lévén kicsit mutáló hanggal, de tökéletes tisztasággal. Pontosan jegyezte le a kottafejeket, érdeklődéssel szolmizálgatott. A zenehallgatás alatt feszülten figyelt.

Eljött az óra vége.

- Kitől szeretnél játszani? – kérdeztem, miközben nyitottam fel neki a zongorát.

- Liszt Ferenc – válaszolta.

Elsősorban Liszt művészete vonzotta. Fantasztikus tehetséggel érzett rá a verbunkosra, különösen a rapszódiákat szerette játszani. Hihetetlen volt nézni is, ahogy technikailag és művészileg megszólaltatta a zongorafutamokat.

- Mozart? Chopin? Valami más? – érdeklődtem. Az is ment neki, gyönyörűen játszotta. Máskor előre megbeszéltük, jövő héten mit ad elő, ami majd kapcsolódik a tananyagunkhoz.

Volt egyszer egy csodálatos márciusi ünnepség az új gimnáziumi tornateremben. Megkértük, játssza el a Rákóczi indulót. Mély csendben hallgattuk. Még egy ráadást is kértem: kísérje a Himnuszt transzponált hangnemben.

Ma is őrzöm a magnófelvételt. „Bácsi Tamás játéka” – porosodik a felirat a szekrényemben.

A fiú családjával Kanadába költözött – főként Tamás miatt. Ott tanult, koncerteket adott. Tehetségéhez nem fér kétség. Most bajban van. Hazatoloncolják őket. Nem tudni, hol telepednek le, visszajönnek-e Csongrádra. Akárhogy lesz is, e tehetséges fiatalember Csongrádról indult. Ez tény, s elvitathatatlan. Csongrád is büszke már erre a tényre, vagy csak utóbb lesz az?

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés