2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Illemhelyek

Szubjektív

 

Megbüntették. Tízezer forintról kapott határozatot, amiért éjjel 1 órakor közterületen végezte el kisebbik dolgát. Azaz: pisilt. Két civil ruhás rendőr leste, amint éppen megkönnyebbül. Azért meglepte a dolog. Fiatal kora ellenére némi szégyenérzet is keveredett a figyelembe, amellyel hallgatta a közeg felszólítását. Most akkor mi van? - ha már megtörtént a dolog.

Azt mondják, a szükség törvényt bont. De nem Csongrádon!

És itt jön be a képbe a magasságos hivatal! Hogy megmutassa, mi is valójában. Hiába szidja, átkozza a helybéli lakosság, ő a Hatalom. Parancsol, uralkodik, büntet. Az embernek már-már az az érzése támad, hogy közszolga létükre nem ők vannak a lakosság szolgálatában, hanem a lakosság van őértük.

Ekképpen gondolkodhat az a hivatali dolgozó is, akivel hősünknek pisilés ügyben gondja támadt. Amiatt, hogy a dolgát közterületen végezte el. Büntetendő cselekmény, hadarja hivatalos nyelven, és széttárja a karját: a rendőrség feljelentette a fiút, így már nem tud mit kezdeni vele. A történet hallatán a jegyző úr is elmosolyodik, más semmi. Bár tudnia kellene, hogy éjjel a város egyetlen nyilvános illemhelye is zárva tart. Magyarul: nem fogad szorult helyzetbe kerülő vendéget.

Most akkor mi van? - kérdezhetnénk tágra nyitott szemekkel. Valóban jogos lehet a büntetés? És ha igen, emberség is van a világon. A fiú ugyanis adott helyzetében a munkanélküliek keserű kenyerét eszi.

A rendőrség pedig… Gondolom, ők jól el vannak az aprócska dolgokkal, bár nem hiszem, hogy élvezettel leskelődnének a közterületen pisilők után. Tudom, ők is tudják, van és lenne is komolyabb feladatuk. Ott van például a Körös-torok, a randalírozók csapata. Aztán gyakran nyomorítanak meg, lopnak el kerékpárokat a buszállomás előtti tárolóból. A behajtani tilos tábla ellenére ott motoroznak a védőgát tetején. Sorolhatnánk…

Apropó: Körös-torok! Az előbbi történet régebben esett meg. Ám az Élet mindig produkál új fejleményeket: a hét végén hatalmas buli volt a Tiszán. Sok fiatal ott szórakozott. Hallhattuk: jól érezték magukat. Nagyot rontott azonban a képen, hogy a nyilvános illemhelyek zárva voltak!

A szükség törvényt bontott. Az eredmény érezhető volt.

Lovas József Pál

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés