2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itthon maradtak (15.)

Hírek - Szubjektív

Judit nem adta fel, addig próbálkozott, míg nehezen, de mégis sikerült álláshoz jutnia. Most már révben van, de a célig nagyon kacskaringós úton jutott el. Judit – a hivatását illetően – pedagógus, valamint – a jellemét illetően – egy talpraesett, céltudatos leendő családanya.

-A középiskolai tanulmányaid során milyen tudásszintet értél el?

-Pedagógiai szakközépiskolát végeztem. Kellő alapokat szerezhettünk. Tulajdonképpen egyedül a matematikával voltak nehézségeim.

-Főiskolás éveid alatt milyen anyagi háttérrel rendelkeztél?

-Szüleim segítségét vettem igénybe. Lényegében csak a kollégiumi térítési díj kifizetése hárult rájuk. Gyorsbüfében dolgoztam közben. Kaptam ösztöndíjat, abból finanszíroztam az öltözködésemet. Diákhitelt nem vettem fel, mert nem jó adóssággal kezdeni.

-Miként jutottál álláshoz?

-Miután kézhez kaptam a diplomát, szembesülnöm kellett a ténnyel, miszerint nincs iskola, ahová pedagógusként felvennének. Tanultam tovább. Angol nyelvű tanító szakos képzést végeztem, levelező tagozaton. Főállásban eközben szintén gyorsbüfésként dolgoztam, de voltam munkanélküli is. A településen, ahol lakom, idénymunkát vállaltam. Akkor abból tartottam el magam. Az volt a szerencsém, hogy nem keseredtem el. Vártam, majdcsak jobb lesz.

-Ezek szerint megérte várni, jobb lett, sikerült?

-Igen. Egy iskolában elsős-napközis lettem. Az angol sokat jelentett, mert a képzés angol szaktanítói lehetőséghez juttatott. Szerencsém volt azzal is, hogy keresztény iskolába kerülhettem.

-Milyen tapasztalataid vannak a keresztény szellemű iskoláról?

-Más a légkör. Érzem az emberek, felnőttek és gyerekek között a megbecsülést, szeretetet. Most már második osztályban tanítok matematikát, környezetet, technikát és rajzot. Ötödikben történelmet. Úgy érzem, minden feltétel adott. A légkör nyugodt. Még jutalmazásra is lehetőség van.

-Mik a terveid?

-Van jövőképem. A tanítás mellett egyéb célokat is kitűztem magam elé. Rendbe kell tenni a házat, ahol lakni fogunk. Férjhez megyek, esküvő előtt állok. S nyitni akarok egy lakástakarékossági számlát.

Judit élete példát mutat arra, hogy ameddig lehet, próbálkozni kell. Nem biztos, hogy mindjárt a külföldi munkavállalást kell választani, vagy egyetlen, kizárólagos lehetőségnek tekinteni. Másrészt: számomra nagyon kellemes érzés volt ilyen iskolai légkörről hallani. Nem célom összefüggéseket keresni az iskola jellege és hangulata között. Az iskoláról folytatott beszélgetésünk során a Judit által említett három fontos szóra viszont érdemes a szülőknek is felfigyelniük: megbecsülés, szeretet, nyugalom.

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés