2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itthon maradtak (14.)

Hírek - Szubjektív

Jelenleg a közgazdászképzés is divatosnak számít. Közgazdászként főként nagyvárosokban, elsősorban a fővárosban, multinacionális cégeknél lehet elhelyezkedni. A mesterség feladatköre szerteágazó. Nagy a kínálat, az álláskeresőknek nem kevés megmérettetésen kell keresztülesniük. Blanka közgazdász lett, s egyelőre még itthon keresi a megfelelő munkalehetőséget.

-Voltak nehézségeid a képzés során?

-A matematikával igen. Nagyon sok különóra szükséges. Muszáj segítséget igénybe venni.

-Ennyire nehéz a matematika? Középiskolában is oly sokan járnak korrepetálásra.

-Ezen a pályán fontos. Rengeteg pénzbe kerül, ha összeadom a különórák számát, az óradíjakat. A szabadidőből is sokat kell rá áldozni.

-Szülői támogatás?

-Természetesen végig támogattak a szülők, másképp nem is ment volna. Diákhitelt nem akartam igénybe venni. Nyaranta tudtam még megragadni különféle munkalehetőségeket.

-Milyen tapasztalatokkal rendelkezel az álláskeresést illetően?

-Mostanság is sok helyre elkészítem, beadom az életrajzom. Rengeteg az elutasítás, elsősorban a gyakorlat hiánya miatt.

-A munkaadóknak a tapasztalt munkaerő a szimpatikusabb, ám számodra is még a tapasztalat megszerzése volna az első lépés. Olyan ez, amikor elcsúszik az idősík. Mire számítasz?

-Tele vagyok dilemmával. Csak azt látom szinte mindenütt, hogy a friss diplomásokat nem szívesen alkalmazzák.

-Ha nem sikerül?

-Külföldben gondolkozom én is. Néhány évet szánnék erre. Megfelelő anyagi hátteret akarok teremteni magamnak, a leendő családomnak. Azonban feltétlen vissza akarok térni a hazámba.

A felsőfokú képzések szakmai gyakorlattal végződnek. A képzések menetébe kellene több gyakorlati elemet építeni. Általában mindenhol magas az elméleti, lexikális szint, míg a gyakorlat háttérbe szorul.

A külföldi tapasztalatszerzés az iskolai képzésen belül nagy előnyt jelent. Akár kisebb előnnyel, de itthon is üdvözlendő lenne ez az irány.

El kellene jutni addig, hogy a leendő család anyagi hátterét itthon lehessen megteremteni. Közben, s utána pedig lehetne csodálni például Skócia gyönyörű kastélyait, netán felvállalni egy-egy szakmai tanulmányutat. Talán ez emberibb módszer lenne, mint a haza elhagyására ösztönző, elvándorlást generáló, az egyes régiókat a jó szakemberektől mesterségesen megszabadító globális gazdaság- és oktatáspolitikai rendszer, mely – Magyarországon is – még mindig erősödik.

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés