2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itthon maradtak (13.)

Hírek - Szubjektív

A sikeres érettségi után két évig tart az informatikai rendszergazdák OKJ képzése. Tamás vidéken szerzett szakirányú képesítést. Most is vidéken él. Jelenleg az otthonában dolgozgat. Szerinte nem jelenthet megoldást a külföldre távozás.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, mit takar Tamás mestersége: az informatikus rendszergazda az informatikáért felelős vezető közvetlen munkatársa. Megfelelő elméleti-, gyakorlati-, informatikai- és hálózati ismeretekkel rendelkezik. Részt vesz a munkahely infokommunikációs hálózatának kialakításában, működtetésében. Döntéseket készít elő, feladatokat koordinál.

-Az oklevélért az általános iskola elvégzése után hat évet tanultál. Milyen segítséget kaptál?

-A szüleim anyagilag mindvégig támogattak. A diákmunkát viccnek tartom. Nevetséges összegeket fizetnek érte. A diákhitel tökéletes átverés, hiszen adóssággal kell elkezdeni az életet. A saját keresetemből szeretnék élni!

-Mi volt a véleményed a képzésről?

-Mint mindenkinek, nekem is volt két-három kedves tanárom, akik jelentős kreatív- és lexikális tudással rendelkeztek. Mégis nagy szükségem volt arra, hogy itthon, autodidakta módon tanuljak.

-Hogyan kezdődött az álláskeresés?

-Elmentem a munkaügyi központba, de nem tudtak érdemi segítséget nyújtani. Egyből rájöttem, hogy csak magamra számíthatok, egyedül kell boldogulnom. A közmunkáról nincs jó véleményem, mert kevés pénzért dolgoztatnak, s a társadalmi megítélése is visszás. Mostanság úgy látom, mintha az emberek szándékosan keresztbe tennének egymásnak. Sok viszályt látok, érzékelek.

-Miből élsz?

-Itthon dolgozom. Számítógépes munkákat vállalok. Feltéve, ha akad…

-Milyennek képzeled a jövőd?

-Mindenképpen számítógép mellett maradok. A külföldre távozást nem tartom megoldásnak. Szerintem az emberek túl sokat okoskodnak, pedig ahelyett inkább hathatósan tenni kellene magunkért valamit. Persze, sajnos mi magunk hagyjuk, hogy így bánjanak velünk.

Tamás önérzetes, szókimondó ifjú. A vidéket, a meglehetősen elzárt virtuális világot választotta. Vagy talán csak erre volt módja…

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés