2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itthon maradtak (12.)

Hírek - Szubjektív

Sokszor hallhatunk vitát a humán- és reálkérdésről. Többen vélekednek úgy, hogy az utóbbi szakirány felvállalása a nehezebb, hiszen az arra alapuló képesítések megszerzése magasabb szintű képességeket igényel. Ez a gyakran hangoztatott állítás persze nem igaz, mert akár olvasottság, akár nyelvismeret tekintetében is óriási feladat egy humán szakos egyetemi szint elérése. Nem beszélve a mögötte meghúzódó általános műveltségről. Az viszont tény, hogy a mai világban úgy tűnik, nagyobb a kereslet a természettudományi végzettségű fiatalokra. Ez abból is adódik, hogy a mérce nagyon magas, kevesebb a kínálat. Dorina természettudományi szakon tanult tovább, állással is rendelkezik – természetesen Budapesten.

-Az érettségi után hová vezetett az utad?

-Az ELTE biológia szakára vettek fel.

-Nehéz?

-Nagyon. Hatalmas mennyiségű anyaggal kell megbirkózni. A tananyag rendkívül sokrétű, és magas szintűek az elvárások.

-Úgy tudom, mellette dolgozol.

-Igen. Teljes állásban. Albérletben lakom. A lakhatási költségeim felét a szüleim fedezik, a többit viszont nekem kell előteremtenem.

-Hogyan jutottál álláshoz?

-Szerencsés vagyok. Egy évig a mikrobiológiai laborban dolgoztam. A következőkben a SOTE Molekuláris Biológiai Intézetébe kerültem. Álláshirdetéseket böngésztem. A témavezető éppen felmondott, s megkaptam a helyét. A MTA kutatócsoportjának is tagja vagyok. Remélem, hogy ezekkel a referenciákkal később is kapok állást, ha majd esetleg váltanom kell. Erre azonban most nem gondolok. Sokáig szeretnék itt maradni. Jól érzem magam, és még tapasztalatot is szerzek.

-Mik a jövőbeli terveid?

-Számításba veszem azt is, hogy esetleg túlhajtom magam, vagy belefásulok. Szeretnék váltani. Külföldre is szeretnék menni, de csak maximum egy évre.

Dorina életpéldája azon kevesek egyike, amikor a végzettség és a munkakör találkozik. A történetben lényeges tényező a szerencse, de az egyéni teljesítmény is kiemelkedő. S nagyon fontos még Dorina derűs életszemlélete. A külföld lehetőségét sem keserű, kényszerű megoldásként kezeli. Jól tudja, hogy a munkaerő-munkaadó tengely kétpólusú, hiszen a munkaerő is választhat!

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés