2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itthon maradtak (5.)

Hírek - Szubjektív

Ilona – érettségi után – OKJ-s végzettséget szerzett. Jelenleg a közmunkaprogram keretében szervezett, állami finanszírozású oktatásban vesz részt, így egyelőre kap havonta negyvenkilencezer forintot.

-Hogyan szerzett tudomást erről a programról?

-Levélben értesítettek, mint kedvező állásajánlatról. Ezt követően személyesen beszéltem a munkaügyi központ munkatársaival. Az egyik szemem sírt, a másik nevetett.

-Volt döntési joga?

-Természetesen, meghagyták a választási jogomat.

-Milyen következménye lett volna, ha nem él e lehetőséggel?

-Törölnek a regisztrációból, s egy évig nem közvetítenek ki semmilyen munkalehetőségre.

-Milyen az anyagi helyzete?

-Nem kellek sehova. Segélyt nem kapok. A kötelező társadalombiztosítási járulékot eddig nagy nehezen, de mindig kifizettem. Most havonta felvehetek negyvenkilencezer forintot. A tanfolyam végén tanúsítványt kapok.

-Milyen az oktatás?

-Magyar irodalmat, nyelvtant, matematikát, életvitelt tanulunk, valamint a kompetenciák fejlesztését. Mentálhigiénés oktatásban is részesülünk. Oktatónk diplomás tanár. Rugalmas, felkészült, jól levezeti az órákat. Alkalmanként még a szabadidejében is utána jár bizonyos ügyeknek, mindig válaszol az általunk felvetett kérdésekre. A csoportot jól összefogó jellem. Lényegében a tananyag felelevenítése, ismétlése folyik, új megközelítésből.

-Milyen a csoport összetétele?

-Ebben a csoportban harmincan vagyunk. A legfiatalabbak huszonévesek, a legidősebbek az ötvenes éveikben járnak. Nők és férfiak, egyedülállóak és családosak vegyesen. Az előzetesen szerzett végzettségek is igen különfélék, a paletta az általános iskola ötödik osztályát elvégzettektől kezdve érettségizettekig, szakmai képzettséggel rendelkezőkig terjed.

-Milyenek a tárgyi körülmények?

-Tiszta, összkomfortos, meleg és világos épületben vagyunk, amit meg is becsülünk. Már megkaptuk az első fizetésünket is.

-Milyen a csoportban a hangulat?

-Változó. Mi inkább jókedvűek vagyunk, együttműködésre készek.

-Hasznosnak tartja a kezdeményezést?

-Akkor lenne haszna, ha lenne folytatása. Olyan szakmai képzés, amiben el tudnánk helyezkedni. Lehet, hogy fejlődik ezzel a munkaerőpiac. A kormány számára ez mindenesetre egy jó húzás volt.

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés