2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Séta az öregszőlők között (1.)

Hírek - Szubjektív

Csend van. Még bágyadtan süt az őszi nap, még langyos meleget fúj a szél. Mindenki ismeri az érzést, amikor a magányos, elhagyatott sivárságában is titkos épület hívogat. Letörlöd a port, lenyomod a rozsdás kilincset. Elképzeled, mikor pattogott a tűz, füstölt a kémény, az élet jele. Odaérzed a szakadt, szürke függönyön át az asztalt körbeülők vacsorájának illatát. Hallani véled a kutya izgatott csaholását, amikor a gazda átlépi a küszöböt. Az udvaron a baromfik matatására figyelsz. A kötélen ruha száradt, a spárgát a két fa közé húzták ki. Még oda vélheted a csipeszt is. Óhatatlanul megérint az idő múlása. Tiszteletteljes kíváncsisággal figyeled a múlt emberi életének maradványait.

Riportalanyom, Anonymus, nagyon jól ismeri az öregszőlők világát. Élete szorosan idekötődik.

- Milyen lehetett az élet errefelé az ’50-es, ’60-as években – kérdezem, mert valami szépet szeretnék hallani.

- Régen gyalogszőlők voltak itt. Az emberek főként lovaskocsival, biciklivel jártak. Néha gyalog is. Dolgoztak. Végezték a természeti időszaknak megfelelő munkát. Kapáltak, permeteztek, metszettek, kacsoltak. Mikor mit kellett. A tőkék közé gyümölcsfákat ültettek. A gunyhók http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Gunyh%C3%B3 körül megfért a virágos kert, néhány tő paprikát, paradicsomot, zöldségfélét is ültettek. Emlékszem, hogy a kapor véletlenszerűen termett, a torma meg a kút közelében. Annak sok vízre volt szüksége – emlékezik készségesen.

- Később? Mit hozott a szocializmus?

- Hát… a ’70-es években már inkább munka után jártak ki az emberek. Ez volt a „víkendházas” időszak. Kihozták a városi lakásban nélkülözhető bútorokat. Többen kijöttek családostul hétvégeken. Olyankor főztek, dolgozgattak, szórakoztak. Megjelentek a műanyag kerti székek és asztalok, a sárgás hullámpala meg a kovácsoltvas. Nagyon fontos, hogy akkor kezdték el a vegyszerezést. Én nem tartottam jónak! – tiltakozik még most is. - Hogy az öregnek igaza van, az sokkal később derült ki. Több portán magasodni kezdtek a fóliák. Megindult a kereset kiegészítő termelés, meg persze jutott a konyhára is. Akkor én is kevesebbet jártam ki. Egyébként nemigen szerettem azt az időszakot.

- Átértékelődtek a szerepek. Na, de mi van most? Hová vezetett a rendszerváltás utáni folyamat?

- Voltak itt, kérem, gyönyörű, magas művelésű szőlők – magyarázza hevesen, mutatná is. - Napszámban szüreteltek az emberek. Aztán egyszer csak kivágták őket. A legtöbb helyen akácot és nyárfát telepítettek a helyére. Az akác olyan gyorsan megnő, alig látja a házat mögötte. Néhányan még termelnek paprikát, fóliában és szabadon. Pirosat és fehéret. Meg még krumplit. Az egyik fóliás éppen most készül abbahagyni, ez sem éri meg. Sokba kerül a palánta, sok a munka, az erő csökken. A fiatalasszony meg nem ide vágyik. A Tisza-oldalon, a hullámtéri és mentett oldalon folyik némi zöldségtermelő élet még. Szorgalmas emberek, leginkább nyugdíjasok járnak ki dolgozni. Keresik az életcélt – neveti.

- Állattenyésztés?

- Nem jellemző. Ló, kecske, marha, disznó vagy birka véletlenszerűen bukkan föl a láthatáron. Egy homokos dűlőúton azért még ráismerek a patanyomra. Nem tartanak itt állatot. Kutyát! Azt igen, az kell. Meg aztán, ahol laknak, ott láthat baromfit is. Vagy mutatóba, a gyereknek, kisgidát. Egy ismerősöm disznótenyésztéssel is próbálkozott. Meghalt már.

- Maga honnan vásárol? – terelem el a szót.

- A boltból. A legtöbben a városból hozzák a táplálékot. Ismeri a Margó boltját? No, ott mindig nagy a forgalom. A tanyaszolgálat ebédet is hoz, ha kéri valaki. Azok sokat tesznek! Mindenre figyelnek. Különben tojást mindig vehet az egyik tanyán. Nem is adják drágán.

A tőkéken sokhelyütt árválkodik a szőlő – majd megcsípi a fagy. Néhol dió hever a fa alatt – azt biztosan felszedi majd valaki. Még látok körte-, alma- és szilvafát. Bőséges, sárga és piros almateríték fonnyad a még zöld fűvel keveredő, őszi színű avarszőnyegen – csak a darázs döngi körbe a szürkén felhős ég alatt. Csend van. Lehet, hogy délután esni fog.

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés