2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Határtalanul – Batsányisok Erdélyben

Hírek - Szubjektív

„A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek.” Vörösmarty Mihály e gondolatát jelmondattá választva indultak útnak június 3-án a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, a Csongrádi Oktatási Központ Tagintézménye 7/F. osztályos diákjai, hogy háromnapos kirándulás keretében felfedezzék Bihar megye irodalmi, történelmi, természeti értékeit.

Az erdélyi kirándulás első napjának állomása Nagyszalonta volt, ahol a tanulók az Arany János Líceum hasonló korú diákjaival töltöttek egy kellemes napot. Vendéglátóiknak köszönhetően a Csonka toronyban rendhagyó irodalmi órát hallgathattak Arany Jánosról. Az élményt csak fokozta, hogy minden egyes tárgy érinthető közelségben volt, szinte megelevenedett a tankönyv tanulnivalója. A városbeli közös séta is lehetőséget adott a határon túl élő fiatalokkal barátságok, hosszú távú kapcsolatok kialakítására.

A következő napon a batsányisok Nagyvárad történelmi- és irodalmi emlékhelyeit látogatták meg. A Püspöki Palota Szent László hermája, az Ady Endre Emlékmúzeum, valamint a város szépsége mindannyiukat magával ragadta. Az utolsó napon a hegyek felé vették az irányt, ahol a Medve barlang különleges világa várta őket. A múltbeli utazás elsőként visszarepítette az osztályt az őskorba, majd a csongrádi fiatalok a cseppkövek keletkezéséről is érdekes információkat tudhattak meg.

A kirándulás elérte célját, hiszen sikerült tudatosítani a diákokban, hogy egy határ nem választhatja szét a kulturális, történelmi örökséget.

(X)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés