2020. január 29., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Adél nevű olvasóinkat.  Holnap Martina és Gerda napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kálmán Rajmund tűzoltó őrnagy a világ legjobb katasztrófavédelmi kutató-mentőinek egyike

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2012. Október 22.

Dél-Koreából, Ausztráliából, az Amerikai Egyesült Államokból és Svájcból is érkeztek kutató-mentők a hajdúszoboszlói többnapos minősítő gyakorlatra, melyen a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet is bizonyíthatta: képes az Egyesült Nemzetek Szervezete által kidolgozott, rendkívül komoly követelményeknek megfelelő kutatási-mentési tevékenység végzésére. A HUNOR négyfős csapatának tagja volt a csongrádi Kálmán Rajmund tűzoltó őrnagy, a Szentesi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka is. A szakemberek a megmérettetésen nyújtott kiváló teljesítményük révén megszerezték a „Nehéz Kategóriájú Városi Kutató-Mentő Csapat” tanúsítványt. A minősítő gyakorlat nehézségi fokát jól jelzi, hogy a feladatokat harminchat órán át tartó megfeszített munkával kellett teljesíteni.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által kidolgozott követelményrendszer a Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport Irányelv. Ebben a kutatás-mentés módszerei és eszközei mellett – többek között – a csapat vezetésével, létszámával, képzésével kapcsolatos követelményeket is meghatározták.

Katasztrófa által sújtott területen manapság már kizárólag olyan mentőegység végezhet nemzetközi segítségnyújtást, amely minősítő gyakorlaton bizonyította tudását, képességeit, alkalmasságát.

A Hajdúszoboszlón megrendezett gyakorlaton egyszerre két kárhelyszínen folyamatosan, napi 24 órában, a minősítők állandó ellenőrzése mellett zajlott a feladatok teljesítése. A harminchat órás megfeszített munka eredményeként mindkét magyar csapat kiérdemelte a megfelelő minősítést. A HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet immár „Nehéz Kategóriájú Városi Kutató-Mentő Csapat”, míg a HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet „Közepes Kategóriájú Városi Kutató-Mentő” tanúsítvánnyal rendelkezik.

A HUNOR (Hungarian Organization for Rescue Services) Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezethez hasonló – nehéz kategóriájú – mentőcsapat a világon mindössze húsz létezik. Magyarország csapatának minősítését az INSARAG Irányelv „szülőatyja”, az ENSZ INSARAG Irányító Csoportjának elnöke, Toni Frisch is megtekintette. A szakember a gyakorlat végeztével rendezett ünnepségen kijelentette: a magyar kollégáival bármikor szívesen dolgozna együtt, mert a látottak alapján kiderült, hogy rájuk bármikor, bármiben számíthatna.


Fotó: CSMKI

A HUNOR minősítést szerzett csapatát Kálmán Rajmund tűzoltó őrnagy, Balázs Csaba tűzoltó törzszászlós, valamint Fülöp Gábor tűzoltó törzszászlós (kutató-mentőként), valamint Tátrai János tűzoltó alezredes (műveleti tisztként) alkotta.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés