2024. június 15., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jolán és Vid nevű olvasóinkat.  Holnap Jusztin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elszabadult a tüzes pokol a Dózsa György téren

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2012. Július 1.

Szerencsétlen véletlenek sorozatos egybeesése miatt hatalmasodott el ma kora délután az a lakástűz, amely a Dózsa György téri társasház buszparkoló melletti részén, az egyik lakás tetőtéri részében, vélhetően egy frissen felújított klíma egyik egységének felrobbanása miatt indult el. A család tagjai közül épp otthon tartózkodók nem sérültek meg, egy percen belül értesítették a tűzoltókat, ám a csongrádi lánglovagok mindkét egysége egy bokrosi határszéli tarlótűz oltásán dolgozott, ezért a riasztás után bő negyed órával érkezett csak meg az első, szentesi tűzoltóegység, melyet öt percen belül a szentesi létrás kocsi követett. Egy óra után folyamatosan érkeztek a környező városok tűzoltóegységei. A kiadható legnagyobb, „5-ös kiemelt” fokozatú riasztás miatt folyamatosan érkezett vidéki tűzoltók dolgát számos körülmény nehezítette. Így például attól lehetett tartani, hogy az egyik lezárt lakásban egy vadász elzárt lőszereit is elérhették volna a lángok, ezért a posta előtti park teljes területét, valamint a környező utakat és járdákat ki kellett üríteni.


Videó: Kató Szilárd

Az új évezred második évtizedében a laikus külső szemlélő számára hihetetlennek tűnhet az a helyzet, ami ma kora délután Csongrád központjában kialakult. A helyi tűzoltó-parancsnokság épületétől mintegy négyszáz méterre lévő Dózsa György téri társasházhoz bő negyedóra alatt ért ki az első tűzoltóegység, ők a szentesi parancsnokságról indultak, a csongrádi kollégáik ugyanis Bokros határában tarlótűz oltásán dolgoztak. Az egységet rövidesen követte a szentesi létrás gépkocsi is. A buszparkoló felőli egyik tetőtér-beépítéses lakás tetőtéri részében fél 1 előtt pár perccel keletkezett tűz akkorra már a mellette lévő két másik lakásra is átterjedt.

A lakás, melyben a tűz keletkezett, egy közismert csongrádi vállalkozó családja tulajdonában van. A klíma felrobbanásakor két kiskorú gyermek és egy hölgy tartózkodott a tetőtér alatti lakásrészben, ők a detonáció során, s a keletkező tűzben sem sérültek meg. A tűzoltókat azonnal értesítették, majd a közeli étteremben tartózkodók is ugyanezt tették, ám a kiérkező rendőröket és mentőket a lánglovagok sokáig nem követték, ami az egyre nagyobb számú nézelődő körében komoly indulatot váltott ki. A késlekedésről viszont ez esetben senki nem tehetett.

A városközponttól bő tíz kilométeres távolságban dolgozó csongrádi egységek kisegítésére az összes környező város tűzoltó-parancsokságát riasztották. Mivel emeletes házban keletkező tűzről volt szó, s különleges szert – a szentesi és a kiskunfélegyházi létrás tűzoltó gépjárművet is útnak indították – azonnal a legnagyobb, „5-ös kiemelt” fokozatúvá minősítették a tüzet.

A helyismeret nélküli vidéki tűzoltókat egy szabadságon lévő csongrádi vezető beosztású tűzoltó segítette, aki a kollégáit megelőzve, a saját személygépkocsijával érkezett a helyszínre. A fürdő felőli oldalon felállított létrás tűzoltójármű fecskendője egy ideig „szárazon pangott”, ugyanis nem sikerült megfelelő víznyomást biztosítani, ez a probléma bő negyedóra alatt oldódott csak meg. Időközben a helyszínre érkezett a helyi vízszolgáltató cég egyik vezető munkatársa, Forgó Dezső, s a városi víztermelés irányításába személyesen bekapcsolódott Sipos László, a cég ügyvezető igazgatója is. A kánikula ellenére az oltáshoz szükséges kellő vízmennyiséget a víztorony két tározómedencéjéből bőven lehetett biztosítani, a szükséges víznyomás megtartása érdekében viszont egy, jelenleg üzemen kívül lévő közeli víztermelő kutat is beüzemeltek.

A folyamatosan érkezett szarvasi, orosházi és más egységek (összesen hét településről kilenc) mellett megerősítették a rendőri jelenlétet is, ugyanis félő volt, hogy a tűz átterjed egy vadász lezárt lakására. Tőle a tűzoltók telefonon megtudták, hogy otthon szabályosan elzárva tárol közepes mennyiségű lőszert. Emiatt a jelenlévő mentőegységek tagjai 1 óra után megkezdték a park kiürítését, később a helyszínre érkezett városi rendőrkapitány, Koncz József elrendelte a terület azonnali teljes ürítését és körbekerítését. A terület biztosításához a jelentős rendőri állomány mellé helyi polgárőrök segítségét is igénybe vették.

A helyszínen már fél 2 előtt jelen volt a helyi önkormányzati képviselő-testület gazdasági bizottságának egyik tagja, a helyi polgárőr egyesületet is vezető Nagypál Sándor. Nem sokkal később megérkezett Héjja István bizottsági elnök is, aki a családja tulajdonában lévő egyik lakásért aggódott. Rövidesen a helyszínre ért Kőrösi Tibor polgármester is, aki addigra már a helyi szociális intézmény vezetőjét utasította, hogy a szükséges intézkedéseket tegye meg. A kánikulának és a nyári szabadságolásoknak, valamint a hétvégének is köszönhető, hogy a lakásokban igen kevesen tartózkodtak. A kimenekített három idős személy közül kettőről rövid időn belül gondoskodott a családja, s azóta már a harmadik személy elszállásolása is rokonok közreműködésével oldódott meg.

A Dózsa György téri házsor buszparkoló felőli második emeleti, tetőtér-beépítéses lakásai közül mind a hat tetőtere kiégett, s az alsóbb szintek lakásai, valamint az azokban lévő berendezési tárgyak és egyéb értékek is jórészt tönkre mentek. A tűz és a lefolyó oltóvíz az első emeleti lakásokban is hatalmas károkat okozott. A lakótömböt kettéválasztó tűzfal kiválóan funkcionált, s – a hatalmas hőterhelés ellenére – megálljt parancsolt a lángoknak. Szerencsére gyenge volt a légmozgás, így a környező lakóépületekre, valamint a szomszédban lévő, nádfedeles terasszal rendelkező Kertvendéglőre sem terjedt át a tűz.

A bő négyórás oltási munka során a tűzoltók folyamatosan figyelemmel kísérték az égő háztömb lakásait. Szerencsére a lépcsőházból még fél 1 után, időben mindenki távozni tudott. Az oltás során egy tűzoltó – a hőterhelés és a megfeszített munka miatt – rosszul lett, őt a csongrádi mentők a helyszínen ellátták, infúziót kapott, majd egy szűk óra múlva az oltási munkákba már ismét bekapcsolódott. Az oltási utómunkák során egy üvegszilánktól vágásos sérülést szenvedett egy másik tűzoltó, őt a mentők szintén a helyszínen ellátták. A lakók, valamint a szemlélődők közül sem sérült meg senki. Szerencsére a tűz a vadász lakásában tárolt lőszereket nem érte el, s gázrobbanás sem következett be.

A tűzoltókat, a mentőket és a helyszín biztosításán dolgozókat ásványvízzel látta el az önkormányzat, előtte azonban már ásványvizet kaptak a Kertvendéglőből, valamint a közeli Erzsébet Kávézóból is. A társasház tűz által érintett lépcsőházában a közműveket kikapcsolták, azokban éjszakára senki sem maradhat. A ház őrzéséről a Csongrád Városi Rendőrkapitányság járőrei, valamint a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület polgárőrei egész éjjel gondoskodnak.

A társasház rendelkezett biztosítással. A biztosító kárszakértője már holnap reggel megkezdi a károk felmérését. Az elsődleges becslések szerint az összes kárérték a százmilliós nagyságrendet is elérheti, egyelőre azonban konkrétabb számadatokat még felelőtlenség lenne emlegetni, ugyanis a földszinti üzletekben is hatalmas állagromlás következett be, s két helyen az árukészlet zöme tönkre ment.

A legnagyobb károkat a Niki Divat tulajdonosa szenvedte el. Mint megtudtuk, a minőségi divatáruk zömét átitatta a büdös oltóvíz, így az árukészletet vélhetően teljes egészében selejtezni kell. Az üzlet nívósan kialakított belső terét is megtépázta az oltás utóhatása, az álmennyezetből kora este még szinte mindenhonnan folyt a víz, s a falak is eláztak. A szomszédos gyermekruházati üzlet belső részében vastagon állt a víz, a lecsurgó szennyes lé itt is átitatta az árukészlet zömét. A többi üzletben is hasonló a helyzet, de azokban – a profilból adódóan – az árukészlet csak részben károsodott. A kereskedők abban bízhatnak, hogy a társasház biztosítója a közvetett kárt is megtéríti.

Utánajártunk, hogy mennyire lehet valós, miszerint a tüzet a klímaberendezés kültéri egységének robbanása okozhatta. A legnagyobb helyi klímaforgalmazó- és szerelő vállalkozás egyik tulajdonosától megtudtuk: az ominózus lakásban egy kifejezetten modern berendezés működött, amelyben semmi olyan egység vagy alkatrész nincs, ami fel tudna robbanni, vagy akár csak – a lakástulajdonos által vázolt módon – tüzet tudna okozni. Az azonban a szakember szerint sem zárható ki, hogy a kánikulában a túlterhelt elektromos hálózat tüzet okozzon, de az sem úgy megy végbe, ahogyan azt a lakásban tartózkodók előadták. A klímával a tulajdonosnak egyébként gondjai voltak, ma, a tűzeset előtt is bejelentést tett a klímaszerelő vállalkozásnál, melyben jelezte, hogy a berendezés nem hűt megfelelően.

A tűz keletkezésének pontos okát a későbbi tűzvizsgálat során határozzák meg. Vélhetően kiderül majd, hogy az első lángok kialakulásának mi lehetett az okozója, s egyáltalán hogyan hatalmasodhatott el ennyire a tűz, amit kilenc tűzoltóegység tagjai is csak több órás megfeszített munkával tudtak megakadályozni.

Fotók: CsongrádiHírek.hu

Fotók: Pintér Ferenc / Rocky Photo

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

A cikkhez kapcsolódó olvasói fórumot ide kattintva érhetik el.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés