2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt a tavasz, virágzik a szélhámosság

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2012. Március 26.

Még mindig gyakran eredményre vezet a szélhámosok néhány módszere. Ezek közül kettőt – elsősorban az emberi kapzsiságra alapozva – a hétvégén Csongrádon újfent sikerrel alkalmaztak a bűnözők. Az elkövetők egyike az áramszolgáltató alkalmazottjának adta ki magát, így jutott be a kiszemelt áldozathoz. Míg a szélhámos bent téblábolt, megérkezett a társa is. A „főkolompos” rövid időn belül „bedobta” a másik, szinte mindig beváló trükköt, miszerint pénzt vitt vissza a ház tulajdonosának, de csak húszezer forintos van nála, s abból pár ezer forint visszajár. A pénzt látva az idős ember szeme felcsillant, elővette a megtakarított pénzét, s máris következett a figyelemelterelés. Az idős ember ugyan közben gyanút fogott, s a szélhámosok elinaltak, mégis elvitték az összes megtakarított pénzét. Az egyik elkövetőt a rendőrök elfogták, a társát még keresik.

Az egyedül élő 91 éves nyugdíjashoz egy középkorú férfi szombaton csengetett be, s azt mondta, hogy az áramszolgáltató munkatársa, az idős embernek túlfogyasztása van, ezért pénzt vitt vissza neki. A bácsi a szélhámost azonnal beengedte a lakásba, aki ezután több konnektort „bevizsgált”, majd közölte, hogy tizenhatezer forint jár vissza, de csak húszezer forintos bankjegy van nála. A szélhámos megkérte az idős embert, adjon vissza négyezret. Amikor a megtévesztett férfi elővette a megtakarított pénzét, észrevette, hogy a „démászosnak” társa is van. Ez már gyanús lett neki, ezért kérte, hogy mutassanak fel mindketten igazolványt. Egyikük egy sárga lapot meg is lebegtetett a férfi előtt, majd mindketten sietősen távoztak. A házban egyedül maradt sértett később vette észre, hogy amíg nem figyelt, zsebre vágták az összes otthon tartott pénzét.

A Csongrád Városi Rendőrkapitányság nyomozói néhány órán belül elfogtak egy 40 éves helybeli férfit, aki a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható, a társát még keresik.

Az eset kapcsán az áramszolgáltató, az EDF DÉMÁSZ közleményt adott ki. A cég ebben felhívja az ügyfelei figyelmét, hogy – a hatályos jogszabálynak megfelelően – a mérőórákat évente csak egy alkalommal olvassák le. Az óraállás rögzítését a DL Délalföldi Leolvasó Szolgáltató Kft. munkatársai végzik, akik készpénzes díjbeszedést nem végeznek.

A fogyasztás díját kizárólag postai csekken vagy banki átutalással lehet kiegyenlíteni, esetleges visszatérítést személyesen soha nem visznek a munkatársaik a fogyasztókhoz. Visszatérítéskor is kizárólag a postát, vagy a bankrendszert veszik igénybe.

Az EDF DÉMÁSZ és a DL Délalföldi Leolvasó Szolgáltató Kft. munkatársai arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, melyet kérés nélkül is felmutatnak. Ha az ügyfelek bizalmatlanok, az igazolványon szereplő adatok hitelességét a 06-40-82-22-82-es, helyi tarifával hívható telefonszámon, az ügyfélszolgálati központ munkatársain keresztül ellenőrizhetik. Az EDF DÉMÁSZ a változásokról is csak személyre szóló, s a társaság logójával ellátott levélben értesíti az ügyfeleit.

Amennyiben a személyazonosságukat és a megbízásukat igazolni nem tudó, az áramszolgáltatóra hivatkozó személyek próbálnak bejutni a fogyasztó házába, lakásába, erről haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyszámon, s lehetőség szerint tegyenek bejelentést az EDF DÉMÁSZ 06-40-82-22-82-es ügyfélszolgálati központjában is.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomment}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés