2024. március 19., kedd.       Köszöntjük névnapjukon József és Bánk nevű olvasóinkat.  Holnap Klaudia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

MATRIX – Bevált a járműellenőrző rendszer

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2013. Október 21.

Közel huszonkétezer járművet ellenőriztek idén a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület által működtetett MATRIX gépjármű-ellenőrző rendszerrel. Ebben az évben elsősorban a Szentesi Rendőrkapitányság vette igénybe az egyesület által ingyen biztosított lehetőséget. A Balogh Szabó Imre rendőr alezredes vezette szervezet működési területén a Gilinger István csongrádi polgárőr által működtetett rendszerrel idén több, mint kétszáz órányi szolgálatot teljesítettek.

A szentesi kapitányság vezetője, Balogh Szabó Imre alezredes a napokban sajtónyilvánosság előtt mondott köszönetet Gilinger István csongrádi polgárőrnek, aki a MATRIX-POLICE Rendszám-azonosító Rendszer csongrádi működtetőjeként a szabadidejéből idén már bő kétszáz órát áldozott a rendőrökkel közös szolgálat ellátására.

Fotó: CSMRFK

Ezen ellenőrzési akciók során a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tulajdonában lévő autóba szerelt rendszer alkalmazásával a Szentesi Járás területén keresték a körözött, a forgalomból kivont, illetve a lejárt műszakival rendelkező járműveket. Mint a civil szervezet elnökétől, Nagypál Sándortól megtudtuk, az egyesület természetesen együttműködik a Csongrádi Rendőrkapitánysággal is, s felkérés esetén akár más kapitányságok számára is rendelkezésre bocsátják az eszközállományt. Az elnök hangsúlyozta: a MATRIX-rendszer nem traffipax, sebességmérésre nem alkalmas, a körözött járművek beazonosításánál azonban kiválóan alkalmazható.

A MATRIX-POLICE a gépjármű forgalmat figyelő kamerából, valamint a képfeldolgozó számítógépből álló, gépkocsiba szerelt automatikus rendszer. A számítógép a kamerától érkező videó-jelet digitalizálja, vagyis képpontokra (pixelekre) bontja. A program a képpontok halmazából meghatározza a rendszám helyét, s egy speciális karakterolvasó alkalmazása révén megállapítja a pontos rendszámfeliratot. Az adatokat ezt követően összeveti az adatbázisban található információkkal, melyeket megjelenít.

A berendezés a látott rendszámokat központi, helyi, vagy akár mindkét adatbázis alapján is képes ellenőrizni. A központi adatbázis jellemzője, hogy az mindig hiteles adatokkal rendelkezik, ezért a lekérdezésre adott válaszok is pontosak és hitelesek. Hátrányuk, hogy elérhetőségük és válaszidejük nem garantált, valamint az, hogy az elérhetőségükhöz mindig folyamatos kapcsolatot kell fenntartani, melynek költsége a használat idejével és gyakoriságával nő. Külön veszélyt jelent, ha a központi adatbázis bármi ok miatt (üzemzavar, térerő hiánya) nem elérhető, mert akkor az egész lekérdező rendszer működésképtelenné válik.

A helyi adatbázis jellemzője, hogy az „mindig kéznél van”, így az ellenőrzés azonnali és biztonságos. Előnye továbbá, hogy nem igényel kommunikációt, ezért az üzemeltetést nem terhelik járulékos költségek. A kommunikáció szükségtelenségéből fakadó további előny, hogy a központi adatbázis elérhetetlensége egyáltalán nem okoz rendszerleállást. A helyi adatbázis hátránya, hogy az csak a frissítés pillanatában mondható aktuálisnak.

A MATRIX igénybe vételénél a központi és a helyi adatbázisok együttes alkalmazása is megengedett, amikor a központi adatbázis használatát kiegészíti egy helyi adatbázis szerinti ellenőrzés is.

Kifejezetten rendőrségi alkalmazás esetén a Matrix-Police berendezések az azonosított rendszámokhoz tartozó adatokat alapvetően a központi adatbázisból ellenőrzik, s csak akkor térnek át a saját helyi adatbázisuk használatára, ha a központi adatbázis valamiért elérhetetlenné válik. Ilyen alkalmazás esetén az alapadatbázis a Belügyminisztérium központi gépjármű nyilvántartójában tárolt törzs-adatállományt használja, melyből alig egy másodpercen belül megtudható, hogy az adott rendszámú járművet körözik-e, érvényes-e a forgalmi engedélye, rendelkezik-e érvényes kötelező biztosítással, érvényes-e a zöldkártyája, s akár még az is, hogy a rendszámot eredetileg milyen színű és gyártmányú gépkocsira adták ki.

Az ellenőrzés során a berendezés azonnal riaszt, ha olyan járművet észlel, amely körözött, vagy amelynek nincs érvényes forgalmi engedélye, zöld kártyája, esetleg az üzembentartó nem fizeti a kötelező biztosítást. A berendezés fontos alaptulajdonsága még az „emlékezet”, hiszen a működtetés során a látott tényt akár jó minőségű fotóval is dokumentálja. Ezzel a tulajdonságával egy egészen egyedülálló, különleges lehetőséget kínál a nyomozók munkájához is.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés