2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csongrádi lánglovagok a megyei élvonalban

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2013. Május 26.

A megye névadó városának tűzoltói a megye legjobbjai közé tartoznak. E tényt ismét igazolja egy szakmai megmérettetés eredménye. A megye mind az öt hivatásos tűzoltó-parancsnoksága csütörtökön egy-egy csapattal vett részt a szegedi volt szovjet laktanya területén megrendezett versenyen. Az elméleti és a gyakorlati tudáspróbán a csongrádi tűzoltók egyéniben három kategóriából kettőt fölényesen megnyertek, s a csapatversenyben is magabiztos győzelmet arattak.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok idei megyei szakmai versenyére a ma már a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó valamikori szovjet laktanyai gyakorlótéren állították össze a vezetéstechnikai pályát, amelyet a gépjárművezetőknek védőruházatban, teljes málhafelszereléssel, oltóvízzel megtöltve, hatfős rajt szállítva kellett teljesíteniük. A pályán úgy kellett végighaladniuk, hogy a megkülönböztető jelzések használata mellett a terelőkúpokat a járművel meg se érinthették. Egyedül ebben a kategóriában előzte meg a csongrádi csapat járművezetőjét a pálya és a járműtípus ismerete miatt némi előnyt élvező szegedi versenyző, így Cseh Zsolt főtörzsőrmester második lett.

A csapat valamennyi tagját próbára tévő terepfeladatok során a csapatoknak elsőként szimulált viharkár felszámolásában kellett közreműködniük. Úttestre dőlt fából kellett két különböző vastagságú teljes szeletet motoros láncfűrésszel levágniuk. Ezt követően rögtön indulhattak egy újabb helyszínre, ahol egy meglehetősen összetett problémasort tartalmazó tűzeset felszámolása várt rájuk. A csapatoknak egy második emeleti lakástűznél adódó feladatokat kellett maximálisan megoldaniuk: kihúzós létrával kellett a helyszínt megközelíteniük, az oltóvíz pótlása érdekében a közelben lévő tűzcsapról kellett a gépjárműfecskendőig táplálóvezetéket kiépíteniük. A feladatmegoldás megnehezítése érdekében a helyiségben rossz látási viszonyok uralkodtak, ami miatt korántsem volt könnyű a bábuval jelölt sérült megtalálása. Az embermagasságú és -testtömegű bábut mentőkötélből kialakított hármas hurok segítségével engedték le a talaj szintjére, ahol a csapattársak hordágyra helyezték, s a kijelölt elsősegélyhelyre szállították. A tűzoltási-mentési feladat során a versenyzőknek végig viselniük kellett a légzőkészüléket, sőt a sérült számára is mentőálarccal biztosították a friss levegőt. (A látványos versenyről itt található fényképes összefoglaló.)

A versenybírók a feladatok végrehajtása során figyelemmel követték a csapatok minden mozdulatát, megfigyelve, hogy betartják-e a szakmai szabályokat, ügyelnek-e a mentett személy mellett egymás testi épségére is, valamint arra, hogy a légzőkészülék kiürülését jelző hangra az adott tűzoltó megfelelőképpen elhagyja-e a kárhelyszínt. Vezető és beosztott kategóriában egyaránt a csongrádi lánglovagok diadalmaskodtak – az előbbiben Tari Ferenc zászlós, utóbbiban Mizere Zsolt törzsőrmester bizonyult a legjobbnak. A csongrádi csapat – a harmadik helyezett szegedieket és a második szentesieket megelőzve – magabiztosan nyerte a szakmai viadalt.

Fotó: Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

A verseny országrészi fordulójában a megyét a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egysége képviseli, az ott legeredményesebben szereplő csapat jut majd az országos döntőbe.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés