2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonnégy órán át fogták a harcsákat

Hírek - Sport

CSONGRÁD - 2012. Június 21.

A tizenhárom évvel ezelőtt a Tiszán levonult cianidos szennyeződés után a folyó élővilága a vártnál gyorsabban helyreállt, ám a nemzetközi hírek még akkor is csak a katasztrófáról szóltak. A helyi horgászok – bizonyítandó a folyó állapotának gyors javulását – már a szennyeződés után levonult jelentős árhullám után megrendezték az első huszonnégy órás harcsafogó versenyt. A folyó, így a fogáseredmény és a halak állapota is a horgászokat igazolta. A Tisza csongrádi szakasza mentén a hasonló megmérettetések máig sorjáznak, az ideiek közül egyet már az elmúlt hétvégén megtartottak. Az embert próbáló viadalon Keller István lett az első, míg a legnagyobb kifogott harcsáért Sági Imre vehetett át különdíjat.

A tizenhárom évvel ezelőtti tiszai cianidos szennyeződés miatt a nemzetközi médiaérdeklődés hatalmas volt. Mivel a katasztrófa után a híradások csak hellyel-közzel követték az eseményeket, így 2000. tavaszára világszerte azt tudták csak a Tiszáról, hogy „egy halott folyó”. Csakhogy, a természet sikerrel dacolt az emberi pusztító erővel szemben: 2000. tavaszán egy hatalmas árvíz „kiöblítette” a folyómedret, s már akkor jól látszott, hogy az élővilág helyreáll.

A Tisza-menti horgászok a 2000-ben feloldott horgászati tilalom után huszonnégy órás harcsafogó versenyt rendeztek, mellyel bizonyítani akarták, hogy nincs akkora gond, mint amekkorára számítani lehetett. Ráadásul szerintük nem kellett félni a tiszai halak fogyasztásától sem, hiszen a rövid idő alatt levonult szennyeződés főként csak bizonyos halfajokat pusztított el, a szívósabbak túlélték, és gyorsan kiheverték a hatásokat.

Az akkor felerősödött rablóhal fogó versenyek hagyományát az elmúlt hétvégén folytatta egy helyi baráti társaság, ők – a magas vízállás és az áradó folyó ellenére – sikerrel dacoltak a természet erőivel. Mint a verseny főszervezőjétől, Szepesi Csabától megtudtuk, a versenyzők a vártnál sokkal jobb eredményt értek el.

A versenyben Keller István lett az első, aki négy harcsát fogott, melyek a mérlegeléskor együttesen 7 kilogrammot és 19 dekagrammot nyomtak. Különösen eredményes volt a második helyezést elért Sági Imre – Medvegy Tibor kettős, az általuk kifogott két hal (5,52 kg.) egyikével Sági Imre „A legnagyobb harcsa” kategóriáját is megnyerte (a termetes példány 4,55 kilogrammos volt). Két fogott hallal (4,55 kilogrammal) Harangi Miklós lett a harmadik.

Az eredményhirdetés alkalmával a Körös-toroki üdülőterületen a megfáradt horgászokat tyúkhúsleves, vaddisznópörkölt, sütemény, s mellé jófajta csongrádi vörösbor fogadta. A támogatók jóvoltából a verseny minden résztvevője értékes ajándékokkal térhetett haza. A verseny megrendezését segítette Szentesről a HUSQVARNA, valamint Csongrádról a Bodrogi-Bau Kft. – Új Ház Centrum, a Lantos Horgászbolt, a Harcsa Horgász- és Vadászbolt, a Bikeshop, a Pompei Pizzéria, a Vasút61 Diszkont, a Turbó Kft., a Süvi Zöldség-Gyümölcs, a Garden Söröző, a Pikoló Söröző, a piroskavárosi Péksüti City, a Csongrádi Kenyérgyár, valamint a Körös-toroki Égető Söröző-Borozó. A verseny médiatámogatója lapunk, a CsongrádiHírek.hu volt.

E baráti társaság legközelebb jövő júniusban rendez harcsafogó versenyt. Addig viszont még ősszel, várhatóan októberben tartanak egy huszonnégy órás rablóhal fogó viadalt, melyre Szepesi Csabánál lehet jelentkezni a +3630/353-46-19-es telefonszámon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés