2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hagyománnyá válik a sárkányos sportpünkösd (fotókkal)

Hírek - Sport

CSONGRÁD - 2011. Június 13.

A Kis-Tisza Vízisport SE (KTVSE) szombati sárkányhajós tömegrendezvénye hagyományos lesz, hiszen ezt a csongrádiak megszavazták, mégpedig a lábukkal. Legalább kétezren ugyanis elmentek a délelőtti felvonulástól az éjszakai sportbálig tartó rendezvények helyszíneire, sőt, félezernél többen vízre is szálltak.

A tavaly ősszel a csongrádi kajak-kenu sportélet szervezésére alakult KTVSE elnöke, Murányi László Kakuszi Gyöngyi egyesületi taggal másfél hónappal ezelőtt kezdte szervezni a június 11-i sárkányos sportpünkösdöt. A sárkányhajók különleges látványa, valamint csapatszellem-növelő ereje adta az alapötletet, amelyhez „már csak” a szükséges anyagi forrásokat kellett előteremteni.

Egy-egy sárkányhajó értéke meghaladja a másfélmillió, néhány hajó esetében eléri a kétmillió forintot, s legközelebb Szegedről lehet kölcsönözni, ezért az első lépések egyikeként a főszervező az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület vezetőit kereste meg, akik a csongrádi kezdeményezéshez a különleges hajókat az első szóra igen nagy kedvezménnyel, a kormányosokkal együtt biztosították. A minimális bérleti díjon túl a szállítást is meg kellett oldani, ám a rendezvény költségvetése még így is alig haladta meg a háromszázezer forintot. Mint Murányi Lászlótól megtudtuk, az egész napos programra (együttesen a KTVSE, valamint a sportpünkösd társszervezője, a Csongrád-Turbó TSE számára, elsősorban érmek, serlegek, oklevelek készítésére) az önkormányzati képviselő-testület sportbizottsága hatvanezer forint támogatást nyújtott. A délelőtti felvonuláshoz a résztvevő vállalkozók adták a szükséges eszközöket és anyagokat. A Csongrádi Fúvószenekar az első hívó szóra vállalta a részvételt. A biztonságról a Csongrád Városi Rendőrkapitányság és a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület gondoskodott.

A becslések szerint a sportpünkösdön legalább ezerötszázan-kétezren fordultak meg érdeklődőként. A sárkányhajókkal szombaton mintegy négyszázötven középiskolás és felnőtt, pénteken közel kétszáz általános iskolás vízre is szállt. A KTVSE elnöke ugyan számított a csongrádiak jelentős részvételére, de a már kora délelőtt látott tömeg, valamint a térségből kapott előzetes érdeklődés még őt is meglepte. Szerinte egyértelmű, hogy jövőre ismét lesz sárkányos sportpünkösd Csongrádon, erre a helyiek szombaton egyértelműen, mégpedig a lábukkal szavaztak, hiszen a vártnál sokkal többen elmentek a rendezvény helyszíneire.

Az is biztos, hogy a versenyjelleg is megmarad, s legalább regionálissá kell fejleszteni a sportpünkösdöt. A szombati programon érdeklődőként több mint száz vidéki vett részt, egy gyomaendrődi csapat pedig „első fecskeként” rajthoz is állt. A vendégek olyannyira jól szerepeltek, hogy a házigazda KTVSE csapata mögött, igen szoros küzdelemben kiérdemelték az ezüstérmet. A győztesnek járó serleget már az átadáskor vándorserlegnek nevezték, ezzel is hangsúlyozva, hogy e programnak jövőre, a pünkösdi hétvége szombatján meglesz a folytatása.

A csongrádiak a következő hónapokban a felkészülés során sem kerülnek hátrányba, hiszen a KTVSE számára néhány sportbarát máris vásárolt egy sárkányhajót. Az elnök ugyanakkor megkezdte azon helyi vállalkozásokkal az egyeztetést, akik – együttműködve – képesek lennének néhány jó minőségű sárkányhajó elkészítésére.

Fotók: Dinnyés József (csongrad.network.hu)

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés