2020. szeptember 26., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jusztina nevű olvasóinkat.  Holnap Adalbert napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Betti, Csinos, Tündér és Max utódai visszatértek

Hírek - Közélet

CSANYTELEK - 2011. Június 30.

Lovas rendőr, lovas mezőőr és képzett rendőr lovak 2002. előtt már évekig szolgálták és védték az ország leghosszabb falvában élőket. Mára a lovak és a lovas rendőrök visszatértek a községbe, ám az új rendszer már csak a lovak révén hasonlít a régire.

A csanytelekiek a rendszerváltás után megválasztott első polgármesterüket pár hónap alatt megbuktatták, majd hazacsábították a vendéglátó ipari vállalkozásokban akkoriban a Dél-Alföld egyik „nagyurának” számító Veres Jánost, mondván, a község helyzetének rendbe tételéhez nem elég az egyszerű jó szándék, ahhoz „kellő dörzsöltség” is szükséges. Az időközi voksoláson jelentős többséggel polgármesterré választott vállalkozó nagy lendülettel kezdte meg a munkát, többek között olyan új rendőrőrsöt építetett a faluban, aminek még az utazóbűnözők is a csodájára jártak. Az 1994-ben átadott létesítmény a közbiztonság javításához önmagában nem lett volna elegendő, ezért Veres elhatározta, visszaállítja Csanyon a régmúltban bevált lovas rendőri szolgálatot. A polgármester az Országos Rendőr-főkapitányságnál kijárta, hogy a rendőrség somogysárdi világhírű lovas kiképző bázisáról sorra vigyék Csanytelekre a rendőr lovakat. Elsőként az európai szakmai versenyt nyert Betti, valamint a jól kiképzett, de a szolgálati időn kívül felettébb nehezen kezelhető, igazi csődörként viselkedő Max került a községháza udvarán kialakított istállóba. Később Csanyra érkezett a szintén európai szakversenyeket nyert Csinos, s pár hónap múlva követte Tündér is. A négy lóval szolgálatba állt négy lovas rendőr, valamint négy lovas mezőőr.

A mostanság a politikai közéletbe csak néha belekóstoló egykori polgármester emlékei szerint az élet bebizonyította, hogy a külterületet lóval járó járőrök a felderítő munkát igen hatékonyan tudják végezni. A szinte folyamatos lovas szolgálat érdekében Veres a ’90-es évek végén addig egyeztetett a belügyi szaktárca illetékes vezetőivel, amíg külön engedéllyel – kizárólag Csanyteleken – lovas rendőr és lovas mezőőr közösen, párban is elláthatott szolgálatot.

A lovas szolgálat drága mulatság volt, sőt, a Veres után 2002-ben polgármesterré választott Forgó Henrik szerint olyannyira pazarló, hogy végül már „közpénzpumpaként” funkcionált. A lovak tartását ugyanis jórészt a község fedezte, s mivel ebbe az önkormányzati tulajdonú KÉBSZ Kft.-t is bevonták, a pénzügyek követhetetlenné váltak. A községet máig első számú vezetőként irányító Forgó a megválasztása után szinte azonnal intézkedett a lótartás felszámolásáról. Veres máig vitatja az intézkedést, szerinte ugyanis érdemlegesen soha nem bizonyították, a bevált rendszer működtetése miként is volt pénzpazarló. Veres mindehhez hozzátette: az akkori szabályozás szerint a mezőőri feladatellátáshoz szükséges lovak tartását, valamint a mezőőrök foglalkoztatását felerészben az agrárminisztérium fizette.

S bár a csanyi határban mostanság ismét lehet lovas rendőröket látni, ez a szolgálat a községi önkormányzattól teljesen független rendszerben működik. Mint a tegnap kiadott rendőrségi közleményből kiderül: a feladat végrehajtásában a Csongrádi Rendőrkapitányság, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Akció és Bűnmegelőzési Osztálya valamint a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya munkatársai, valamint a polgárőrség tagjai vesznek részt. A fokozott ellenőrzés célja „a térségben élő lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, a szabálysértések és bűncselekmények megelőzése, megszakítása és felderítése; az ellenőrzések során a rendőrök gyalogosan is látnak el szolgálatot, melynek célja, hogy közvetlen kapcsolatot tartsanak a lakossággal.”

Az ellenőrzés során a rendőrök eddig közel félezer embert igazoltattak, és több száz járművet ellenőriztek. Ennek során négy ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, két forgalmi engedélyt elvettek, valamit huszonkét gyorshajtóról fényképfelvételt készítettek. Egy személy elleni bűncselekmény elkövetőjét is tetten érték az egyenruhások.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola hallgatóinak bevonásával felmérte a csanytelekiek szubjektív biztonságérzetét. Az 555 fő megkérdezésével készült adatgyűjtés során a megkérdezettek kétharmada közepesnek vagy jónak értékelte környezetének közbiztonságát. A térségben a fokozott ellenőrzést a rendőrség a szükséges ideig fenntartja.

Szerkesztőségünk értesülései szerint a későbbiekben a lovas szolgálattal is lehet még találkozni a csanyi külterületeken, ám a lovakat nem helyben tartják, azokat mindig az adott napon szállítják a szolgálati helyszínre.

Fotók: CSMRFK

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés