2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felavatták Máté István Reagan-szobrát

Hírek - Közélet

BUDAPEST - 2011. Június 29.

A 100 éve született, 2004-ben elhunyt Ronald Reagan szobrát ma délután leplezték le Budapesten, az amerikai nagykövetség előtt. Az alkotást az Öregszőlők útja melletti műtermében készítette Máté István Csongrádon élő szobrászművész.

A Szabadság tér és a Zoltán utca sarkánál álló Reagan-szobor 220 centiméter magas, Máté István csongrádi szobrászművész alkotása. A szobor a Vécsey utca felé néz, a térburkolat szintjén áll, s az elnököt egy könnyed séta közben ábrázolja, mintha az amerikai nagykövetségről a Vécsey utcán át épp a parlamentbe tartana. A szobor talapzatául szolgáló 120x120 centiméteres lángolt gránitlapon bronz betűkkel Ronald Reagan felirat olvasható.

- Az igazi értékek egyesítik az embereket - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma délután, Ronald Reagan egykori amerikai elnök szobrának avató ünnepségén. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke kiemelte: Ronald Reagan tiszteletében az Amerikai Egyesület Államokban egyek a republikánusok és a demokraták. Mindehhez hozzátette: jóllehet, Magyarországon a belpolitikában sok a vita, az egykori elnök tiszteletében "egyek vagyunk konzervatívok és szociáldemokraták, liberálisok és kereszténydemokraták."

- Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy igenis létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a sorsunkat, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az egykori amerikai elnök szobrának felavatásán, a budapesti Szabadság téren. A kormányfő úgy fogalmazott: "Mindez sikerülhet, ha vesszük a bátorságot, hogy határozottan különbséget tegyünk jó és rossz, igaz és hamis, értékes és talmi között; ha vállaljuk, ahogy Reagan elnök is vállalta, a jó és rossz közötti különbség kimondásával járó felelősséget és következményeket".

Fotók: Ujvári Sándor / MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor szerint ma Magyarországon még falakat kell lebontani, hogy "kiszabaduljunk a múlt hibáinak fogságából, erős, sikeres és büszke országgá váljunk".

Információk az avatón elhangzottakról: MTI

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés