2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Késő éjjel ér ide a hidegfront – A partfürdő bezárását jórészt csak egy elbaltázott helyi szabályzat indokolja

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2012. Augusztus 26.

A Dél-Alföldön estig kitart a kánikula, Csongrádot és környékét ugyanis csak éjjel éri el az a hidegfront, amely ma kora délután a nyugati határszélen már október véginek megfelelő időjárási viszonyokat alakított ki. Sopronban hideg őszi eső hull, s a hőmérséklet délután 3 órakor 17 Celsius-fok alá süllyedt. A nyár utolsó csongrádi kánikulai vasárnapján rengetegen hűsölnek a Körös-toroknál a Tisza vizében, s a partfürdő is megtelt, amelyet hivatalosan ma sem üzemeltetnek. Az Atikövizig csongrádi szakaszmérnökségének nyugalmazott vezetője, Ördögh József szerint a partfürdő üzemeltetési szabályzata megérett a módosításra, szerinte ugyanis mínusz százötven centiméteres vízállás alatt a fürdési terület még bőven kijelölhető úgy, hogy az ne zavarja a hajóforgalmat.

A partfürdő üzemeltetési szabályzata szerint mínusz százötven centiméternél alacsonyabb, s plusz százötven centiméternél magasabb vízállás esetén nem üzemeltethető a szabadstrand. Az alsó vízállásértéket egykor a hajózási szabályok alapján határozták meg, a Tisza csongrádi szakaszán ugyanis mínusz százötven centiméternél alacsonyabb vízállásnál például a hajóvontákra már speciális közlekedési szabályok vonatkoznak. A Tiszán azonban alig van hajóforgalom, teherhajó és hajóvonta is legutóbb évekkel ezelőtt, a Hármas-Körös torkolata melletti partszakasz megerősítésekor szállított Szeged felől Csongrádig terméskövet, s egyéb építési anyagokat.

A mínusz százötven centiméteres vízállási szint a törökbecsei duzzasztómű harminchét évvel ezelőtti átadása óta mérvadó, az ugyanis alacsony vízállásnál Csongrádig képes visszaduzzasztani a Tiszát úgy, hogy annak a folyása Csongrád és Törökbecse között szinte megszűnik, s egy igen hosszú „ideiglenes tóvá” alakul. A csongrádi szabadstrand működési szabályzatába az Atikövizig Csongrádi Területi Szakaszmérnökségének nyugalmazott vezetője, Ördögh József szerint azért került bele a mínusz százötven centiméteres érték, mert ennél sokkal alacsonyabb vízszint a törökbecsei duzzasztómű üzemelése idején alapvetően ki sem alakulhat, a ma délutáni mínusz százötvenhét centiméter már egy alsó stabil vízszintnek számít. A Tiszának jelenleg ugyanis annyira nincs vízutánpótlása, hogy e duzzasztó nélkül most mínusz háromszáz centiméter alatti vízállás lenne Csongrádnál, s a meder egyes részein térdig vagy bokáig érő vízben át lehetne sétálni a túlpartra. A saját hajóval is rendelkező, s a Tiszát igen gyakran járó szakember szerint a Körös-toroki homokfövenynél a strand határait jelző bójákat ilyen vízállásnál is ki lehet úgy helyezni, hogy a hajózóút még biztosított legyen. A szabadstrand működési szabályzata Ördögh József szerint megérett egy módosításra, az alsó vízállási értéket ugyanis a jelenleginél akár harminc-ötven centiméterrel kisebb vízszintre kellene megállapítani, abban az esetben ugyanis ilyen alacsony határértékeket produkáló vízállás esetén sem lenne fennakadás a partfürdő működtetésében.

A hajózási szabályzat 14-es számú mellékletének karavánok (hajóvonták) közlekedésére vonatkozó korlátozásokban szerepel ugyan a mínusz százötven centiméteres csongrádi vízállás esetén érvénybe lépő átmeneti hajóközlekedési szabályozás, Ördögh József szerint azonban ettől függetlenül még nem kell egy szabadstrand hivatalos üzemeltetését leállíttatni. Ráadásul hajókaraván szerinte alig közlekedik a Tiszán, a hiányzó csongrádi duzzasztómű miatt ugyanis a folyó hajózhatósága előre kalkulálhatatlan, s a hajóközlekedési viszonyok kiszámíthatatlanok.

A hidegfront ugyan már elérte hazánkat, s Győr-Moson-Sopron-, Vas- és Zala megyében kora délutánra őszt varázsolt, Csongrádon ma még egész nap tombol a kánikula. Hazánk időjárásának kettős jellegét jól mutatja, hogy amíg a csongrádi Kossuth téren, a gimnázium épületében elhelyezett automata meteorológiai megfigyelő állomás ma délután 3 órakor 34,1 Celsius-fokot mért, a Kőszeg melletti Kendig-csúcson lévő automata már csak 12,1 Celsius-fokot regisztrált. Magyarország aktuális hőtérképén jól látszik, hogy a front nagyon lassan mozog, így a fülledt meleg idő a Dél-Alföldön késő éjszakáig kitart.

Ma délután is nagyon sokan keresnek felüdülést a Körös-torok hatalmas homokfövenyén, ahol tegnap délután például évtizedek óta nem látott tömeg strandolt. Mivel a strand hivatalosan nem üzemel, mindenki csak a saját felelősségére menjen a vízbe. A fürdőzők mellett a kishajókkal közlekedőknek is érdemes fokozottan figyelniük, a strand határait jelző bóják ugyanis most nincsenek a vízben, ezért a fürdőzők időnként a biztonságos távolságnál is beljebb merészkednek, s gyakran a fürdőzők között haladnak el a vízi járművek.

Fotók: Vallyon Zsolt

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés