2020. február 25., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Géza nevű olvasóinkat.  Holnap Edina napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött az első ingyenes nyári tábor

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 23.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően ingyenes szünidei foglalkozásokra várja a gyermekeket a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ. Ma kezdődött a környezetvédelmi tábor, melyet júliusban és augusztusban három hasonló követ. Az intézmény az étkezést is díjtalanul biztosítja a résztvevők számára.

Befejezéséhez közeledik a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ egyik legsikeresebb pályázati programsorozata (TÁMOP 3.2.11//10-1-2010-0011), amelyben hat csongrádi és kistérségi általános iskola, öt óvoda, valamint a könyvtár vesz részt. Az intézmény az uniós pályázaton közel negyvenmillió forintot nyert.

Ma kezdődött a környezetvédelmi tábor, melybe harminckét diák jelentkezett. A táborozók Kecskés József tanár vezetésével, kerékpárral járják be a csongrádi, s a városkörnyéki természetvédelmi területeket. A fiatalok eljutnak a Justin-gátőrházhoz, az Ellésparti monostor romjaihoz, bejárják a holtág vidékét, valamint megtekintik a Mámairéti Tisza-holtágat. A túrázók megfigyelési naplót vezetnek, s rajzos térképeket készítenek, a kísérő pedagógusok pedig felhívják a gyermekek figyelmét a tudatos természetvédelemre.

A könyvtárban június 27-től július 1-ig tartják a drámatábort, amelyre az általános iskolákból közel húsz, drámaoktatásban már részt vett kisdiák jelentkezett. Horváth Varga Margit intézményvezetőtől megtudtuk: az elmúlt tanévben a könyvtár szervezésében nagy sikerrel zajlott a dráma-tehetséggondozás, melynek zárásaként jön létre a tábor, ahol öt napon keresztül két drámapedagógus foglalkozik a gyermekekkel. A résztvevőknek a csoportépítéstől a problémamegoldó készség fejlesztéséig terjedően számos játékos foglalkozást szerveznek. A cél, hogy a gyermekek felismerjék az összefogásban rejlő lehetőségeket, éppen ezért a tábor vezérgondolata: „Együtt könnyebb!”

A drámatáborral párhuzamosan rendezik meg a művészeti-zenei tábort, amelynek a foglalkozásait az Ének-Zenei Általános Iskolában tartják, a nyilvános táborzáró hangversenyt pedig a könyvtár olvasótermében rendezik meg. E huszonkilenc fős tábor alapvető célja, hogy a pedagógusok a résztvevő tanulókkal megszerettessék az „együttmuzsikálást”, sőt, azt is szeretnék elérni, hogy a kamarazenélés számukra életformává váljon. A tábor programját közös bográcsozás, kirándulás is színesíti.

A projekt utolsó rendezvényét – a mesetábort – a könyvtár udvarában augusztus 1-től 5-ig tartják. A már nagy hagyományokra épülő táborba huszonöt gyermek jelentkezett. A gyermekkönyvtár könyvtárosai mellett pszichológus és drámapedagógus is foglalkozik majd a kisdiákokkal. Sok-sok játék, manuális foglalkozás, valamint – a tábor zárásaként – egy színházi előadás is színesíti programsort.

E táborok teljesen ingyenesek, az étkezéstől a kirándulásokig a könyvtár mindent finanszírozni tud a „Délibáb” elnevezésű programsorozaton nyert támogatási összegből.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés