2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vízben úszik a borház

Hírek - Közélet
CSONGRÁD - 2011. Június 18.

Legalább egy éve 20-40 centiméter vastag vízszőnyeg borítja a Csongrádi Borok Háza padozatát. A művelődési központ földszinti kávézóját működtető vállalkozó – ha a beruházás értékét a bérleti díjba beszámítják – a saját költségére elvégeztetné a helyreállítási munkákat. A bekövetkezett 2-3 millió forint kárért egyelőre senki sem felelős.

A városi galéria tönkre ment padozatánál szintúgy a víz okozta a problémákat, mint ahogyan a borházat is a víz tette használhatatlanná. A volt Magyar Király Szálló egyik pincéjében kilenc évvel ezelőtt kialakított létesítményt az épület földszinti felújítási munkálatai miatt 2009. október 31-én zárta be az addigi üzemeltető. Érdeklődésünkre Pusztai Csaba elmondta: a borház sajátos viszonyai miatt állandó volt a falak nedvesedése, de egy speciális párátlanító berendezéssel folyamatosan el tudták érni, hogy a víz ne hódítsa vissza a pincét.

A talajvíz már 2001-ben komoly problémákat okozott a kivitelezőnek. A város akkori polgármestere, Molnár József emlékei szerint a Triász Kft. – az előzetes tervekhez képest – kénytelen volt speciális technológiát is alkalmazni, a hosszú évtizedek során erősen leromlott állagúvá vált pince kitakarítása és mélyítése során ugyanis egy lassan, de biztosan betörni akaró vízréteggel szembesültek.

A kilenc évvel ezelőtt átadott létesítmény kilencmillió forint önkormányzati forrásból, valamint a megyei területfejlesztési tanácstól kapott kilencmillió forint céltámogatásból valósult meg. A létesítmény bejárata elsősorban azért maradt az udvar felőli részen, mert remélték, hogy így kihasználhatnak majd egy rendeleti „kiskaput”. Melegkonyhás vendéglátás nélkül ugyanis be kellett tartani a kétszáz méteres védőtávolságra vonatkozó szabályt, vagyis Fő utca felőli bejárat nyitása esetén a bírósági épületben működő belgyógyászati kórházi osztály, valamint a park túlsó oldalán működő általános iskola miatt a borházban nem lehetett volna hivatalosan egyetlen borospalackot sem felbontani. A hivatalos bejáratot emiatt mesébe illő módon, a József Attila utca felől, a házsor mögött jelölték ki, csakhogy időközben a hétvégi és az éjszakai orvosi ügyelet a mentőállomás épületébe került, így a terv dugába dőlt. A borházban bórkóstolót, vagy egyéb olyan rendezvényt, ahol bort fogyasztottak, kizárólag zártkörű rendezvényként lehetett tartani.

 

A még mindig tartó városközpont rehabilitáció keretében a művelődési központ földszintjén elvégzett felújítási-átalakítási munkák miatt 2009. novemberében bezárt borházban elsőként 2009. telén jelent meg a víz. Úgy tudjuk, az első pár ezer liter csőtörés révén jutott be. Az üzemben tartott vízvezetékek a fűtetlen épületben több helyen, így a pincerésznél is szétfagytak. A beszivárgó talajvíz a mini „barlangi tavat” jórészt szinten tartotta. A beépített tároló szekrények, de még a kiszolgáló pult is erősen megsínyli a vízben tocsogást. A jelenleg a kávézót a borházzal együtt bérlő Szabó Judit vállalkozó a felújítást a város számára meghitelezné, s a legalább 2-3 millió forint költséget a bérleti időszakban „lelakná”. Erről azonban még nem születet megállapodás. A vállalkozó egy általa megbízhatónak tartott szakemberrel kívánja felméretni a borház állapotát, hiszen egy pince esetében egy nem megfelelően átgondolt beruházás igen gyorsan százezres pluszkiadásokat eredményezhet.

A borház létrehozásában aktívan közreműködő Gulyás Ferenc volt hegyközségi elnök szerint a Csongrádi Borok Házának lehet még nagyon fontos szerepet adni. A jelenleg a Szent Vince Borrend elnöki tisztségét betöltő szakember biztos abban, hogy – melegkonyhás egységgé bővítve – a történelmi borvidékeken már bevált borutak szervezésébe is bekapcsolható lenne. De ha a turisták számára kóstolásokkal és előadásokkal egybefűzött „borvacsorákat” szerveznének benne, a fenntartása, folyamatos működtetése már akkor is kifizetődővé válna. Ehhez azonban megfelelő önkormányzati hozzáállás, valamint egy igen jó kereskedelmi vénával is rendelkező üzemeltető kell.

A volt Magyar Király Szálló másik pincéjében is szinte állandó jelleggel áll a víz. A helyi vízszolgáltatót több mint két évtizeden keresztül irányító Molnár József nyugalmazott polgármester úgy véli, mindenekelőtt e probléma okát kellene feltárni. Mivel a jelenség egy konkrét területhez kötődik, érdemes utánanézni, milyen állapotban van a volt Magyar Király Szálló előtti, lefojtott artézi kút, ugyanis ha megsérült a vezetéke, elképzelhető, hogy a Szentháromság téren e kút tartja folyamatosan magas szinten a talajvizet. A probléma feltárásához meg kell vizsgálni majd a város egykori, Csemegi utca végén lévő hatalmas föld alatti tűzivíz tározóját is, hiszen azt egykor az artézi kútról látták el, vagyis ha abban most is tartósan magas a vízszint, máris hozzá kellene látni a kút rendbe tételéhez.

Fotók: DekoNet group

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés