2020. május 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felszámolják az éjszakai életet?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 14.

 

A nyári szünet előtt a helyi vendéglátás drasztikus korlátozására készül a csongrádi önkormányzati vezetés. A június 16-i ülés napirendjére kerülő rendelet-tervezet szerint idén július elsejétől a város belterületén tartott szombat esti bulik vasárnap hajnal kettőkor, a péntek estiek éjfélkor kötelezően véget érnek, kivéve, ha a mulatozók lakodalmat ülnek.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület tagjai még a nyaralásaik előtt jól megregulázzák a csongrádi vendéglátást: a csütörtöki ülésen napirendre kerülő rendelet-tervezet szerint csak a lakodalmakat nem állíttatják le késő éjjel vagy kora hajnalban, a diszkóknak és egyéb zenés programoknak péntekenként éjfélkor, a szombat estieknek vasárnap hajnal 2-kor véget kell vetni. A rendelet hatálya a Körös-toroki üdülőterület kivételével Csongrád város közigazgatási területének teljes belterületi részére kiterjed. Az előterjesztő, Nagy Rusztem jegyző szerint a rend fenntartása, s a városban pihenni kívánók nyugalmának megtartása a cél.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a helyi közrend-, közbiztonsági- és bűnmegelőzési munkacsoport június 8-i rendkívüli ülésén formált véleményt a kérdésről. Szerintük „a lakosság éjszakai nyugalmának biztosítása, a fiatalok közterületen tanúsított esetleges rendbontó magatartása, alkohol és nem ritkán drogfogyasztása, illetve e problémák kezelése egy komplex feladat. A munkacsoport a rendelet tervezettel egyetért, de rögzíti, hogy ez csak az első lépés, amit a Képviselő-testület a probléma megoldása érdekében tehet. A résztvevők mindegyike kifejezte, hogy az önkormányzatnak, a különböző hatóságoknak és intézményeknek együtt kell működniük abban, hogy ezek a fiatalokat érintő és gyakran riasztó jelenségek visszaszoruljanak”.

A tervezet szerint a vendéglátó egységek hétfőtől csütörtökig legfeljebb 23 óráig, pénteken és szombaton 24 óráig, szombaton másnap hajnal 2 óráig, vasárnap pedig csak 22 óráig tarthatnának nyitva. A zárt vendégtérrel rendelkező, zenés, táncos rendezvényt tartó vendéglátó üzletek, kizárólag a zárt vendégtérben, a szombatról vasárnapra forduló éjszaka 2 óráig tarthatnak majd nyitva, utána csak akkor nem kell bezárniuk, ha például kerítenek egy házaspárt, akik igazolják, hogy ők ott és akkor épp lakodalmat tartanak. Ugyanis a korlátozás nem vonatkozik a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást nyújtó üzletekre, valamint a házasságkötés (lakodalom) alkalmából a vendéglátó üzletben tartott rendezvényre. A kérdés már csak az lehet, hogy a csongrádi önkormányzati vezetés szabályozni óhajtja-e majd, egy esküvő után hány lakodalom tartható? Az élelmes buliszervezők minden bizonnyal az összes hétvégére találnak majd egy házastársat, akik épp az ötödik, vagy a száznyolcvanadik lakodalmukat tartják.

Tíz évvel ezelőtt az akkori városvezetés már majdnem a saját kardjába dőlt, amikor hasonló drasztikus csendrendeleti szabályozással próbálkozott. Az elsősorban a Körös-toroki nyári programokból adódott lármás gondokat az utolsó ciklusát töltő Molnár József polgármester huszárvágással oldotta meg: nyomatékosan kérte az üdülőterületi buliszervezőket, hogy vasárnap hajnal 2 után még pirkadatig tartsák a rendezvényhelyszíneken a fiatalokat, s a hajnali pörgést okosan csillapítva csak akkor zárják le a rendezvényeket, ha már megjelennek az első napsugarak. A Molnár-féle megfontolt trükk bevált. A gyújtogatások megszűntek, a belvárosiak és az óvárosiak vasárnap hajnalban is tudtak aludni, s a városközpontban is minimalizálódott a rongálások száma. A diszkókból hajnal 2-kor elküldött fiatalok ugyanis mindig felfokozott, „pörgős” hangulatban vonultak fel a városközpontba, ahol a vidékre indulóknak még várniuk kellett az első hajnali buszokra is. Az unatkozók önmagukat szórakoztatva fellármázták a fél várost, s néha a közterületeken százezres károkat okoztak. A hajnali távozások idején viszont egyenesen hazaindultak a srácok, a napfelkelte idején rájuk tört álmosság mindenkor megtette a hatását. Később ezt hathatósan lehetett alkalmazni a városközponti rendezvényhelyszíneken is – igaz, Molnár szerint akkoriban a városvezetés igyekezett szoros kapcsolatot fenntartani a helyi vendéglátó egységeket üzemeltetőkkel, így az effajta összekacsintós megoldások mindenkor hatékonyak lehettek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés