2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Virágzik a Tisza

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 14.

 

Ma kora este még megfigyelhető a Tisza virágzása a szőke folyó Csongrád melletti szakaszán, valamint a Hármas-Körösön, a torkolati szakasz feletti területeken. A vízirendőrség jelenleg fokozott figyelőszolgálatot tart. A kérész ugyanis védett faj, egyenkénti természetvédelmi értéke kétezer forint, s ez az elpusztult egyedekre is vonatkozik.


A Tisza virágzása az elmúlt hét végén kezdődött Tiszaalpár és Csongrád-Bokros térségében. A kérészek rajzása vasárnap már a folyó Csongrád melletti szakaszain is megfigyelhető volt.

A tiszavirág a néhány órás násztánca után elpusztul. A kérészek a ragadozóhalakra vadászó horgászok számára kitűnő csalétkül szolgálhatnának, ám nem ajánlott a begyűjtésük, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közleménye szerint ugyanis a fokozott ellenőrzések során akár a horgászok táskáit, ruházatát is átvizsgálják. Az élő vagy az elhullott egyedeket begyűjtők szabálysértési, illetve büntetőeljárás alá vonhatók.

A Csongrád melletti folyószakaszon szinte naponta horgászó volt helyi horgászegyesületi elnök, Molnár József nyugalmazott polgármester szerint az elmúlt két napban a Tisza virágzása ugyan nem volt olyan mérvű, mint például két évvel ezelőtt, de az idei rajzás mértéke is azt mutatja, hogy a 2000. februári cianid-szennyezés hatásait a folyó teljesen kiheverte, sőt, az elmúlt években csodálatos megújuláson ment keresztül.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés