2020. július 06., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Csaba nevű olvasóinkat.  Holnap Apollónia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerződést bontanak az üzemeltetővel

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. November 15.

A város polgármestere felmondta a belvárosi vendégházak üzemeltetőjével kötött, 2020-ig szóló bérleti szerződést. Információink szerint a házak egy leendő skanzen kialakítását szolgálják majd, de erre még csak később pályáznak, egyelőre az elképzeléseket sem hozták napvilágra. A hivatalos érv szerint elmaradt felújítások, így például a kerítések rossz állapota miatt vennék vissza a házakat a Kerekárok Kft.-től, ám a cég a városvezetés indokait valótlannak tartja, így akár egy végeláthatatlan persorozat is indulhat.

A családdal közösen megpályáztuk a belvárosi vendégházak üzemeltetését. Ennek eredményeként 2010. február 1-én az önkormányzattal megkötöttük a 2020. február 1-ig érvényes bérleti szerződést – mondta el az előzményekről Martini Mónika, a Kerekárok Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyébként Csongrádon született, s édesanyja, nagyszülei, dédszülei is Csongrád szülöttei. Az egész család máig szorosan kötődik a településhez, főként a „belsővároshoz”. – A vendégházak üzemeltetésével befektetést, valamint a kétkezi munkánkat és az adónkat ajánlottuk fel, s sikert reméltünk. A város polgármesterétől a napokban azonban levelet kaptunk, ami megdöbbentett bennünket. Kőrösi Tibor ugyanis egyik pillanatról a másikra felmondta a velünk kötött szerződést – vázolta Martini Mónika a pillanatnyi helyzetet.

A még az előző önkormányzati vezetés által kiírt pályázat nyomán a helyi Közmű Szolgáltató Kft – amely átmenetileg működtette a házakat –, s a Kerekárok Kft. „versengett” az üzemeltetés jogáért. Miután megkötötték a szerződést, az épületeket megkezdték felkészíteni a szezonra. Ekkor derült ki, hogy a történelmi múltunk és kultúránk részét képező épületek rosszabb állapotban vannak, mint azt a nyertes pályázók előzetesen gondolták. Az így elodázhatatlanná vált erőteljes állagrendezés mellett párhuzamosan szükségessé vált sok olyan beruházás is, melyek a vendégek komfortérzetének a javítását, s a vendéglátás minőségi színvonalának emelését szolgálják. – Nagy tenni akarással láttunk hozzá a munkához. Még a 2010-es szezon előtt három épület fürdőszobáját felújítottuk, ennek keretében zuhanykabinokat építettünk be, vízmelegítőket cseréltünk le, valamint a teljes ágynemű- és törölközőgarnitúrát is újra, esztétikusra cseréltük. Valamennyi udvaron tűzrakó helyeket építettünk, továbbá szakhatósági engedéllyel két épületben lebontottuk a stílusidegen és minősíthetetlen állapotban lévő udvari mellékhelyiségeket – emlékezett az első hónapokra a cég ügyvezető igazgatója.


– A munkánk folyamán az akkori városvezetéssel nagyon korrekt együttműködést sikerült kialakítani. Megfelelő partnerek voltak, segítséget nyújtottak, gondjainkat szinte minden esetben orvosolták. Legszembetűnőbb jele ennek az egyik épület nádtetőszerkezetének a felújítása volt, e fejlesztéssel ugyanis az épület állagának további romlását meg lehetett akadályozni. Sajnos –forráshiány miatt – a többi épület nádtetőszerkezetének a felújítása elmaradt. Az biztos, hogy befektetés nélkül nem tudja visszanyerni régi vonzerejét a csongrádi skanzen: egy 2007-es felmérés szerint csak a város birtokában lévő hat házra – az akkori árak szerint – tizenhárom millió forintot kellett volna költeni. Szintén a mi írásos kezdeményezésünkre 2011-ben a város tulajdonában lévő épületek kerítéseit felújította a tulajdonos, a város önkormányzata. Sajnos azonban a megyei önkormányzat tulajdonában lévő nyolc épületben semmilyen munkálatok nem kezdődtek meg – hangsúlyozta Martini Mónika.

A cégvezető a jövőbeni elképzeléseikről elmondta: a hosszú távú céljaik közt szerepelt egy vendéglő, egy hozzá kapcsolódó házi sörfőzde, valamint tradicionális húsfüstölő kialakítása. Az utóbbi két célra igénybe vehető épületet időközben életveszélyessé nyilvánították, s a szükséges javítások után, a közelmúltban vált ismét rendeltetésszerűen használhatóvá. A vendéglő kialakítása érdekében a helyi önkormányzat kiadott egy szándéknyilatkozatot, amely szerint az egység kialakítására alkalmas épületet megvásárolja a megyei önkormányzattól, de ez a mai napig csak szándék maradt.

Az üzemeltető cég vezetője a gondok ellenére úgy érzi, hogy „nagy tűzzel és lelkesedéssel dolgoztak”, melynek az eredményét jól mutatja, hogy az eddigi vendégeik részéről nagyon kedvező elismeréseket kaptak. – Üzleti filozófiánk alapján a vendégeinknek nem csak szállást biztosítottunk, hanem igyekeztünk megismertetni őket az egyik legrégebbi magyar város, Csongrád történelmével, gasztronómiájával, borkultúrájával, valamint a természeti szépségeivel, és épített örökségével is. A vendégeink közt üdvözölhettünk Kossuth-díjas színművészeket, rádiók hírigazgatóit, nyomtatott és elektronikus sajtó munkatársait, vezetőit – akik már több alkalommal visszatértek, s ami nagyon fontos, mindig szívesen gondolnak Csongrádra –, de jártak nálunk dán, francia, olasz, és angol vendégek is – összegezte a vendéglátói tapasztalatokat az ügyvezető.

Az egyoldalas, fénymásolt levélként, de eredeti aláírással és bélyegzővel ellátva érkezett szűkszavú felmondás azonban a családi vállalkozást úgy érte, mint derült égből a villámcsapás. – Azt gondoltuk, hogy munkánkat jól és eredményesen végezzük. Számunkra nagy meglepetést okozott, hogy a város polgármestere ez év október 26-i dátummal, azonnali hatállyal felbontotta a 2010. február 1-én, tízéves időtartamra megkötött, érvényes bérleti szerződést. A felmondást Kőrösi Tibor azzal indokolta, hogy az elmúlt év május 31-ig nem újítottuk fel a fürdőszobákat, nagyon rossz állapotúak az épületek kerítései és kapui, valamint a melléképületek is nagyon elhanyagoltak, s a hosszú távú vállalásainkat sem teljesítettük, vagyis súlyos szerződésszegést követtünk el. Ezzel szemben tény, hogy a helyi önkormányzat a tulajdonában lévő épületek kerítéseit és kapuit ez év nyarán rendbe tetette. Érdekesnek tartjuk, hogy az önkormányzat illetékesei sem szóban, sem írásban nem tettek említést arról, hogy a kerítés javítása a bérbevevő kötelessége és anyagi kompetenciája – szögezte le az ügyvezető. Martini Mónika lapunknak nyilatkozva egyértelműen kijelentette: „A Kerekárok Kft. a bérleti szerződés azonnali hatályú felmondását nem fogadja el, jogalap nélkülinek, s törvénysértőnek tartja.”


– Az elmúlt huszonegy hónapban, az önkormányzatot minden tevékenységünkről, az épületek és kerítések állagáról, a nélkülözhetetlen javíttatások szükségességéről levélben tájékoztattuk. Választ csak egy esetben kaptunk. Ennek eredményeként sajnos van olyan épület, amely – a tetőszerkezet hibája miatt – már a kemencéig beázik. Azt a szándékunkat, hogy saját költségünkön a nádtetőszerkezeteket, a kerítéseket és a kapukat megjavíttatjuk, s a javíttatások ellenértéket számítsák be a bérleti díjba, a jelenlegi önkormányzat vezetése szóban elutasította. Az említett időszakban az önkormányzat részéről ellenőrzés nem történt – fejtette ki Martini Mónika. Az ügyvezető azért sem érti a jelenlegi hozzáállást, mert amikor elkezdték a tevékenységüket, a kimagaslóan igényes és színvonalas munkára a saját és a családjuk becsülete is kötelezte őket. – Családunk az utóbbi években önzetlenül nyújtott jelentős anyagi segítséget a csongrádi levéltár épületének ólomüveg-díszítéséhez, a Nagyboldogasszony-templom eltűnt csillárjának a pótlásához. A családom ezeket az igen jelentős költségeket örömmel fizette ki, hiszen Csongrád értékeinek ápolása és őrzése közös ügyünk. De kötelez minket a jó és kimagasló munkára az is, hogy a nagyapám, Szarka Ödön főorvos, akit e közösség a város díszpolgárává választott. A munkánk folyamán éreztük azt, hogy a csongrádiak körében néhányan gyanakvással figyelik a munkánkat, tevékenységünket. Sok-sok kemény munkával mára elértük, hogy az itt élők a gyanakvás helyett már osztoznak abban a reményünkben, hogy sikerül egy pezsgő életet lehelni e csodás és szép belsővárosba. Sajnos most úgy érezzük, a város jelenlegi vezetői nem így gondolják – zárta gondolatait Martini Mónika.

Az ügy várhatóan téma lesz a helyi önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén, hiszen a skanzen kialakítását szolgáló pályázat szándéka szerepel a költségvetési koncepció előterjesztésének kilencedik oldalán is. A témában most is megadjuk a másik érintett, a polgármester számára a véleménynyilvánítás lehetőségét, s amint él ezzel, az álláspontját közzétesszük.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomments}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés