2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ágyúgolyók művészszemmel (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 10.

Ha teheti, leginkább elkerüli a Kossuth teret Tóth Béla szobrászművész, aki még Molnár József polgármestersége idején kezdett harcot vívni a városközpont teljes átalakításának ésszerű kivitelezéséért. A Pro Urbe Csongrád kitüntetéssel is elismert alkotó ma már keserű szájízzel, de mosolyogva gondol a történtekre.

Tóth Béla szobrászművész közel másfél évtizeddel ezelőtti elképzelései szerint a mozi előtti területen felszámolták volna a város szívébe geometrikusan belevágott parkolót. Tamási János kertészmérnökkel terveket készítettek, miként lehet elhelyezni egy Szent István-emlékművet a terület központi részére. Az ezredforduló tiszteletére elkészülő Szent István-szobrot, valamint a hat Árpád-házi királyt ábrázoló mellékalak-együttes félkörívét körbeölelte volna az útpálya. A Szentháromság tér és a Kossuth tér zöldfelületeit összekapcsolva kialakult volna az egységes térrendezés, amely révén új arculatot kapott volna Csongrád központja, viszont a terület funkcionalitása sem szenvedett volna csorbát. Végül az ezredforduló előtti percekben, a templom felújítás nélküli térrészén avatták fel a Szent István-lovasszobrot. A lepel éjfélkor hullott le az elhanyagolt, romos, repedezett burkolatra. A következő nyáron – hosszú huzavona után – megkezdődött a térfelújítás, ami kizárólag a templom előtti területet érintette. A szobrászművészt csak utólag vonták be a munkák véleményezésébe. Az alkotó első alkalommal ekkor keveredett éles szakmai vitába az önkormányzati vezetőkkel. A szembenállást a megkérdezése nélkül készített tervek, majd a kivitelezéshez vásárolt burkolóanyagok minősége és színezete váltotta ki.

Az ezt követő esztendőkben sokáig csak tervezték a Kossuth tér további felújítását. Több alkalommal is eredménytelenül zárult a nagyszabású városközpont-megújítási koncepció. A Bedő Tamás polgármestersége második ciklusa derekán benyújtott pályázat ugyan nyert, ám már akkor félő volt, hogy milyen eredményt hoz a rohamtempóban meghozott testületi döntés.

Az első munkák egyike során a kivitelezők is „belebotlottak” a szobrászművészbe, aki a Tisza árvízvédelmi töltésén megépítendő, vörös-fehér színezetű félmagas „kerítés” mellé, tartóoszlopokra tervezett közvilágítás kapcsán őrült meggondolatlansággal vádolta az aktuális városvezetőket. Úgy vélte, tönkre teszik a Tisza-part esti varázsát, hiszen a megvilágítás miatt megszűnik a romantikus környezet, ráadásul a csendes nyári estéken az összes éjjeli rovart a sétálók közé csalogatják. Végül a közvilágításnak egy téglafalba illesztett változata valósult meg. A művész szerint a hideg kék fény a gát mentén máig riasztóan jelenik meg, ráadásul szükségtelen, emellett a folyó felőli oldalon a villanyvezetékek csövei is tovább rontják a szemlélődők elé táruló képet.

A rehabilitációs projekt részeként megépítették a belvárosból induló, a Kossuth téren át a Szentháromság téri parkig húzódó új járdarendszert is. A kilométereken át mindenhol egyforma, a környezethez véletlenül sem igazodó vörös téglaburkolat lerakását megelőző alapozási munkák idején Tóth Béla ismét felemelte a szavát. Hangoztatta, hogy a műemléki védettségű belvárosi házak falai folyamatosan megsínylik a gépi munkákat, ott ugyanis csak kézi munkaerővel lehetne dolgozni. A munka minőségét később már a házak állapota is visszatükrözte, hiszen ez év elején több ház fala megroggyant.

A tavaly ősszel befejeződött Kossuth téri térfelújítás burkolatépítési munkái során Tóth Béla szintén sorolta a kifogásait, ám nem igazán hallgattak rá. Az átadott új térrész burkolata látszólag illeszkedett a templom előtti burkolathoz, ám a gondosan megtervezett, szimbolikus vezetésű vonalak kivitelezése során a két térrész közötti kapcsolódást nem sikerült megfelelően megoldani. A talajszintű szökőkútról már akkor elmondta, hogy az csak egy alvázmosónak nevezhető, sőt, már akkor megjósolta, hogy alkalmanként e célra is használják majd az autósok.

A gépkocsiforgalom tavaly ősszel igazolta Tóth Béla félelmeit. A tavasszal újrarakott burkolatról a szobrászművész még véleményt sem alkothatott, máris meglepetés érte: hallomásból ugyan tudott a tervezett térelválasztó elemek telepítési szándékáról, ám a kész mű látványára ő maga sem számított. A Pro Urbe Csongrád kitüntetéssel is elismert alkotó szerint immár kiteljesedett a városközpont-rehabilitáció: kialakult a „vörös téri harcok” emlékét méltán idéző ágyúgolyós térfelület. Szerinte az a leginkább elgondolkodtató mindebben, hogy a golyókat „ki lehetett volna golyózni” a térről két, a behajtást engedélyhez kötő KRESZ-tábla kihelyezésével.

Tóth Béla úgy véli, a mai állapotokhoz a kizárólag takarékos megoldások, valamint a kivitelezővel folytatott állandó alkudozások vezettek. Emiatt lehet a belváros nádtetős házaitól a könyvtárrá alakított patinás Buck-házig vörös téglaszőnyegen végigsétálni, s e gondolkodás megtestesülése miatt nem érdemes a Tisza gátján egy-egy szerelmes-romantikus nyáresti sétát tenni.

Fotók: Huszka Vivien

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés