2020. május 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pótolnák az árvízi emlékmű harangját (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. június 9.

A tavaly novemberben bűncselekmény során teljesen tönkretett „árvízi harang” pótlására az elmúlt hétvégén jótékonysági hangversenyt rendeztek a csongrádi Szent József-templomban. A szervezők reményei szerint e kezdeményezés csak az első lépés volt. Új harang öntéséhez a komolyzenei hangversenyen összegyűlt összegnek legalább a hússzorosára lenne szükség.


A június 4-én kora este tartott piroskavárosi rendezvényen a főszervező Krokavecz András mellett fellépő Budai Bea, Erőss Ádám, Keresztes Nagy Adrienn, Lovász Józsefné, Mucsi Gergő, Muladi József, Surján Noémi, Varga Nándor és Varga Zsuzsanna közös produkciójában a zene és az ének mellett próza és vers is szerepet kapott. A mintegy nyolcvanfős publikum csodálatos művészeti élménnyel gazdagodott. A közönség soraiban helyet foglalók közel százezer forint adománnyal elősegítették a harang újraöntését célzó társadalmi kezdeményezés útnak indítását. Információink szerint az adományok gyűjtésére rövidesen bankszámlaszámot nyitnak.

A művésztelep vezetője, Dudás Sándor szobrászművész még tavaly november 25-én kora délután vette észre, hogy a 2000. nyarán készített árvízi emlékmű éke, a különleges eljárással készített egyedi harang eltűnt. A városi rendőrkapitányság nyomozói a bejelentést követő pár órán belül elfogtak egy 43 éves tiszaalpári férfit, aki a kihallgatása során beismerte: a harangot ellopta, feldarabolta, s egy kiskunfélegyházi színesfém-felvásárló telepen értékesítette. A Csongrádra állítólag hulladékvas-gyűjtési szándékkal érkezett tolvaj a nappali portyázása közben szemelte ki a formás alkotást, majd sötétedés után visszatért, s ellopta a készítők szerint mintegy 80-90 kilogrammos harangot. A férfi – aki vagy súlyemelő képességekkel rendelkezik, vagy csak hazudott, amikor azt állította, hogy nem volt társa – a tenyérnyi fémdarabokért összesen 48 ezer forintot kapott.

A végül többszörös vesztessé vált alpári gyűjtögető a lopott holmi árából evett egy jót, majd a maradék több tízezer forintot játékgépekbe dobálva pár óra alatt elvesztette.

A különleges technikával, az úgynevezett viaszveszejtéses módszerrel a 2000. évi Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen formázott, valamennyi résztvevő aláírásával ellátott, majd Szegeden, Kiss Péter műhelyében kiöntött harang készítésén elsősorban Popovics Lőrinc, Volker Beyer, Jiří Novakowsky, Nagy Gábor, Dudás Sándor, valamint – az ötletadó – Aranyi Sándor közel négy hétig dolgozott. Az eredeti harang – az öntési technikából is adódóan – pótolhatatlan, ugyanis az öntőformát a fém megszilárdulása után szét kell verni. Az így készült harang valóban egyedi, még egy pontosan olyan már soha nem készíthető el.

Egy újabb harang készítése során Gyovai Gáspár alpolgármester szerint már a 2006. évi újabb sikeres árvízi védekezésnek is érdemes lenne emléket állítani. Az még kérdéses, milyen forrásokból lehet az ahhoz szükséges mintegy 2 millió forintot előteremteni, a városnak pillanatnyilag e célra nincs pénze. Az alpolgármester mindehhez hozzátette: a társadalmi kezdeményezés útnak indítóihoz hasonlóan az önkormányzat is keresi a lehetőségeket, hogy a harangöntéshez szükséges források mihamarabb rendelkezésre álljanak.

Információ és fotók a koncertről: Fekete Imre

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés