2023. szeptember 30., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jeromos nevű olvasóinkat.  Holnap Malvin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A trianoni gyalázatra emlékeztek (fotókkal)

Hírek - Közélet

 

CSONGRÁD - 2011. Június 4.

Országunk döbbenetes megcsonkítása után is talpra tudott állni a nemzetünk, ami jól mutatja, hogy a jelenlegi nehézségekből is meg fogjuk találni a kiutat. Erről Kőrösi Tibor polgármester a csongrádi Országzászló-emlékműnél ma délelőtt tartott trianoni megemlékezésen szólt. Este a Dózsa György téri kopjafánál a Jobbik helyi szervezete emlékezett a gyászos eseményre.

Hazánk területe 282 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre csökkent, a megcsonkított anyaország lakossága a korábbi 18,2 millióról 7,9 millióra esett vissza, s 3,3 millió magyar a határainkon kívül rekedt. E számadatok már önmagukban is rámutatnak arra a döbbenetes helyzetre, amely egységbe kovácsolta a magyarokat. Minderről Kőrösi Tibor, Csongrád polgármestere a ma délelőtt 10 órakor kezdődött megemlékezésen szólt. Mint mondta, a máig felfoghatatlan veszteséget hittel, s kiútkereséssel gyorsan kezelte a nemzetünk, így már az 1920-as évek második felére pozitív változás következett be, elkezdődött a fellendülés. Kőrösi hangsúlyozta: ma is az akkorihoz hasonló összetartásra van szükség. A rosszat ugyanis mindig követi a jó, de hogy ez a folyamat felgyorsuljon, összefogásra, s ugyanakkor türelemre van szükség, hiszen a változás nem megy egyik pillanatról a másikra.

A megemlékezésen a Csongrádi Oktatási Központ tanulóinak előadását az Alföld Néptáncegyüttes műsora követte. A világhírű csongrádi táncosok ez alkalommal a Trianon című koreográfiájukat mutatták be.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom csongrádi szervezete tavaly június 4-én létesített emlékhelyet az egykori csongrádi Országzászló-szoborcsoport volt helyéhez közel, a Dózsa György téri park déli oldalán. A kopjafánál ma kora este tartott rendezvényen Czibulya János, a párt helyi szervezetének alelnöke mondott beszédet. A műsorban közreműködött többek között a Bársony középiskola tanári zenekara és a Szegedi Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A rendezvény gyertyagyújtással zárult.

Fotók: Rocky - DekoNet group

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés