2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zenével és borral egyesítik a civil erőket

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, SZENTES - 2011. Augusztus 21.

A Szentes-Csongrád Rotary Club elnöke, Mészáros Zoltán – aki „civilben” a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója – követendőnek tartja Albert Schweitzer egyik közismert gondolatát: „Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok, csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet másokat szolgálni.” A klub a két város civil erőinek újbóli egyesítésére készül.

A Szentes-Csongrád Rotary Club tagjai Albert Schweitzer gondolata befogadásával tűzték zászlajukra a két városban, s az azok környékén élő tehetséges fiatalok ösztöndíjas támogatását. Az immár hatodik esztendeje szervezés alatt álló program mellett fontos projektnek tekintik a határon túli, általános iskolás korú tehetségek táboroztatását, melyet hol Szentesen, hol Csongrádon ejtenek meg. (A tavalyi táborról képes összefoglalót mutatunk be a cikk alatt látható galériában. – a szerk.) És most itt a következő program.

– A nemzetközi, de a magyarországi Rotarynak is nagyon fontos célja, hogy támogassa, segítse a vakokat és a gyengén látókat – mondta el érdeklődésünkre Mészáros Zoltán elnök. – Szentes és Csongrád városközpontjában egyaránt felállítanánk egy tapintható térképet, egy bronz térplasztikát, amely mindkét település belvárosát ábrázolja. Egy olyan „láthatatlan” kartográfiáról lenne szó, amelyen az emberek ki tudják tapogatni, mekkora is itt egy-egy templomtorony, milyen a megyeháza, a városháza, vagy éppenséggel miként néz ki a központi tér. Mindkét település polgármestere az ügy mellé állt, s ígérték, biztosítják számunkra a szükséges közterületeket – tette hozzá az elnök.

A terv valóra váltásához pénz is szükséges. A klub a források előteremtése érdekében augusztus 28-án Szentesen jótékonysági koncertet rendez. A megyeháza udvarán vasárnap 19 órakor kezdődő Mozart-esten csodálatos muzsika csendül fel. A magyarok körében máig különösen kedvelt zeneszerző Jupiter szimfóniája, valamint a Figaro házassága című operája keresztmetszete hangzik el. Közreműködik: a 40 fős Szolnoki Szimfonikusok Zenekar. Vezényel: Bolyky Zoltán.

Szponzorok, önzetlen támogatók mindkét városból jelezték már a segítő szándékukat. Mészáros Zoltán úgy gondolja, és ez egyben a klub akaratát is tükrözi, hogy a nemes cél a két város kapcsolatát tovább erősíti.

A szentesi koncertre várják a csongrádi zenebarátokat is. A későbbiekben Csongrádra is terveznek egy templomi koncertet.

A Szentes-Csongrád Rotary Club a 28-i koncerten a jó hangulat kialakulását „folyékony figyelmességgel” is elő kívánja segíteni: jófajta csongrádi fehér és vörösborral kínálják majd a közönséget. Mint az elnöktől megtudtuk, a csongrádi ezeréves borkultúra Ungerbauer György, illetve a Csongrádbor Kft. finom nedűje révén egészíti ki a jótékonysági rendezvényt.

Jegyek elővételben – kedvezményes áron – Csongrádon a Művelődési Központban, a Pingvin Patikában, valamint a klubtagoknál kaphatók.

Esőnap: augusztus 30-a, este 7 óra.

Lovas József Pál

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés