2020. január 23., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Zelma és Rajmund nevű olvasóinkat.  Holnap Timót napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szomszédünnep az István utcában

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 19.

Szent István napján szomszédünnepre gyűlnek össze az István utca lakói. A Csenki és a Szűcs család ötletét az utcabéliek általában jónak tartották, így már most biztosra vehető, hogy a szomszédok többsége szombat kora délelőttől alkonyatig közös főzéssel, beszélgetésekkel, vagy éppenséggel sörözéssel és fröccsözéssel együtt tölti az ünnepnapot.

Szent István napján a csongrádi István utcaiak délelőtt 9-10 óra körül gyülekeznek Szűcs Sándorék háza előtt, ahol az úttesten Csenki Mihályék az egyik helyi cégtől kölcsönkért sörpadokat, valamint a bográcsállványt addigra már felállítják. Az új évszázadban a legszebb Tisza-parti kisvárosban az István utcában tartják az első olyan összejövetelt, amelyre Európa-szerte egyre nagyobb a társadalmi igény. Mind több német és francia városban már-már mozgalomszerűen szervezik a hasonló eseményeket.

A szomszédünnep a Csongrádhoz képest szerencsésebb történelmi fejlődésűnek nevezhető magyarországi településeken is meghonosodóban van. A kezdeményezést idén Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin fővédnökként karolta fel.

A helyi ötletgazda, Csenki Mihály a kezdeményezésről érdeklődésünkre elmondta: mindinkább elembertelenedő világunkban már Csongrádon is gyakran előfordul, hogy a közvetlen szomszédok is csak köszönőviszonyt tartanak fenn egymással, a többi utcabelit pedig legfeljebb látásból ismerik. Csenki szerint az volt az „egészséges állapot”, amikor az egyazon utcában élők olyan közösséget alkottak, amely az egymás kölcsönös segítésén és megbecsülésén alapult.

Az István utcaiak első szomszédünnepének résztvevői délelőtt közösen főznek: a Csongrádon egykor különösen kedvelt, számtalan változatban ismert keménytarhonyát bográcsban készítik el. Mivel az étel alapanyagait az utca lakói adják össze, a harangszóra tálalhatóvá váló tarhonya hűen tükrözi majd, milyen is e kis közösség általános ízlése. A szervezők egyébként szórólapokon kérték az utcabelieket, hogy aki csak tud, a közös asztalra vigyen valami személyes ételt, italt. Ilyen lehet egy kis aprósütemény, vagy akár bodzaszörp és jófajta István utcai házi készítésű bor, amit hűs csongrádi artézi vízzel a várható meleg nyári napon is jókedvvel lehet majd fogyasztani.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés