2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borfesztivál motorkiállítással és sportnapokkal

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 17.

Hat borpavilon és egy pálinkaház mellett kemencés kert is várja az idei csongrádi borfesztivál látogatóit. A szakmai programot csütörtök délelőtt Bokros városrészben tartják. A várhatóan idén is ezreket megmozgató háromnapos Dob utcai rendezvénysorozat péntek délután kezdődik és vasárnap éjfélkor zárul.

A XIV. Csongrádi Borfesztivál és Kenyérünnep – a hagyományoknak megfelelően – szakmai programmal kezdődik. Mint az elmúlt években, idén is Bokros városrészben tartják a szőlészeti bemutatóval egybekötött előadásokat. Az érdeklődők csütörtök délelőtt háromnegyed 10-kor indulnak a városrész művelődési házától Gulyás Ferenc szőlészetébe, majd – még a közös bográcsos ebéd előtt – megtekintik Ungerbauer György szőlőiskoláját is.

A fesztivál központi helyszíne a Dob utca maradt. Lehetséges rendezvényhelyszínként felmerült az Óváros, az Ifjúság tér, s – a legújabb csongrádi közéleti szélhámoskodás részeként – a Kossuth tér is, ám ez utóbbit a tavalyi átépítéssel, s az idén telepített „ágyúgolyókkal” sikerült annyira használhatatlanná tenni, hogy ezt a lehetőséget még az ésszerű gondolkodás terhével alig küzdő ötletgazdák is gyorsan elvetették.

Annak ellenére, hogy egykor vidéki pincészetek és kereskedők is szívesen részt vettek a Szőlő és a Bor Nemzetközi városa címmel elismert kisváros borfesztiváljára, az utóbbi években ők már messzire elkerülik a rendezvényt.

A fesztivál helyi borkínálatáról júliusban rémhírek keringtek, ám úgy tudjuk, augusztus elejére – egy kivétellel – mindazok ismét „beadták a derekukat”, akiknek köszönhetően az elmúlt években is volt még bor a csongrádi borfesztiválon.

Az egykori helyi művelődési központot is tömörítő Csongrádi Városkép Kft. munkatársától, Víkor Katalintól megtudtuk, a „borutcában” idén hét pavilont állítanak fel, ezek közül hatnál bort, egynél pálinkát lehet kóstolni. A fesztiválozókat jófajta csongrádi borral látja el a Csongrádbor Kft., Ungerbauer György családi pincészete és Gulyás Ferenc magánpincéje. A saját bora mellett többek között balatonboglári és tokaji borokat is kínál majd Pusztai Csaba csongrádi borász Csabavin Bt-je. Önálló pavilont működtet a még mindig zárva tartó csongrádi Magyar Király Borház üzemeltetője, Szabó Judit egyéni vállalkozó. A hatodik pavilonban Bodor László csongrádi biotermelő a vegyszeres kezelés nélkül termelt szőlőjéből, művi és vegyi beavatkozásoktól mentesen előállított bioborait kínálja. A hetedik pavilonnál egy debreceni cég pálinkáit lehet ízlelgetni.

A bor- és pálinkakóstolók mindhárom napon kiegészülnek egy kecskeméti vendéglátó cég étel- és italkínálatával. Úgy tudjuk, a kft. sátránál mindhárom napon lehet vásárolni pörkölteket, valamint frissensülteket. Aki viszont a kóstolgatás közben csak csipegetne, a kemencéknél is megtalálhatja a számítását. A gyógy- és strandfürdő külső kertjében épített fatüzelésű kemencékben pénteken a Belvárosi Pékség tulajdonosa, Lakatos János pékmester, míg szombaton és vasárnap a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tagjai sütik majd a hagyományos technológiákkal készülő tradicionális pékárukat.

A fesztivál programjaira, így a koncertekre is díjtalan a belépés.

A borfesztivál idején a volt Síp utcai iskolában idén is megtekinthető a Veterán Motor Kiállítás. Szintén ezen a hétvégén rendezik meg Petrity Rudolf önkormányzati sportreferens és munkatársai a IX. Tiszai Sportnapokat, melynek versenyszámait pénteken, szombaton és vasárnap tartják.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés