2020. november 24., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Katalin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nézzen hullócsillagokat éjfélig a fürdőben!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 12.

A helyi gyógy- és strandfürdő is csatlakozott a hullócsillagnézők éjszakájához. Az akció lényege, hogy a létesítményben ma este 20 százalékos teljes körű jegyárkedvezménnyel, egészen éjfélig várják a fürdőzőket. Aki sok-sok hullócsillagot szeretne látni, szombat hajnalban kémlelje az eget.

Az időjárás az éjjeli fürdőzéshez kitűnőnek, s az alföldi hullócsillagnézéshez közepesen megfelelőnek ígérkezik. Ha másért nem is, legalább azért lehet majd örülni a felhőknek, mert átmenetileg eltakarják a Holdat, amely ma este teljes pompájában ragyog.

A Magyar Fürdőszövetség egyébként azért épp a mai napra hirdette meg a „strandok éjszakája” elnevezésű országos akcióját, mert idén ezen a hétvégén, azon belül is ma éjjel, s főként szombat hajnalban figyelhetők meg az égbolton nagy számban hullócsillagok.

A természeti jelenségnek a Perseidák meteorraj a kiváltó oka, amelynek a legsűrűbb területén ma halad át a bolygónk. A Perseidák maximuma idén pontosan a telehold napjára esik, így a fényesen világító égi kísérőnk a meteorok nagy részét „letörli” majd az égről.

A Perseidákat elsőként Krisztus után 36-ban figyelték meg Kínában. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a Föld keringési pályáját, így akár sokezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így gyakran már július második felében is láthatók Perseida meteorok, természetesen akkor még kis számban.

Az égkémlelés Csongrád környékén főként a fényszennyezéssel kevésbé sújtott Nagyrétben, Kisrétben, valamint a szőlőhegyen ajánlott. Hullócsillagok ma éjfél előtt is megfigyelhetők, de az intenzitásuk elmarad a szombat hajnalban, illetve vasárnap hajnalban várhatótól.

Egy fényes Perseida meteor augusztus 8-án hajnalban így látszott
a Becsehelyen üzemelő csillagászati megfigyelő videokamerán.

Fotó: Igaz Antal (Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés