2020. január 24., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Timót nevű olvasóinkat.  Holnap Pál napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fidesz ismét belerúgott Becsey Zsoltba

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, BUDAPEST - 2011. Augusztus 12.

A Fidesz a legutóbbi uniós választásokon azért nem jelölte Becsey Zsoltot, mert kormányzati szerepet szántak neki. A liberális pártvonalhoz tartozó Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter most úgy rúgta ki a csongrádi ügyekért is számos alkalommal karakánul kiálló államtitkárát, hogy a teljes külgazdasági államtitkárságot is felszámolja.


Becsey Zsolt

A csongrádi, valamint a megyei jobboldali érzelmű politikusok – akik valóban a nemzeti értékeket tartják szem előtt – már azon is döbbenten csodálkoztak, amikor a legutóbbi uniós választások alkalmával a politikai oldalaktól függetlenül elismert és méltatott Becsey Zsoltot a Fidesz nem jelölte. Az angol, a spanyol, a francia és a német nyelvet egyaránt jól beszélő fiatal közgazdász a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok programjában, az EU keleti bővítésének előnyei az EU számára témakörben szerezte a tudományos fokozatát, s megszállottan küzdött a magyar nemzet államhatárokon átívelő érdekeiért. Európai parlamenti képviselőként kiemelt figyelmet fordított Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyére, valamint Vajdaságra. A Dél-Alföld mellett a Vajdaság és a Bánát részére is önálló brüsszeli képviseleti iroda nyitását kezdeményezte, s bár nagyon komoly előkészítő munkát végzett, e terveit nem engedték véghezvinni.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottságában Becsey az ötéves mandátuma alatt közel száz módosító javaslatot dolgozott ki és nyújtott be, melyek 80 százaléka sikeres volt. A bizottság összefoglaló jelentésében külön kiemelték, hogy „elkötelezett a Duna és a Tisza folyók, mint nemzeti örökség és megújuló erőforrások, valamint az öntözés ügye iránt, továbbá támogatja, hogy szakmai vitára kerüljön a csongrádi duzzasztó megépítésének terve.” Ez utóbbi cél elérése érdekében Vincze László országgyűlési képviselővel karöltve 2005. október 28-án vízügyi konferenciát szervezett Csongrádra, melyet 2009. február 14-én már egy kifejezetten a csongrádi tiszai duzzasztómű megvalósíthatóságáról tartott országos szakmai konferencia követett. A konferenciák mellett a háttérmunka során is „tolta előre” a beruházás ügyét, s már 2005-ben nyílt levelet intézett Baráth Etele, Kóka János, Kolber István és Persányi Miklós miniszterekhez. Becsey a Csongrádra tervezett hatalmas beruházás érdekében félretette a politikai ellentéteket, s – a szocialista kormánytagok közbenjárásával – már 6 évvel ezelőtt el akarta érni, hogy a csongrádi duzzasztó létesítésének kérdését a hazai nagyprojektek közé sorolják. Becseyvel ebben az ügyben Vincze László fideszes-kisgazda országgyűlési képviselő mellett maximálisan együtt tudott működni a szocialista parlamenti babérokra törő, majd 2006-ban listán az országgyűlésbe jutó Bedő Tamás csongrádi szocialista polgármester is.

A második Orbán-kormányban a külgazdasági államtitkári pozíciót bízták Becseyre, aki rengeteget dolgozott, de a liberális körökben észrevehetően nem találta a helyét. Ennek ellenére sikerre vitte az Opel- és az Audi-beruházást. Sőt, az augusztus elején már Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciója által is bírált Matolcsy György miniszteri tevékenysége idején a hazai gazdasági életnek egy területe maradt sikeres, éppenséggel az export. A Magyar Hírlap információi szerint Becseytől most úgy válik meg a nemzetgazdasági miniszter, hogy az államtitkári megbízatással együtt a teljes államtitkárságot felszámolja. Az értesülést Becsey ma részletesebben nem kommentálta, nyilatkozataiban még arra sem tért ki, hogy a későbbiekben milyen pozíciót tölthet be.

Az államtitkár távozásáról a Csongrád térségi országgyűlési képviselő, Vincze László már korábban értesült. A fideszes honatya szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta: abban bízik, hogy Becsey Zsolt a tudásához és a képességeihez méltó pozícióba kerül. A negyedik ciklusos egyéni körzeti képviselő szerint még az is elképzelhető, hogy a kiváló szakember egy új feladat ellátása során Csongrád és térsége, valamint a választókerület és a térség gazdasági ügyeit a későbbiekben jobban tudja majd segíteni, mint azt eddig Matolcsy mellett tehette.

A megye névadó városának fideszes polgármestere, Kőrösi Tibor érdeklődésünkre röviden csak annyit mondott, hogy a kormányból néhányan eddig is rendszeresen segítették a város ügyeinek előre haladását, közöttük volt Becsey Zsolt is, többek között ezért is sajnálja a történteket.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés