2023. szeptember 30., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jeromos nevű olvasóinkat.  Holnap Malvin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óvodás "népvándorlás" az iskolakrízis előtt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. június 2.

Csongrád - Amikor a ’80-as években a csongrádi Széchenyi iskolában még sporttagozatos osztály működött, az akkor még makulátlan hírű külvárosi iskolába járt Pap Gabriella, aki a Fidesz csongrádi helyi elnöke, a város társadalmi megbízatású alpolgármestere, s a megyei közgyűlés meghatározó tagja. A május 31-i rendkívüli helyi képviselő-testületi ülésen ő sem támogatta, hogy az egykori iskolájában idén is induljon legalább egy első osztály.

 

A Gróf Széchenyi István Általános Iskola és Diákotthon a fénykorában annyira népszerű volt, hogy – a Széchenyi úti szárny kibővítését megelőzően – az alsó tagozatban még délelőtti és délutáni megosztásban tanítottak. A félezer feletti létszám mára jelentősen megcsappant, de e tendencia feltehetően nem csak a gyermeklétszám folyamatos csökkenésének tudható be.

A folyamatok okairól Pap Gabriella alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt két évtizedben a Széchenyi fokozatosan elvesztette azokat a speciális előnyeit, ami miatt akár a város másik végéből is oda szerettek járni a gyermekek. Az előítéletek, a kialakult negatív közvélekedés szerinte szintén hozzájárulhatott ahhoz, hogy a szülők ebbe az iskolába most nem szívesen íratták be a gyermekeiket.


Fotó: Huszka Vivien

Felvetésünkre, miszerint a május 31-i rendkívüli ülésen felszólaló cigány kisebbségi önkormányzati elnök elmondta, hogy a Széchenyiben jól érzik magukat a roma gyermekek, s egykor, hasonlóképpen alakult ez az elnéptelenedett Síp utcai iskolában is, az alpolgármester kifejtette: nem lehet összemosni a hátrányos helyzetű gyermekek és a cigány származású fiatalok számaránya, valamint az iskola általános megítélése miatt kialakult problémákat. Pap Gabriella ugyanakkor elismerte, a korábban megszűnt Síp utcai iskola körzetéből a roma származású gyermekek jobbára a Széchenyi körzetébe kerültek, s a szülők oda is íratták be őket.

Jóllehet, szabad iskolaválasztás érvényesülhetett Csongrádon, ám a szülők idén mégis úgy vélték, akkor látják biztosnak a gyermek egy adott iskolába íratását, ha lakhely szerint is oda tartoznak, ezért a beiratkozási időszakban a Széchenyi iskola körzetéből több gyermeket ideiglenes lakcímre átjelentettek a szülők más iskola körzetébe. Ezen óvodás „népvándorlással” kapcsolatos értesüléseinket az alpolgármester megerősítette, de – mint mondta – erre már csak a beiratkozási időszakot követően figyelhettek fel. Mivel már a költségvetés elfogadásakor döntés született, hogy a városban hét első osztály indulhat, a képviselő-testület kész tények elé került, amikor kiderült, a Piroskavárosiban kettő osztály indítására elegendő elsős iratkozott be, a Széchenyiben viszont az oda jelentkezett tizenegy fővel nem lehet államilag megfelelően finanszíroztatható osztályt indítani.

Érdeklődésünkre, miszerint a beiratkozási időszakban kialakult „krízishelyzet” felismerésekor a Széchenyi iskola részéről bárki megkereste-e az egykori tanítványt, Pap Gabriellát, aki pártelnökként és alpolgármesterként is befolyásos embernek számít Csongrádon, az alpolgármester egyértelmű nemmel válaszolt.

A testület május 31-én ugyan kizárólag a 2011/2012-es tanévre vonatkozóan hozta meg a döntését, ám ez több önkormányzati képviselő szerint is előrevetíti a Széchenyi későbbi bezárását. A tavaly befejezett felújítás során vállalt legalább öt éves működtetés azonban még nyitott lehetőségeket jelenthet, éppen ezért Pap Gabriella szerint már az ez évi, várhatóan november végére elkészülő költségvetési koncepció elfogadása idejére el kell készíteni azt a hosszú távú helyi oktatási intézményrendszerre vonatkozó tervet, amely a szülők és a pedagógusok számára is egyértelművé teszi, miként formálódik tovább a csongrádi intézményi struktúra. S mivel e terv még teljesen nyitott, abba a későbbiekben sokféle elképzelés beleférhet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés