2020. június 05., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Fatime és Fatima nevű olvasóinkat.  Holnap Norbert és Cintia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendbe tették a szőlőhegyi búcsújáró helyet

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 10.

Szüretre rendbe tetették a szőlőhegyi Szent Orbán-szobor környékét. A társadalmi akciót Nagypál Sándor önkormányzati képviselő szervezte. A munkába a Városellátó Intézmény szakemberei mellett – társadalmi munkában – polgárőrök is bekapcsolódtak. A csapatot Ungerbauer György családi vállalkozása két alkalmazottal erősítette.

Egykor közismert alföldi búcsújáróhelynek számított az Urbán út (Dehere dűlő) és a Bacsa dűlő kereszteződésénél lévő kereszt, s a mellette álló, Szent Orbán pápát ábrázoló szobor. A mostanság épp elsorvadó, ám az írásos emlékek szerint Csongrád környékén legalább ezer évet már megélt szőlő- és borkultúra a babonáival áttételesen a vallási életre is kihatott. Egy alkalommal a szőlősgazdák letörték a szobor egyik kezét, más alkalommal pedig venyigekévét kötöttek a hátára, majd azt meg is gyújtották. Előbbire egy erőteljes jégverés, utóbbira egy késő tavaszi komoly fagy miatt vetemedtek az elkeseredett, s a szőlőtermésük jelentős részét elvesztő termelők. Szent Orbán pápa ugyanis Csongrád paraszti világában nem csupán a szőlőtermelők védőszentjének, hanem annál némiképp többnek számított. A szobrához Szent Orbán napján mindig hálával járultak, ha viszont úgy látták, hogy nem nyújtott segítséget, jelképesen, avagy tettleg is „megregulázták”.

Az újjáélesztett búcsújárás a választási ciklusokon átívelő, általános csongrádi városvezetői bárgyú hanyagság miatt az elmúlt három évben már csak azért nem szűnt meg, mert néhány egyházi aktivista, valamint az épp Csongrádon szolgálatot teljesítő plébános fontosnak tartotta a hagyomány folytatását. A szobor környékét a szertartás napjára nagyjából mindig rendbe tették. Az utóbbi években a nemtörődömség abban is megtestesült, hogy az önkormányzati vezetők közül szinte senkit sem érdekelt a búcsú, idén már csak a területi önkormányzati képviselő, Gyovai Gáspár alpolgármester vett részt a szertartáson. Az elmúlt években a területi borrend és a hegyközség sem volt már annyira látványosan az ügy mellett, mint a hagyomány újjáélesztésének idején.

A szőlőhegyen született és nevelkedett Nagypál Sándor önkormányzati képviselő – feltehetően a szűkebb szülőföldje iránti tiszteletből, s meglehet, vezeklésképpen is – a napokban társadalmi akciót szervezett. Az egynapos munkába az alpolgármester közreműködésével egy erőgéppel és néhány munkatársával bekapcsolódott a Csongrádi Városellátó Intézmény. A helyszínen járt Kőrösi Tibor polgármester is, aki az ügy érdekében a szükséges feltételek önkormányzati hátterének megteremtését vállalta. A Csongrádi Hegyközség elnöke, Ungerbauer György a családi gazdaságuk két alkalmazottja révén vette ki a részét a munkákból, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület nyolc tagja pedig – az egyesületi vezetőkkel együtt – társadalmi munkában vágta a gazt és a cserjét, valamint igazgatta a betonlapokat.

A búcsúi szertartásokat ezentúl megfelelő helyen, egy betonelemekkel lefedett területen lehet majd tartani. Az elemek semmibe sem kerültek, azokat egy külterületi csapadékvíz-elvezető csatorna felújítása után a bezúzástól mentették meg. A szobor környéke – a jórészt futóhomok altalaj ellenére – ezentúl már száraz időszakban is megközelíthető. A dűlőút szobor előtti és melletti szakaszát megerősítették, átlagos teljesítményű és felépítésű személygépkocsikkal is járhatóvá tették.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés