2024. március 19., kedd.       Köszöntjük névnapjukon József és Bánk nevű olvasóinkat.  Holnap Klaudia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kendőzetlenül – Bedő Tamás mindenről kitálal?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Szeptember 18.

Ugyan a hivatalos közösségi oldalán csak azt szellőztette meg Bedő Tamás polgármesterjelölt, hogy elmondja, kik döntenek valójában egy város ügyeiről és sorsáról, szerkesztőségünk azonban úgy értesült, immár elhatározta: kipakol az utóbbi négy ciklus azon döntéseiről is, amibe épp azok vitték bele őt, akik most az akkori döntéseket mind a nyakába próbálják varrni. A meglepetések között elhangozhat az is, Kőrösi Tiborral miként találkoztak hatszemközt, szigorúan zártkörű megbeszéléseken, s ő maga – miután lemondott a helyi képviselői mandátumáról – hogyan ajánlotta fel utóda számára a segítségét. Sőt, arról is beszélhet, hogy miként is zajlott az önkormányzatok mesterséges eladósítása, hogyan érkezett „fentről” az ukáz, hogy „csak bátran vegyétek fel a hiteleket, mert amikor mi jövünk, az önkormányzatoktól átvállaljuk az összes adósságot”.

Megelégelte a személyét érintő pocskondiázást Bedő Tamás polgármesterjelölt, ezért az első kampányidőszaki lakossági fórumán olyan információk is elhangozhatnak, amitől még a meredekebb összeesküvés-elméletek gyártóinak a szemei is elkerekedhetnek. A most függetlenként induló – vagyis minden értelmes politikai és civil erővel együttműködésre törekvő aspiráns – érdeklődésünkre semmi konkrétumot nem kívánt előzetesen elárulni, szerkesztőségünk úgy tudja, hogy a bizalmasai körében arról beszélt, hogy elege lett a leköszönő városvezetés nyílt, arcátlan hazudozásából, ezért „most aztán kinyitja a száját”.

Úgy tudjuk, Bedő Tamás a négyéves városgazdasági bizottsági elnöki, majd nyolcéves polgármesteri tevékenysége idején rengeteg tárgyalást folytatott olyan személyekkel, akikkel még a találkozása is hihetetlennek tűnhet. Ugyancsak érdekes körítést jelenthet a 2006. és 2010. közötti időszak, amikor is az erősen jobbra húzó, Kurucz Ferenc vezette Összefogás Csongrádért Egyesületi frakció, valamint a Vincze László országgyűlési képviselő által koordinált, Pap Gabriella által irányított Fidesz-képviselőcsoport alkotta a testületi többséget, így nélkülük még egy-egy ülés napirendjét sem lehetett volna elfogadni. A költségvetésről, hitelfelvételről, beruházásokról szintén többségi jobboldali szavazattal születtek a határozatok. Bedő Tamásnál éppen ezért „szakadt el a cérna”, amikor most úton útfélen azt olvashatja és hallhatja, hogy egymaga döntött el mindent. A legérdekesebb lehet a hitelek felvétele, különösképpen a svájci frank alapú hitelé, amelyet négy éve folyamatosan a fejére olvasnak, noha az ötlet – mint olyan sok fideszes vezetésű önkormányzat esetében – nem balról jött, mégis „fentről” érkezett. Ha Bedő Tamás e témáról is kendőzetlenül beszél, vagyis tényleg „kinyitja a száját”, az ellene felhozott vádak sara az azokat megfogalmazók fejére hullhat vissza.

Tény, hogy a kormány az önkormányzatoktól valóban „elvitte az adósságot”, s az is kétségtelen, hogy azok az önkormányzatok jártak legrosszabbul, amelyek feszes gazdálkodást folytattak. A spórolós települések részére ugyanis maradt a kompenzációs ígéretek sora. Holott, ha például Csanyteleken is hitelt hitelre halmoztak volna, s abból megépítették volna például a teljes csatornarendszert, most attól a hitelállománytól is megszabadulhattak volna, s – mint oly sok település esetében – az adófizetők pénzéből a csanyiak egyik legnagyobb közös problémája egy csapásra megoldódott volna.

Az előző választási ciklusban – úgy tudjuk – Csongrádon többször is elhangzottak biztatások az alkalmazottnál „sokkal meredekebb” hitelfelvételekre, csakhogy erről manapság épp azok mondanak bírálatokat, akik anno nagyon is biztatón szóltak. Ezekről az eseményekről vélhetően Bedő Tamás mindent tud, a bizonyítékok is rendelkezésére állnak, mégis nagy kérdés, hogy a péntek esti fórumán mit mond el a kisebb-nagyobb, mindig zártkörűen tartott megbeszélésekről.

Az is érdekes lesz, ha Bedő Tamás – mint arról bizalmasi körben már nyíltan beszélt – elmondja, hogy miként találkoztak, s miről tárgyaltak 2011-ben hatszemközt Kőrösi Tibor polgármesterrel. A találkozó tényét érdeklődésünkre megerősítette Molnár József volt tanácselnök, a város korábbi kétciklusos polgármestere is, annál is inkább, mert a találkozókat mindig az ő családi házába szervezték. A most épp a házassága ötvenéves évfordulója alkalmából pótnászúton tartózkodó expolitikus egyelőre csak annyit mondott, hogy hajlandó részletesen beszélni mindarról, ami következtében a jelenlegi városvezetés még a „bölcsek tanácsát” is megalakította. E látszattestület ürügyén ugyanis a diktatórikus pártfegyelemtől rettegő helyi vezérek is gond nélkül találkozhattak például vele. Molnár József mindehhez hozzátette, hogy kezdetben jól alakult a kölcsönös együttműködés, hiszen a város érdekében kívántak tenni, dolgozni. Azonban alig telt el egy év, Molnár József azt tapasztalta, hogy a közösségi érdekek elé kerültek a személyes ambíciók. Amikor a városvezetés a logikátlan döntéseket – hatalmi arroganciával – sorra hozta meg, az együttműködés szinte egyik pillanatról a másikra megszűnt. A „bölcsek tanácsa” azóta jelképesen létezik, bár a város hivatalos honlapján még mindig megtalálható e testületről az alapinformáció.

Természetesen akkor lenne igazán izgalmas a fórum, ha jelen lenne legalább egy-két érintett helyi politikus – például az alpolgármesteri tisztségéből családostul tizenkét éve kiválóan megélő Gyovai Gáspár, vagy a fürdőfejlesztési alpolgármesterként négy éve folyamatosan új fürdőt ígérgető, s közben alkalmi megbízások alapján, külön fizetésért az önkormányzatnak jogi tanácsokat is adó Pap Gabriella –, hiszen megerősíthetnék, vagy rögtön cáfolhatnák Bedő Tamást. Természetesen erre vajmi kevés az esély, ettől függetlenül a volt Kiosz székházban péntek este 6 órakor kezdődő fórum még eléggé érdekes lehet – főként, ha Bedő Tamás végre „kinyitja a száját”, s a közelmúltról valóban kendőzetlenül kitálal.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés