2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közpénzből kampánybolt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Szeptember 13.

A helyhatósági választások előtt pontosan egy hónappal nyitotta meg a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Piroskavárosi Nonprofit Kft. a csongrádi szociális boltot. Az üzlet az első két napon szinte „ingyenboltként” működött. Az önkormányzat leköszönő vezetése ugyanis – megválasztásuk után közel négy év elteltével – épp a választások előtt gondolta elsőként úgy, hogy ötezer forint névértékű, a helyi önkormányzat által kibocsátott vásárlási utalványokat juttat el bizonyos rászoruló személyekhez. Ezeket a nevesincs utalványokat csak az új „ingyenboltban” lehetett beváltani, ahol így szeptember 12-én nyitástól zárásig komoly tumultus alakult ki. Az üzlet mostani létesítése okának titkát minden, gondolkodásra legalább minimálisan képes személy könnyedén meg tudja fejteni, a választások előtti harmincadik nap oka azonban már sokaknak adhat némi fejtörést. A trükk csodás, s fifikás gondolkodásra vall, mivel a következő önkormányzati vezetés számára már a választások után garantál rögvest több tízmillió forint azonnali, nem várt kiadást.

A Piroskavárosi Szociális és Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft. szeptember 12-én, pontosan harminc nappal az önkormányzati választások előtt nyitotta meg a helyi szociális boltot. A szándék első blikkre szépnek tűnhet, még annak ellenére is, hogy más településeken zömében mind megbuktak a hasonló kezdeményezések. A pénztelenséggel küzdő csongrádi nonprofit cégek közül egyébként helyben másikra rá sem lehetett volna srófolni e feladatot, mint a piroskavárosira. Az ötlet – a politikai fifikássága miatt – igazán nagyszerű, a leköszönő városvezetés tagjai közül eleddig a legszuperebbül kivitelezett simlis terv, melynek titkát még az üzleti és politikai gyakorlattal rendelkezőknek is nehéz volt megfejteni. Természetesen az egetverő disznóságnak tűnő, parasztvakító próbálkozás hátterére sikerült lehetséges, igencsak valószínűnek tűnő verziót találni.

A posta melletti, Erkel Ferenc utcai üzlethelyiségben legutóbb tavaly nyárig működött egy élelmiszerbolt jellegű vegyeskereskedés, melynek üzemeltetője tavaly tavasszal kezdeményezte, hogy a közel havi száznegyvenezer forint bérleti díjat legalább nyolcvan-kilencvenezer forintra mérsékelje az önkormányzat, mondván, ilyen sok pénzt Csongrádon egy ekkora bolttal képtelenség kitermelni. A vállalkozónak a leköszönő városvezetés beintett egy nagy nemet, ezért az üzlet bezárt, majd kisvártatva újranyílt Piroskavárosban, de ott már – magántulajdonú új hely bérbevétele miatt – egy helyi ingatlantulajdonos vállalkozó számára termel bevételt az üzlet bérleti díja. Az önkormányzat e beintés miatt bő egymillió forintot vesztett, hiszen ha csak havi nyolcvanezer forinttal is megelégedtek volna, az üzlethelyiség nem állt volna eddig üresen. A díjkiesés most tovább növekszik, hiszen a szociális bolt sem termel bérleti díjbevételt. Sőt, viszi a pénzt, olyan mértékben, amire talán még példa sem volt eleddig Csongrádon.

A választások előtti harmincadik nap kiválasztásának egyetlen gazdasági oka lehetett: a beszállítói számlákat legkésőbb harminc napra kell kifizetni, vagyis az üzletbe vitt áruk után harminc nap múlva már fizetni kell, ellenkező esetben a beszállító akár bankszámlát zároltathat, vagy inkasszót is elrendeltethet. Ez utóbbi két lépés megbénítaná az idősek bentlakásos ellátó otthonát is működtető céget, így a tulajdonos önkormányzatnak ilyen esetben azonnal helyt kellene állnia. Csakhogy, október 12-én, vasárnap választás lesz, 13-án, hétfőn pedig már az új városvezetés szembesülhet a derült égből a nyakukba szakadó kiadásokkal.

A leköszönő városvezetés által az utolsó képviselő-testületi ülésen megszavazott Csongrád kártya havi maximum kétezer forint kedvezménykeretig – kizárólag a szociális boltban – igénybe vehető, s vásárlásonként legfeljebb tíz százalék árcsökkentés érhető el vele. A szerkesztőségünket tájékoztató vásárlók szerint ez eléggé érdekes kedvezmény, hiszen az üzletben bizonyos termékcsoportokat méregdrágán árulnak, viszont egyes cikkek – gagyi üdítők, valamint az alapvető élelmiszerfélének tekinthető néhány zöldségféle – szinte ugyanannyiba kerül, mint helyi multinacionális áruházakban, vagy az őstermelőknél. Csakhogy, az igazi trükk nem is e téren keresendő.

Az önkormányzat ugyanis épp a választások előtt kibocsátott rengeteg, egyenként ötezer forint névértékű vásárlási utalványt, melyet kizárólag ebben a szociális boltban lehet beváltani. Mivel eszerint mégiscsak létezik még a Pap Gabriella nevével fémjelzett, magát jobboldalinak mondó csoportban csavaros észjárású ember, őt ezek után narancsuralmi dicséret illetheti, hiszen kiválóan kitalálta, hogy a jelenlegi önkormányzati vezetés idején ez a kampányszagú költekezés egyetlen fillérbe sem kerül. Beszállítói áruhitelt ugyanis még a legtöbb kereskedelmi és gyártó cég ad olyan nonprofit cégeknek, melyek kizárólag önkormányzati tulajdonúak. Vagyis nem véletlen, hogy a nyitás utáni tumultusban vásárlók forint, vagy bankkártya helyett szinte csak „önkormányzati nyomtatón készült pénzhelyettesítő eszközzel” vásárolgattak.

Az ötezer forint összértékű árura cserélhető festékes papírdarabok kibocsátása minimális költséggel járt. Vélhetően a beszállított termékek zömét sem kellett még kifizetni. Az üzlet berendezésének és belső tereinek kialakítására a Bedő Tamás volt polgármester által vezetett LEADER egyesülettől közel ötmillió forint uniós támogatást nyertek, így szinte csak a nonprofit cég munkatársainak erőfeszítésére volt szükség.

Az üzlet további működtetésével kapcsolatban az általunk megkérdezett vásárlók nem voltak derűlátók. Mivel Csongrádon nagymérvű már az illiberális demokrácia, alig találtunk személyt, aki a nevét is felvállalva mondott volna véleményt. A családjával a Széchy Mária utcában élő Kovács József azonban nem tart attól, hogy tőle és családjától még bármit is elvehetnének. Ő nyíltan elmondta, hogy legközelebb csak akkor tér be az üzletbe, ha ismét kap önkormányzati utalványt, s megint ingyen tud vásárolni. Szerinte bizonyos termékek esetében – többek között cukor, felvágottak, tésztafélék – sokkal drágább az üzlet, mint bármely más csongrádi bolt. Említett egy bizonyos cég által készített lángolt kolbászt, amely az egyik, a lakásához közel lévő üzletben közel a felébe kerül, mint a szociális boltban, a kenyér árával viszont elégedett volt, hiszen az szinte ugyanannyiba került, mintha máshol vette volna meg.

Érdeklődésünkre Kovács József, s még sok-sok vásárló elmondta, hogy a nyitási napon nagyon meleg és teljesen levegőtlen volt az üzlet, mert – a dolgozók elmondása szerint – klímára már nem telt. A nyitónap délutánján azonban arra lettünk figyelmesek, hogy nem szellőztetőt, hanem egy ipari teljesítményű klímaberendezést szerel a boltban egy vidéki vállalkozás munkatársa. A máig a hazai lég- és klímatechnika fellegvárának számító Csongrádon ugyanis bizonyára a leköszönő önkormányzati vezetés nem lelt megfelelő ajánlatra, ezért egy, az internetes oldalán is cégmegjelölés nélkül, csak telefonszámmal, cím nélkül fellelhető vállalkozással szereltette fel a klímát. Ha persze a megbízott klímás vállalkozás is bevállalta a harmincnapos fizetési garanciát, a döntés teljesen érthető, hiszen még ezt a legalább félmillió forintot is az új önkormányzati vezetésnek kell majd valamiből kigazdálkodnia. Csakúgy, mint a hat bolti dolgozó járulékait (fizetésüket jó esetben pályázati támogatásból tudják fedezni), továbbá a rezsiköltséget, ami – a klímát, a hűtőgépeket is figyelembe véve – havonta százezres nagyságrendű lesz. Ráadásul az új városvezetésnek valamit kezdenie is kell majd ezzel a várható csődtömeggel, ami nem lesz egyszerű, hiszen a megszüntetése, átalakítása sem lehet sétagalopp, mivel a pályázati pénzt szándékosan épp erre a módozatra használták fel.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés