2024. július 27., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Olga és Liliána nevű olvasóinkat.  Holnap Szabolcs és Alina napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó katolikus tanévnyitó

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Szeptember 1.

A helyi katolikus általános iskolában több ok miatt is rendhagyó volt a tanévnyitó. A plébános-ügy miatt a tanévnyitó szentmisét az iskola szomszédságában lévő „nagytemplom” helyett a távoli „kistemplomban” tartották, ahol az új csongrádi plébános celebrálta a szertartást. Topsi Bálint atya a szentmise után meglepetésprogramot szervezett a résztvevőknek, amely során kiderült, hogy az új plébános az egyházi kommunikációban – az eddigiekben tapasztalthoz képest – minden bizonnyal teljesen más, emberbaráti stílust kíván meghonosítani. Mindeközben több szülőt váratlanul ért egy hír, ami szerint az iskola hirtelen megvált egy tanárától.

A következő hetekben várhatóan rendeződő csongrádi plébános-ügy miatt – melyről korábban már több alkalommal beszámoltunk – egy ideig még a Szent József templomhoz tartozik a városközponti Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola. Noha az intézménytől pár lépésre található a Nagyboldogasszony templom, mégsem oda járnak a diákok, ott ugyanis még mindig az iskolától az egyházi vezetés által is távoltartandónak ítélt plébános „uralkodik”. A Kiss-Rigó László megyéspüspök által augusztus elején a Nagyboldogasszony plébániára helyezett, majd két héttel később a Szent József plébániára áthelyezett Topsi Bálint plébános a vasárnapi tanévnyitó szentmisét éppúgy zsúfolásig megtelt templomban tarthatta, mint az azt megelőző reggeli szentmisét. (Mindeközben a Nagyboldogasszony templom a vasárnapi szentmiséken is kong az ürességtől – a szerk)

Fotók: Révész Gábor

A tanévnyitót – tudomásunk szerint – némiképp beárnyékolta, hogy épp a tanévkezdés előtt vált meg az iskola egy tanárától. Információink szerint e személyi döntés szoros kapcsolatban áll a csongrádi plébános-ügy hátterével. Mivel privát szférát is érintő az ügy, az érintett személyiségi jogainak tiszteletben tartása miatt e témát nem taglaljuk mélyebben.

Úgy tudjuk, a katolikus iskolából néhány szülő az utolsó pillanatban átíratta gyermekét állami iskolába, ők többnyire a püspöki döntést önhatalmúan felülbíráló Laczkó István támogatói köréhez tartoznak. Az áthelyezés miatt egy komoly szóbeli fenyegetés is elhangzott, amely várhatóan máris tovább bővítette a csongrádi egyházi ügy – valahol már hónapokkal ezelőtt megnyitott – aktáját.

A katolikus iskolával az egyházi kapcsolatokat tartó, s ekképpen az intézmény felügyeletét is ellátó Topsi Bálint a tanévnyitó után meglepetésprogramot szervezett, melyről a diákok, a szülők és a tanárok is csak a templomból kilépve értesültek. A gólyalábas ficzerét a négy évvel ezelőtt felújított Piroska János téri parkban tartották. Mint Juhász István alábbi felvételén jól látható, a vidám, mozgalmas interaktív előadás hatalmas sikert aratott.

A csongrádi katolikus iskola hétfő reggel tartott intézményi évkezdő ünnepségéről itt látható képes összefoglaló.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés