2020. május 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fesztiváli tapasztalatok - jövőre kicsit másként?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 2.

Befejeződött a Csongrádi Fúvószenekar karnagya által öt évvel ezelőtt megálmodott, a zenekari tagok közreműködése révén immár negyedik alkalommal megszervezett Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivál. A résztvevők a szállásdíjat és az ellátásuk java részét maguk fizették, így a legszebb Tisza-parti kisvárosban három napig előfordult fizetőképes idegenforgalom.

A Csongrádi Fúvószenekar, valamint az együttes mellett működő Csongrádi Fúvószenekari Egyesület tagjai idén is a hasonló európai és ázsiai fesztiválokon szerzett tapasztalataik alapján szervezték meg a Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivált. Az persze Kelet-Ukrajna oroszok által lakott térségeiben se fordulhatott volna elő, hogy egy előre prognosztizált kiadós eső ellenére mesterségesen bevételi forrást biztosítanak egy látványkonyhával felvonuló „pályaudvari büfé” üzemeltetője számára. Pénteken is megmutatkozott, hogy a csongrádiak nem véletlenül élnek Mária városában, így a kettős csapadékzóna Csongrád feletti ütközése nem okozott komolyabb vihart, a templomtorony és a Szent István-szobor egyetlen villámot sem vonzott le az égből, így a szobor elé telepített sörsátor (melynek az elhelyezése önmagában egy nonszensz – a szerk.) alá menekülő mintegy száz kitartó érdeklődő még élvezhette is a nemzetközi produkciósort.

A negyedik nekirugaszkodás ellenére még mindig maradt „néhány csiszolandó hely a gyémánton”. Egy csongrádi többgyermekes, s talpraesettsége mellett igen csinos anyukától például megtudtuk, hogy számukra leginkább azért volt furcsa a fesztivál, mert az utolsó pillanatban kiadott programplakát ellenére sem lehetett tudni, mikor és kik lépnek fel. A gyerkőcök viszont kifejezetten imádták a felvonulást, amely szerencsére mindhárom napon mentes volt az időjárás viszontagságaitól. Egy ifjú pár viszont azon tanakodott, miért kell a színpad mellé telepíteni egy büfét, amely nemcsak randa, hanem a reflektoros megvilágítás miatt az est beállta után erőteljesen zavaró is. Szerintük a szerencsésebb történelmi fejlődésű városokban ezt úgy oldják meg, hogy a büfé közvetlenül a nézők számára kialakított területen működik, így aki egy italt vagy egy kis ételt óhajt vásárolni, nem válik főszereplővé, ha a söntéshez járul.

A fesztivál „atyja”, a fúvószenekar karnagya, Kováts Attila a szombati és a vasárnapi érdeklődés alapján kifejezetten jónak minősítette a rendezvényt. A pénteki körülményeket viszont ő sem tartotta szerencsésnek. Szerinte a most tapasztalt gondok ellenére elkerülhetetlen a kulturális szervezőmunkát is felvállaló nonprofit kft. bevonása, hiszen jelenleg a városban kizárólag ők rendelkeznek olyan apparátussal, amelyet a város hatékonyan be tud vonni a fesztivál lebonyolításába. Ebből azonban az is adódik, hogy a helyszín és a körülmények megteremtése a társszervező feladata és felelőssége.

A fesztivál gazdasági hátteréről Kováts Attila elárulta: az érkezett csoportok a szállásdíjukat és – a fellépés utáni egy vacsora kivételével – az ellátásukat is maguk fizették, vagyis e fesztivál nemcsak változatos hétvégi programot, hanem idegenforgalmi bevételt is eredményezett. Mint megtudtuk, a fesztivál fellépőinek elhelyezése olyannyira felfuttatta a szálláshelyek forgalmát, hogy akadt olyan csoport, amelyet – bár minden csongrádi kollégiumi férőhelyet is kihasználtak – kényszerűségből Kiskunfélegyházán kellett elszállásolni. Mindemellett a zenekar tagjai is bőven kivették a részüket a háttérmunkából, sőt, egyes vendégek több napon át a zenekar tagjainál laktak. Mindemellett a fesztivál idején idén is mindig volt két-három középiskolás fiatal a csoportokkal, akik önként vállalt idegenvezetéssel segítették a tájékozódásukat. Ebből a kialakított közvetlen kapcsolatból is adódóan Kováts Attila szerint egyre több olyan vendég érkezik a későbbiekben Csongrádra, akik – a fesztivál idején szerzett kedvező tapasztalatok alapján – magukkal hozzák majd a családtagjaikat, ismerőseiket is.

A fesztivál idején egyébként a testvérvárosi kapcsolatokat is ápolták. Az óbecsei fellépők mellett Csongrádon járt Bełchatów delegációja is. A csongrádi hivatalos önkormányzati honlap (ahol a lengyel várost egyszerűen Belchatownak írják – a szerk.) tudósításában látható képek alapján megállapítható, hogy Grzegorz Grzyczka alpolgármesternek jóval több a haja, mint Kőrösi Tibor polgármesternek, viszont nincs olyan hetyke bajsza, mint Gyovai Gáspár alpolgármesternek. A közös pezsgőzésről közölt kép mellesleg egyértelműen bizonyítja, hogy sokkal szerencsésebbek vagyunk, ha Pap Gabriella alpolgármester miniszoknyát visel, mintha ő hordaná az önkormányzatnál a nadrágot.

Fotók: Huszka Vivien

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés