2024. május 05., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Györgyi nevű olvasóinkat.  Holnap Ivett és Frida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kampánymajré – Máris törvényt sértett a Fidesz

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 21.

El sem kezdődött a kétharmados fideszes parlamenti többség által tavaly elfogadott törvényben egyértelműen szabályozott hivatalos kampányidőszak, a Fidesz helyi szervezete máris törvényt sértett. A cselekmény körülményeit Csongrád Város Helyi Választási Bizottsága augusztus 21-én részletesen vizsgálta. A grémium a határozatában a Pap Gabriella alpolgármester nevével fémjelzett pártszervezetet eltiltotta a választási kampány szabályainak további megsértésétől. A szórólapok ettől függetlenül már múlt pénteken és szombaton eljutottak a város postaládáiba. Ráadásul, a törvény szerint a határozat ellen három napon belül még akár fellebbezést is be lehet nyújtani, ami persze olaj lehet e szégyenteljesen füstölgő tűzkezdeményre.

Két politikai szervezet – a Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) –, továbbá egy csongrádi lakos, Nyilas Pál nyújtott be hétfőn Csongrád Város Helyi Választási Bizottságához a választási kampányidőszak megsértése miatt beadványt. Mindannyian azt sérelmezték, hogy a Fidesz helyi szervezete a választási szórólapjait már augusztus 15-én és 16-án eljuttatta a város valamennyi választókörzetének legtöbb postaládájába, noha a törvény szerint erre leghamarabb augusztus 23-án lett volna lehetőségük.

Az alpolgármesteri tisztség mellett az önkormányzat részére alkalmi szerződések alapján jogi tanácsokat is adó Pap Gabriella, a Fidesz helyi elnöke a bizottság csütörtök délelőtti ülésére egy újságcikkel érkezett, s az abban megjelent, egy sajtófőnök által megfogalmazott véleményre hivatkozva bizonygatta, hogy a Fidesz Csongrádon nem is sértett törvényt. Az MSZP helyi elnöke, Havasi Jánosné, valamint a Jobbik helyi elnöke, Laczkó Zsolt ezt látva és hallva egyaránt felháborítónak tartotta, hogy a fideszes országgyűlési képviselők által 2013-ban megszavazott választási törvény új szövege, valamint a Fidesz részéről javasolt és megválasztott köztársasági elnök, Áder János által kihirdetett helyhatósági választási időpont annyira nem zavarja a városban ügyvédi irodát is fenntartó Pap Gabriella jogászt, hogy a törvény helyett képes egy újságcikkre hivatkozni. Laczkó Zsolt mindemellett felháborítónak nevezte, hogy a Fidesz még az általa kreált és elfogadott törvények betartására is képtelen. A tanácskozás végén már Pap Gabriella is elismerte a törvénysértést, de a szándékosságot határozottan tagadta. Havasi Jánosné szerint a fideszes pártelnök ezen álláspontja nemhogy enyhítő, hanem inkább súlyosbító körülménynek tekintendő, annál is inkább, hiszen azt egy jogvégzett, tapasztalt, a helyi képviselő-testületben és a megyei közgyűlésben is jogi- és ügyrendi bizottságot vezető politikus fogalmazza meg. Az ellenzéki pártvezetők véleményéhez jórészt csatlakozott a magánszemélyként bejelentést tevő Nyilas Pál is, aki – információink szerint – annyira elégedetlen a jelenlegi városvezetés tevékenységével, hogy az októberi helyhatósági választáson képviselőjelöltként is indulni kíván.

A helyi választási bizottság csütörtök késő délután küldte meg a határozatát az érintetteknek, majd az alábbi dokumentum nyomtatott változatát a városháza hivatalos hirdetőtábláján is kifüggesztették:

(A határozat egyes oldalai – a képre kattintva, felugró ablakban – nagyítva is megtekinthetők.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés