2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Atyavilág – Két plébános, nulla megoldás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 19.

Kizárólag kívülről szemlélve az eseményeket, a csongrádi plébános-ügy megoldása most épp úgy néz ki, mint egy gordiuszi csomó, amire rákötöttek még egy csomót. Focinyelven bemutatva e helyzetet, a szituáció leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor egy középkategóriás futballkapus a döntetlenre álló mérkőzés hosszabbításának utolsó percében kirúgáshoz jut, majd a saját üres kapujába egy hatalmas öngólt lőve dönti el a meccs sorsát. Ennél azonban a csongrádi plébános-ügy sokkal bonyolultabb, ám az érintettek közül a háttérről senki nem beszél, a püspök a sajtószóvivőjén keresztül is csak félmondatnyi információkat ad. Tény: az augusztus 19-i esti helyzet szerint Csongrádnak immár két teljes körűen működő plébánián egy-egy plébánosa és – az egyik plébánián – egy káplánja van. Információink szerint ugyanis a Laczkó Istvánt érintő elmúlt heti felfüggesztő határozat nem érvényes (kedden bizonyos körökben már ama irat létét is tagadták), így a püspöki áthelyezési rendelkezésre egy nagy nemet intő plébános mégiscsak maradhat Csongrádon, de már csak egy plébánia tartozik hozzá. Hétfőn a püspök a korábban alárendeltként működő Szent József plébánia plébánosává nevezte ki Topsi Bálintot, akit korábban a Nagyboldoasszony plébániára vezényelt. A káplán, Arany Gábor is a piroskavárosi plébános mellett teljesít szolgálatot. A szerdai kenyérszentelés kedd este még nyitott kérdés volt, a helyi katolikus iskoláé viszont még hétfőn meglepő megoldást nyert.

Mint az elmúlt hetekben több alkalommal megírtuk, a püspöki áthelyezési határozatra nagy nemet intő Laczkó István plébános szembeszállt az egyházi feljebbvalójával, s esze ágában sincs Tápéra költözni. Az elmúlt hét óta volt egy jelentős egyházi esemény Csongrádon, melyen jóval kevesebb hívő vett részt, mint az előző években bármikor is. Ahogyan szombaton megírtuk, a vasárnapi búcsú alkalmával Gruber László szentesi plébános celebrálta az ünnepi szentmisét. Papként vett részt a szertartáson Laczkó István. Mint a cikkünk alatti galériában megtekinthető fotókon is látható, az ünnep méltóságát sikerült megőrizni, ám a tekintetek mélyét szemlélve irtózatos erejű indulatokat lehet(ett) felfedezni.

Hétfőn nagy volt a Kossuth téri plébánián a jövésmenés, ám Laczkó István hétfőn nem ment, s Topsi Bálint is csak részben jött. A püspök ugyanis úgy oldotta meg a helyzetet, hogy az augusztus 4-ével a Nagyboldogasszony plébániára vezényelt plébános, továbbá a mellé helyezett káplán új szolgálati helyéül a Szent József plébániát jelölte meg. A hétfői legújabb döntés nyomán kedden már a Piroska János téren teljes körű hivatali szolgálattal kezdte meg a működését a plébánia. Az új plébános és az új káplán lakhelyét kedden már ott rendezték be. Értesüléseink szerint a püspöki döntés értelmében a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola „felügyeletét” is Topsi Bálint látja el. Csakhogy, az iskola előtti „nagytemplom” helyett a jóval távolabbi „kistemplom” lesz az „iskola temploma”, ennek első jeleként például augusztus 31-én, vasárnap délelőtt 10 órától ott tartják a tanévnyitó szentmisét.

További érdekes fordulat, hogy a szokásos Szent István napi városi ünnepségen derül majd ki, hogy ki szenteli meg a csongrádiak új kenyerét. A hivatalos önkormányzati meghívón Topsi Bálint plébános neve szerepel. Megkérdeztük Topsi Bálintot, valóban ő szenteli-e meg az új kenyeret, de a határozott igen, vagy nem helyet azt mondta, hogy „Amennyiben felkérnek, tisztelettel vállalom a feladatot…” További, a helyzetet firtató kérdésünkre, miszerint talán nem kérték fel, avagy mást kértek fel helyette, a plébános diplomatikusan megismételte az előző válaszát, majd hozzátette, hogy természetesen jelen lesz a Kossuth téri ünnepségen.

A Nagyboldogasszony plébániához tartozik a felgyői templom, így ott továbbra is Laczkó István tartja a szentmiséket. Bokros városrészben ezentúl Topsi Bálint plébános, vagy Arany Gábor káplán tartja a szertartásokat.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés