2024. május 03., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Tímea és Irma nevű olvasóinkat.  Holnap Mónika és Flórián napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

KTN – Adok-kapok az elmaradt koncert miatt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 5.

Egy furcsa, adok-kapok jellegű nyilatkozatháború alakult ki. Egy elmaradt koncert kapcsán közölt egy nyílt levelet az egyik közösségi oldalon a The Fly együttes frontembere, amire a fesztivál zárónapja után reagáltak a KTN szervezői. E történetbe kapcsolódott be kritikai megjegyzéseivel – a KTN-esek információi szerint – helyi közéleti szereplőnek készülő személy is. A közösségi oldal sajátosságai miatt némiképp eldugott vitát hírportálunkon ezúttal teljes egészében – mindennemű kommentár nélkül – olvasóink elé tárjuk.

A Körös-toroki Napok zivatarokkal tarkított nyitónapján lépett (volna) fel a The Fly együttes. A színpadig eljutottak, fel is léptek rá, de a zenéjükből már nem részesülhetett a közönség. Az együttes frontembere, Sebők Tamás a történteket jegyzetbe foglalta, majd azt pénteken, 14 óra 37 perckor közzétette:

„Lehetőségem volna ezeket a sorokat az egész ország szeme elé tárni, azonban most nem az újságíró, inkább a kiábrándult zenész szól belőlem. „Magyarország a fesztiválok országa” – tartja a mondás, de még egy mondhatni nagy múlttal rendelkező Dél-alföldi esemény megszervezésében is lehet orbitális hibákat ejteni. Lehetőségem nyílt zenekarommal fellépni ezen a fesztiválon, és hát már a megkeresés is nevetséges volt… „De valahogy úgy kéne intézni a dolgokat, hogy kevés a pénz…” – imádom hallani ezt a mondatot. Feltörekvő zenekar révén megtiszteltetésnek éreztük, hogy koncertet adhatunk, és mivel közel volt a rendezvény helyszíne, azt gondoltuk, hogy saját költségen átutazunk, hiszen ez egy kihagyhatatlan lehetőség. Bepakoltunk 2 kocsiba és adjad neki! Indul a mandula.

Előző nap egy másfél oldalas e-mailt kaptam, hogy milyen jogosultságunk és lehetőségeink vannak az adott napon. Már a színpadnál való parkolást is külön kellett elintézni, pedig úgy gondolom, ez magától értetődő dolog, hogy egy zenekar ott parkolna a színpadnál. Megérkeztünk, szervezők sehol… a járókelőket illetve néhány hostess lányt kérdeztem meg, hogy mégis hol találok meg egy szervezőt. Végül sikerült. Megkaptuk a karszalagokat illetve a pass-t, mert csak ezek birtokában vagy VALAKI ;)

Beparkoltunk a színpadhoz, de az esőzések miatt egy kisebb rally-t vágtunk le mire odaértünk. Majd jön egy úr, hogy itt nem parkolhatunk, álljunk ki a 200 méterre lévő parkolóba. Rally Again! :D 200 saras latyakos méteren át cipeltük az összes erősítőnket, a dobot, minden hangszert. De nincs gáz, hogy emberünket idézzem: „Legalább izmosodtok picit”. Sikerült. Uccu neki, fel a színpadra! Majd jön egy másik szervező, hogy ne haragudjunk már, de még NINCS ÁRAM, mert késik az aggregátor. 18:00-ra voltunk írva előtte fél óra beállás. Csakhogy a szimpatikus bácsi ezt 17:50-kor közölte velünk. Jah és azt hozzátette, ha törik, ha szakad 18:45-kor el kell hagynunk a színpadot. Hát jó, setlist elő… ezt kihúzzuk, ezt is, és még ezt is. A színpadtechnikusok gyökkettővel elhelyezték a mikrofonokat az erősítők előtt, illetve a dobon és végül maradt 10 percünk. Én már pengettem a gitáromat utalva a bácsiknak, hogy haladnék a beállással, de ő csak felhangosította a partyzenét. Hát jól van, akkor pakoljunk le és mennyünk haza. És ennyi… A színpad mögött mindezt végignézte Magyarország egyik legkedveltebb rockzenekara. Ők is odajöttek hozzánk és értetlenül álltak dolgok előtt. – Ha jól hallottam nekik sem sikerült túlságosan jól a buli.

3 hónap kemény munkája, 8-10 órás munka utáni próbák, hogy a lehető legkirályabb koncertünket adjuk. Mindez kárba veszett a szervezői dilettantizmus miatt. A totális nemtörődömség jellemezte az egész rendezvényt, és felháborító dolognak érzem, hogy nem, hogy elismerve, de inkább semmibe vannak véve a magyarországi feltörekvő zenekarok. Semmi tisztelet, csak elvárás. Köszi! ;)

A fenti jegyzetet – kedd délutánig – hetvenöten osztották meg. A fesztivál után azonban történhetett valami, mert hétfőn 8 óra 31 perckor Sebők Tamás a közösségi oldalán egy újabb jegyzetet tett közzé:

„Van az a fajta tipikus magyar mentalitás, hogy ha bárki hibázik, azt bizony jól megcsócsálják az emberek. Napokon, sőt heteken át terjed a hír, hogy valaki ezt és ezt rontotta el. Nem vagyok egy haragtartótípus, és azért is gondoltam, hogy megírom ezt a jegyzetet is. Néhány napja készítettem egy élménybeszámolót az egyik hazai fesztiválon szerzett tapasztalatomról, mely elég gyorsan bejárta az országot itt a Facebook-on, és olyan zenészek is megosztották ezt az irományt, akikre jómagam is felnézek.

Sokakat meglepetésként érhetnek ezek a sorok, de jómagam is meglepődtem a minap, amikor az említett fesztivál szervezője felkeresett és egy közel 20 perces beszélgetésben kért tőlem elnézést a történtekért. Nyilván ezzel a dolgokon már nem tudunk változtatni, ezzel mindenki tisztában van, de korrekt módon, nekünk teljesen igazat adva, a fesztiválos forgatag közepén keresett meg és kérte elnézésemet. Azt kiemelném, hogy ez is a ritka alkalmak egyike. Hallottam, hogy az előző jegyzet már-már politikai vonalakba is befolyt, amitől a hideg kiráz. Nem ez volt a szándékom!! Többek között ezért is írom ezeket a sorokat, és remélem, hogy ugyan olyan számú megosztást érek el ezzel a cikkel, mint az előzővel. Nem borítunk fátylat a dolgokra, de ezt most egy korrekt eljárásnak érzem. Végül, de nem utolsó sorban nekem azt tanították, hogy emberek vagyunk, hibázunk, de ha valaki bocsánatot kér a hibáért, azon nem kell tovább rágódni, és én is ezt teszem…”

Az első jegyzet kapcsán többen megnyilvánultak. A korábban a belvárosi vendégházak üzemeltetőjeként a városban ismertségre szert tett Martini János is hozzászólt a témához. Megosztotta a zenekar frontemberének első jegyzetét, majd később, abból kiemelt egy részt, s azt már hivatkozás nélkül is közzétette. Ez utóbbira – mint szinte valamennyi KTN-hez kapcsolódó kritikai megnyilvánulásra – reagált a szervező cég nevében Bozóki János:

„Mint a Körös-toroki Napok egyik szervezője, szeretném első kézből informálni Önt, (mint a város egyik jövendőbeli képviselőjelöltjét), hogy az Ön által posztolt és idézett The Fly zenekarral történteket a zenekar vezetőjével sikerült tisztázni.

Röviden a történet:

Az alvállalkozónk által szállított aggregátor késése miatt csúszással indult csak el a nagyszínpad csütörtöki programja, ahol két választásunk volt: 1. Vagy minden fellépőt eltolunk, (melyet a 3 fő zenekar szerződése és kifejezett kérése is tiltott), vagy 2. A The Fly-t "engedjük el". Mivel a vihar pont a Depresszió koncertjének a végén csapott le a két rossz közül, tulajdonképpen a jobbat választottuk, mert az utánuk következő Dorothy, és a T-34 zenekar már nem tudott fellépni, és ha csúsztunk volna, akkor a Depresszió is így jár!

Sajnáljuk hogy az alvállalkozónk hibájából erre kényszerültünk, és ahogy azt megbeszéltem a The Fly zenekarral igyekezzük őket majd kárpótolni, túl a sajnálkozáson.

Aki már szervezett ilyen jellegű rendezvényt az tudja, hogy mindig vannak váratlan helyzetek, melyet jó, vagy rosszul de meg kell oldani...

Ilyen volt többek közt az eső, és annak következményeként megjelenő sár, amit a több tonna kőzúzalékkal (és több százezres extra kiadással) sikerült orvosolni, (megjegyzem a milliárdos költségvetésű és a világ legjobb közepes méretű fesztiváljának választott Balaton Sound-on ilyen gyors intézkedés nem történt...)

De ilyen volt Korda Gyuri bácsi váratlan orvosi problémája, (ahol az orvos kifejezett utasítása ellenére) mégis el tudott jönni, igaz a meghirdetettel ellentétben vasárnap. Ráadásként ezért Csepregi Évát és a Fiestás Csordás Tibit is bekötöttük, hogy ne egy szimpla napi csere legyen, hanem aki szombatra ez miatt jegyet vett, extrát is kapjon, és az ingyenes napon, (ahogy láttam a képeit), Ön is élvezhesse a Korda házaspár koncertjét.

Így mint a csongrádi közélet egyik esetleges leendő résztvevőjét arra kérném a jövőben, hogy nyugodtan tájékozódjon nálunk első kézből, mielőtt a teljes fesztiválról akarva, akaratlanul, ilyen vagy olyan indíttatásból negatív képet fest posztjaival...”

Martini János részéről a reakció sem maradt el:

„Köszönöm a nyilvánosság előtt tett megtisztelő tájékoztatását. Bevallom őszintén, ezzel alaposan meglepett. Meglepett, mert egy ismerősöm oldalán olvasott és általam is megosztott posztra nem szokás egy Dél-Alföldi szintű rendezvény szervezőjének reagálnia az oldalamon lévő poszt alatt és privát üzenetben egyaránt. Meglepett azért is, mert a jövőbeni terveimről – a családtagjaimon kívül -, néhány barátomtól eltekintve, a nyilvánosságot nem tájékoztattam. A poszttal kapcsolatban pedig az lepett meg, hogy az ott leírtak alapján ilyen előfordulhat. Nem az én kompetenciám eldönteni, hogy a szervezés minden területen jó, vagy kevésbé jó volt. Viszont beszéltem olyan fiatalokkal, akik a rendezvény minden napján a helyszínen voltak, és - egymástól függetlenül -. állították, hogy a zenekarok koncertjeinek kezdési időpontjai nem voltak betartva. Nem csúsztak, hanem hamarább kezdtek. Ezt talán a helyszínen sokan nem is vették észre, de akik egy zenekar koncertjének a kedvéért Csongrádra anyagiakat nem kímélve sok-sok kilométert utaztak és azt tapasztalták, hogy a kedvenc előadójukat nem láthatják színpadon, bizony csalódtak. Csalódtak a KTN-ben, és csalódtak Csongrád városában. Ez utóbbi a nagyon nagy probléma, mert ezek a csalódott fiatalok a város kedvezőtlen hírét viszik el hazánk más területeire. Nem vitatkozni akarok Önnel, de szeretném megosztani a saját benyomásaimat. Sajnos elfoglaltságaim miatt, csak vasárnap délután tudtam megnézni az akkori programokat. Meglepett, amit láttam és tapasztaltam. Meglepett a bejáratnál a sok szemét, illetve az, hogy az ingyenes napon a délutáni órákig Önök nem tudtak intézkedni a szemét elszállításáról és a folyamatos takarításról. Meglepett a nagyszínpad közelében lévő bűz, mely a felállított nyilvános toi-toi WC-k irányából áradt. Lehet, hogy a Feszt ideje alatt a toi-toi wc-k tartályait nem ürítették? Ismerősökkel találkozva és beszélgetve többen megjegyezték, hogy a strand területén működő nyilvános WC-k pedig be voltak zárva. Sőt egy közeli vendéglátóhely mosdóját használták a vendégek fogyasztás nélkül. Sőt, sötétedés után sokszor még a mosdóig sem jutottak el, hanem a bejárat előtt intézték dolgukat. Lehet, hogy a fentiekben leírtak nem az Ön kompetenciájába tartoznak, akkor viszont elnézést kérek. Egy mentségem van, nem ismerem a Csongrád város Önkormányzatával kötött szerződés pontjait. Nagyra értékelem viszont, hogy sok-sok munkája mellett a Fly zenekar vezetőjével személyesen tisztázta a helyzetet. Meggyőződésem, hogy a témával kapcsolatos megnyilvánulásokban nincs politika, a hozzászólók csak negatív véleményüket írták le, vagy osztották meg.”

A történet – egyelőre úgy tűnik – ezzel lezárult. Az érem két oldalát talán sikerült megismerni, s még az élére is sikerült rámutatni. Mint a szervezőktől megtudtuk, a KNT-nel kapcsolatos bármilyen véleményt szívesen fogadnak, s a felvetésekre válaszolnak, Arra kérik a dicsérő, vagy akár kritikus véleményeket megfogalmazókat, hogy álláspontjukat a fesztivál hivatalos közösségi oldalán (is) közöljék, hiszen úgy jut el hozzájuk leggyorsabban az üzenet. Az önkormányzat és a Pure Music Kft. által kötött szerződés értelmében egyébként a kecskeméti székhelyű cég még kilenc évig üzemelteti a Körös-toroki üdülőterületet, s szervezi a Körös-toroki Napokat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés