2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kötet és kiállítás Zentai Kálmán emlékére

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Július 15.

Az elmúlt évtizedek során fokozatosan a város egyik emblematikus alakjává vált néhai Zentai Kálmán életét és művészi munkásságát bemutató kötet a tervek szerint idén ősszel megjelenik. A csongrádi szerkesztésű és kiadású könyvben a 2012. decemberében elhunyt bohém akvarellista és grafikus alkotásai közül elsősorban a ritkaságnak számítókat kívánják bemutatni. A kötethez még várják azon grafikák és festmények tulajdonosainak jelentkezését, akik vállalják, hogy az alkotásokról készülő professzionális fotók nyomtatásban is megjelenjenek, továbbá a féltve őrzött munkákat október közepétől november végéig – egy csongrádi emlékkiállítás erejéig – a Csongrád Galéria gondjaira is rábíznák. A Zentai Kálmán emlékét e módon is ápolni kívánók jelentkezését – akár szerkesztőségünk elérhetőségeinek igénybe vételével is – július végéig még várják a szervezők.

A rendszerváltás előtt Zentai Kálmán gyakran megfordult az Adria mentén, ahol barátai meghívásra alkotott. Ha nem a tengerpartot választotta, szívesen időzött Topolyán, ahol a helyi művésztelep vendégszeretetét élvezte. Az akkor még „nyugati világnak” tűnt Jugoszláviában minden tekintetben idillinek számító környezetben készítette első grafikáit és akvarelljeit, majd alkalmanként teljesen más, időnként meglepő technikákat is alkalmazott. Mivel a képeit akkortájt is gyakran elajándékozta, vagy esetenként eladta, így a korai korszakának mementói főként az ország, valamint Európa különféle pontjain lelhetők fel.

Az elmúlt bő évben az emlékkötet és a kiállítás fő szervezőmunkáit végző Kézdi Ilona – aki Zentai Kálmán életének utolsó periódusában a társa volt – kutatómunkája során gyűjtőknél fellelt nagyformátumú, kiváló technikával készült alkotásokat Ausztráliában, valamint az Amerikai Egyesület Államok több pontján is. Különlegességek előkerültek még Németországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, valamint az egykori „keleti tömb” több országából.

A rendszerváltás után a művészi tevékenysége révén egyre ismertebbé vált alkotó munkái közül – akkortájt országos sajtóvisszhangot kiváltva – egy-egy eljutott Vatikánba, II. János Pál pápa, valamint a Fehér Házba, Bill Clinton akkori elnök rezidenciális gyűjteményébe is. Ez utóbbiakról csak a korabeli amatőr fotótechnikával készült emlékek léteznek. Az elmúlt hónapokban a távoli tájakon féltve őrzött Zentai-alkotását viszont több gyűjtő az első kérésre felajánlotta fotózásra.

A hamarosan nyomdába kerülő könyvhöz még szükség lenne mintegy tizenöt-húsz olyan grafikára, akvarellre, vagy más technikával készült képre, amelyek ez idáig a nyilvánosság elől jórészt rejtve maradtak, de azok – a tulajdonos megítélése szerint is – megértek arra, hogy Zentai Kálmán emlékét örökre nyilvánosan őrizzék. Aki a kötet szervezőmunkáját segíteni szeretné, július végéig még jelentkezhet a +3670/596-40-39-es telefonszámon, amely hétfőtől péntekig 18 és 19 óra között hívható.

Amennyiben a főszervezővel külföldről szeretnék felvenni a kapcsolatot, szerkesztőségünk közreműködését is kérhetik a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail cím igénybe vételével. A külföldön található alkotások esetében lehetőség szerint csak azok jelentkezzenek, akik vállalják, hogy az októberben megnyíló emlékkiállításra a bemutatandó alkotást eljuttatják, illetve azt követően a visszaszállítást is vállalják. Az emlékkötet e kiállítás alkalmából jelenik meg, s abból a saját tulajdonban lévő alkotásokat bemutatók a megnyitó után tiszteletpéldányt vehetnek majd át.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés