2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megyesi Istvánt díszpolgárrá választották

Hírek - Közélet

CSANYTELEK - 2014. Július 12.

A község szülöttei közül eleddig a legjelentősebb futballkarriert befutott Megyesi Istvánt választotta idén díszpolgárrá a község önkormányzati képviselő-testülete. A megrendült egészségi állapotú egykori élsportoló nem tudott részt venni a szombati falunap nyitányaként tartott ünnepségen, ezért nevében a Fradi Öregfiúk csapat tagjai vették át a kitüntetést, s a falunapi meccsek után személyesen ők viszik el számára. A pénteken még esővel és hideggel fenyegető időjárás egyébként Csanyon is barátságossá vált, így várhatóan a szombatra tervezett összes falunapi rendezvényt meg tudják tartani.

A jelenleg száznál több igazolt focistának sportolási lehetőséget biztosító Csanyteleki Sport Club javasolta a Csanytelek Díszpolgára címre Megyesi Istvánt, a falu eddigi egyetlen NBI-es, illetve válogatott futballistáját.

Megyesi István 1949. március 31-én született Csanyteleken. A Békéscsabai VTSK-ban kezdett el futballozni, ahonnan az ifjúsági válogatottba is bekerült. A fiatalemberre felfigyeltek a Ferencváros vezetői, így 1967-ben leigazolták. Fél év katonaság után, 1968. június 22-én a Népstadionban a Vasas elleni 1:0-s győztes mérkőzésen mutatkozott be az NB I-ben. 1968 és 1979 között szerepelt a zöld-fehér csapatban, összesen 366 mérkőzésen. A 213 bajnoki mérkőzés eredményeként kétszer volt bajnokcsapat tagja (1968, 1976), négyszeres MNK-győztes (1972, 1974, 1976, 1978). A nemzetközi mérkőzések közül legszívesebben az 1974-75. évi KEK menetelés összecsapásaira emlékezik vissza. A döntőig vezető nyolc mérkőzés (Cardiff City, Liverpool, Malmő FF, Crvena Zvezda) mindegyikén szerepelt, s a döntőbe jutásban nem kis érdeme volt! 1975. április 9-én a Népstadionban 55 ezer néző előtt Branikovits és Magyar góljával 2:1-re győzött a Fradi a Crvena Zvezda ellen. Április 23-án Belgrádban pokol várt a csapatunkra. 100 ezer néző által feltüzelt ellenféllel kellett megbirkózni, megvédeni a minimális előnyt. A mérkőzés jól indult, a 7. percben Pusztai szerzett gólt. A jugoszláv csapat csak az 50. percben tudott egyenlíteni. Fokozódott az izgalom. Bálintot a 70. percben kiállította a játékvezető, majd a 77. percben a vezetést is megszerezte az ellenfél. A 83. percben a játékvezető, a német Eschweiler, tizenegyest „mert” ítélni a javunkra. Mivel a kijelölt Bálint László már nem volt a pályán, Dalnoki Jenő utasítására Megyesi István állt a labda mögé és halálos nyugalommal lőtt a hálóba. Döntőbe jutottunk! A bázeli döntőben azután a szovjet válogatottat jelentő Dinamo Kijev 3:0-ra verte a tartalékos és fáradt csapatunkat, de erre az eredményre igazán illett a mondás, az ezüstérem is szépen csillog! Megyesi István 1970 és 1975 között hét alkalommal szerepelt a válogatottban. Válogatottságainak számát gyakori sérülései miatt nem tudta növelni. Sérülés miatt esett el az 1972. évi müncheni olimpián való részvételtől is. Utolsó mérkőzését a Ferencváros színeiben 1979. augusztus 19-én Almeirában játszotta, a helyi csapat 1:0-ra győzedelmeskedett. 1981-ben megkapta az FTC örökös bajnoka címet. Búcsúztatására Hajdú Józseffel, Mucha Józseffel, Vépi Péterrel és Pusztai Lászlóval együtt, 1985. augusztus 1-jén az Üllői úton az Austria Wien elleni 2:1-es győztes meccsen került sor. Aktív labdarúgói pályafutását alsóbb szinten még folytatta. 1994-től nyugdíjazásáig, tizenöt éven keresztül az ESMTK-nál dolgozott technikai vezetőként, majd utánpótlás-szakágvezetőként.

Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Csanytelek Díszpolgára cím adományozására beterjesztett egyetlen javaslatot egyhangú döntéssel támogatta. A megrendült egészségi állapotú labdarúgó helyett az egykori csapattársait is felvonultató Fradi Öregfiúk tagjai vették át a kitüntetést.

Bár pénteken még úgy tűnt, hogy az idei falunap programjait romba döntheti (moshatja) a mostoha időjárás, ám szombat délelőtt Csany felett is részben kiderült az ég, így a remények szerint az alábbi meghívón megtekinthető valamennyi délutáni és esti programot is meg tudják tartani.

(A meghívó a képre kattintva – felugró ablakban – nagyítva is megtekinthető.)

Valamennyi rendezvényen díjtalanul lehet részt venni. A tartalmasnak és látványosnak ígérkező tűzijátékra éppúgy várják a környékbeli települések lakosságát, mint például Gáspár Laci esti koncertjére, vagy a vasárnap hajnalig tartó szabadtéri utcabálra.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés