2024. május 08., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Mihály nevű olvasóinkat.  Holnap Gergely és Katinka napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kitüntetések – Apák napját rendez a testület

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Június 23.

Véghajrában, s talán éppen ezért kicsit lóhalálában dönt a héten rangos kitüntetésekről a csongrádi önkormányzati képviselő-testület. Információink szerint a többségi, magát jobboldalinak mondó városvezetői csoport úgy véli, hogy a saját családtagjaik körében érdemes idén fontos elismeréseket osztogatni. A csütörtöki soros tanácskozás első perceiben zárt ajtók mögött döntenek arról, amiről korábban a többségi csoport egyébként már minden bizonnyal frakcióülésen határozott, vagyis a Pap Gabriella nevével fémjelzett helyi pártszervezet képviselőcsoportja vélhetően egységesen megszavazza az egyik frakciótag édesapjának a díszpolgári címet. S hogy mégiscsak teljes legyen az ünnep, ezt követően a frakció egy másik tagja édesapjának Pro Urbe - Csongrád kitüntetést adományoznak.

A csongrádi képviselő-testület a júniusi soros ülésén az első előterjesztéseket zárt ajtók mögött tárgyalja. A bezárkózás a kitüntetések által érintett személyek személyiségi jogainak tiszteletben tartása miatt általában érthető is. Ez esetben egy közszereplő, valamint egy közszereplőnek nem minősülő csongrádi személy elismeréséről döntenek. Szerkesztőségünk értesülései szerint az önkormányzathoz érkezett javaslatok alapján sikerült az előzetes elbírálás során úgy előkészíteni az előterjesztéseket, hogy a Csongrádon adható legjelentősebb elismerést egy fideszes önkormányzati képviselő édesapjának kívánják adományozni, csakúgy, mint az adható második legrangosabb kitüntetést, amit egy másik fideszes képviselő édesapja vehet majd át.

Mivel tiszteletben tartjuk az érintettek személyiségi jogait, a két nevet csak akkor hozzuk nyilvánosságra, ha lesz bátorsága a tizenkét tagú testület többségének meghozni az előterjesztés szerinti határozatot. Ez esetben ugyanis az ülés vezetőjének – aki vélhetően ez alkalommal is a polgármester lesz – a zárt ülést követő nyílt ülésen a határozatot ismertetnie kell. Csak akkor válik nyilvánossá, hogy a választási ciklus végén valóban teljesen vakmerővé vált-e a döntéshozók többsége. Úgy tudjuk, az előzetes bizottsági döntések során nem aratott hatalmas tetszést a két ötlet, ám a helyi döntéshozás mechanizmusának ismeretében (a tévedés minimális kockázatával állathatjuk – a szerk.) nagy eséllyel mindkét édesapát kitüntetik.

Az őszi helyhatósági választásokra tekintettel a csongrádi önkormányzati képviselő-testület a hagyományos éves ünnepi ülését nem október 23-án, hanem már augusztusban megtartja. Amennyiben mindkét fideszes képviselő felmenője vállalhatónak érzi az elismerést, azt Szent István napján vehetik át a polgármestertől. A kitüntetések elbírálására idén egyébként nem hozott létre ideiglenes bizottságot a testület, ami érthető is, hiszen bizonyára ezzel sem akarták elaprózni a döntést. Ráadásul az ilyen háromtagú bizottságokba illő lett volna beszavazni legalább egy ellenzéki képviselőt is, így viszont simán kiküszöbölték az esetleges előzetes vitákat (hiszen azok úgyis csak a demokráciákban szokásosak – a szerk.).

A díszpolgárságról és a díszpolgári cím viseléséről szóló helyi rendelet szerint a „Csongrád Város Díszpolgára címet a város lakossága nevében Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testülete adományozza annak az élő vagy elhunyt, magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely téren jelentős, kiemelkedő munkájával, vagy életművével a városban, országosan vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, és ezzel hozzájárult Csongrád város jó hírnevének öregbítéséhez”.

A Pro Urbe – Csongrád kitüntetésről és adományozásának rendjéről szóló helyi rendelet szerint e „kitüntetést Csongrád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete adományozza azoknak a személyeknek (szerveknek és közösségeknek), akik/amelyek a városért kifejtett tevékenységükkel, alkotásaikkal kiemelkedően hasznos munkát végeztek, s ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el”.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés